Rea-rep

Kikar in som hastigast med frukostkaffet i högsta hugg.

Besöket hos Granngården i Örnsköldsvik igår var en besvikelse. Det hade kommit in stängselband, men inte de jag egentligen skulle ha. de ska bara vara för syns skull, så då behöver jag ju inte inhandla de dyraste. Öglor till handtag hade de fått i alla fall, så vi köpte en påse, samt en burk glucosamin till mig. Jag tar ett preparat för häst för mina leder. Det är inte gott, men det är mindre onödigt i det, och i längden är det ju billigare. Så länge det hjälper så. Valde en dyrare nu med tillsats av hyaluronsyra då jag plågats extra av min vänstra hand under regnperioden. Får väl se om det hjälper eller om det är dags för ättestupa för kärringen.

Nåväl, i räserfart hastade vi igenom Coop Forum och Systembolaget och körde sedan mot Bredbyn. En mycket lång (men vacker) omväg hem, men på Granngården i Bredbyn gjorde vi ett fynd! Istället för vita band hade de 300 meter vita elrep för 50 kr/rullen. Jag är rätt säker på att samma rullar kostade 249 kr i stan, men det ska vi kolla upp eftersom de sa i Bredbyn att de var utgående vara, därav priset. Vi köpte de tre rullar som fanns kvar, isolatorer, en saltsten med mineraler och ett par trädgårdshandskar med rosor på till mig. I en katalog från ifjol såg jag att repen mycket riktigt kostat 249 kr tidigare.

Rep är snyggare än band tycker vi så vi är mycket nöjda! Aggregatet lyser med sin frånvaro ännu, men v kan ju inte släppa dem på bete innan vi vet hur det blir med Hinica. Hon rör sig OK men bara i skritt. Basjkirer är mästare i att mörka sina skador, så vi kan inte vara helt säkra än på att det inte är en fraktur. Vi fortsätter hålla tummarna.

Nu ut och jobba, ha en fin tisdag alla.

Puss och kram/fru Jonsson


Välkommen sol!

Gissjön

Bild tagen från hängbron som går över Gideälven, alldeles innan den går ut i Gissjön, med min mobiltelefon. En sjuhelsikes bra kamera som i bästa fall går att prata i och sms:a med. Sony Ericson gör himla fiffiga kameror. Undrar när de ska börja göra lika bra mobiltelefoner?

Äntligen lyste solen när jag och Ludde gick ut på Power Walk, strax efter klockan sex i morse. Solen torkade bord det regn som fallit senaste dagarna och lyfte fukten från lägdorna i tunna dimslöjor och fåglarna hälsade den nya dagen med härlig sång.

Utsläpp till stora betet dröjer på grund av Hinicas skada och det försenade elaggregatet, så idag ska vi bygga om avgränsningen i hemmahagen lite, så det blir mer jämlikt. Innan dess ska vi på stängseljakt, först i stan (där hyllorna oftast gapar tomma) och finns det fortfarande ingenting där kör vi omvägen över Bredbyn hem och hoppas att vi finner det vi söker på Granngården där.

På återseende/ fru Jonsson


Dagens fundering i regnet; Midsommarblomster?

Skogsnäva

Bilden är förstås tagen en annan dag, närmare bestämt en solig dag i Norrgissjö, ca 12 km härifrån, för ett år sedan.

Det är regnväder idag, men det gör inte så mycket. Med bra kläder är det alltid skönt att vara utomhus och jobba. Särskilt trevligt är det att mocka i den delen av hemmahagen som mina tre "gamla" ston går i, för där är man oftast påhejad av två ston som noggrant undersöker spaden och kliar sig mot den fulla skottkärran så den välter. De är bra mycket mer sociala än de två nykomlingarna.

I delen där de nya går så är det Gastroler som kommer nära, och då är syftet att sjasa bort Tova från mig. Rackarns hingst. Nåväl, utan "medhjälpare" mockar jag med mina funderingar som enda sällskap och jag har lagt märke till att skogsnävan börjat blomma. Varför kallas de midsommarblomster? I vilken del av Sverige blommar skogsnävan till midsommar? Det måste vara högt uppe i landet. Här blommar de som sagt redan nu, med drygt tre veckor kvar till Sommarsolståndet, och de kan blomma till långt in i oktober om det är en fin höst. Dessutom måste det väl vara enklare att hantera tre stavelser istället för fem? Hur kan ett smeknamn bli så mycket längre än originalet liksom? Jag kallar den skogsnäva, jag tycker det låter lite finare.

Ja, det var dagens lilla fundering.

Vad gäller V75 igår så verkar det ha blivit en trend att jag inte lyckas pricka in systemet (som ofta är litet, billigt och chansartat, det är de gångerna jag lyckats vinna bra med pengar) men vunnit på dubbeln. Jag vann nästan 210 spänn på DD:n och gick därmed 50 kronor i vinst på hela spelet. I dag är det Elitloppet och med gårdagens vinst blir det återigen ett litet system och en DD, men eftersom det sänds på TV:n och det regnar idag så tar jag in laptopen till TV-rummet och livespelar på plats också. Det är skitskoj!

Maken är på väg hem, han övernattade i Tierp hos en god vän som inte bara påstår sig vara godsägare, utan även att godset befinner sig i Norrland*s* Ja, ja.. Stockholmare. Han ska få en kartbok någon gång när han fyller år. Snällt i alla fall att han hyste in maken över natten. Det blev säkert en öl eller fem.

Ha en fin söndag och stort Lycka Till om du, liksom jag, spelar på hästar idag.


Om att bli straffad för att man vill gynna lokal handel

Minna1

Här i Västergissjö går livet sin gilla gång. En gråmulen dag, och jag har haft en del att ta igen efter senaste dagars händelser.

Egentligen var det tänkt att hela flocken skulle ut på bete nu i stora hagen, men som det har blivit så går alla i hemmahagen som avdelats. Hinica ser riktigt bra ut, men jag tänker inte sätta ihop flocken ännu, de får gå såhär några dagar till. Bygget av beteshagen har ju dessutom inte kunnat färdigställas på grund av att Granngården i Örnsköldsvik verkar ha en skräck för att bli sittandes med stort varulager av stängselmaterial. Varje år.

Kanske finns det jag behöver i Bredbyn, men det är åt fel håll, och eftersom maken är bortrest med vår enda fungerande bil tar jag mig ändå inte dit. Det jag saknar är ca 800 meter billigt, vitt band (som jag har för syns skull mellan de två strömtrådarna), öglor för handtag, några handtag samt ett beställt batteri/solcellsaggregat. Aggregatet är så här långt försenat i leverans med tre veckor och vi har vid två tillfällen under en veckas tid besökt butiken för att köpa det andra vi saknar, men hyllorna gapar tomma.

Så går det när man vill gynna den lokala butiken istället för att beställa direkt från Nordpost!

Hagen hästarna går i nu, den jag kallar Hemmahagen, mockades noggrant innan Gastroler och Tova anlände, och jag har fortsatt att dagligen mocka den. "Men vad är då vitsen med lösdrift om du ändå måste mocka?" kanske någon frågar sig. Om man tror att någon väljer att ha sina djur på lösdrift för att de är lata och inte orkar mocka har missat poängen med konceptet, men jag går inte närmare in på begreppet lösdrift idag.

Mockningen resulterar i en ren och prydlig hage med en stor gödselhög i ett hörn, vid en talldunge. Gödseln är helt fri från spån, utan "ren" med endast lite gräs, pinnar och kottar i. Och röksvampar. Jag är så barnslig så jag kan inte låta bli att stampa på dem så de ryker, så till hösten ser det väl ut som värsta svampodlingen på lägdan. Hur som helst så kommer innehållet i högen att bli utmärkt att gräva ner i landet i höst, och även att täcka med. Och den som vill ha hästgödsel får förstås hur mycket som helst av mig. det som inte går åt blir så småningom fin matjord.

Jag får erkänna att det är lite tidskrävande om jag har mycket annat som ska göras, men jag mockar hellre än att jag dammsuger eller putsar fönster kan jag ju säga. Innejobb är tråkigt!

Nu ska rätta raden för V75 på Solvalla inlämnas. Ni får ha en fin lördag alla och passa på att krama den som är närmast dig just nu (i mitt fall hunden Izor).


Åka hölass!

Det var länge sedan men lika roligt!

Där jag är uppvuxen hässjade vi hö, så jag är inte främmande vad gäller bärgning av löshö, men idag var det lite "man tager vad man haver". Jag har ingen traktor eller höskrinda. Däremot har jag en väldigt hjälpsam granne som äger en liten, röd traktor och en gammal gödselkärra. Så i morse häktade vi på kärran och körde iväg i riktning mot Gideå. Jag har nämligen fler snälla grannar (grannar med Norrländska mått mätt) som skänkt mig hö under förutsättning att jag hämtar det.

Två kärror hann vi med innan regnet kom och såhär exalterade var Gastroler och Tova när vi kom körandes med matlass nummer två:

Glädjande nog kan jag meddela att Hinica är på bättringsvägen. Hon rör sig mycket bättre och jag jublar och dansar glädjedans i regnet. Nu lunch, sedan ska jag cykla till Gideå och helghandla.

På återseende /fru Jonsson


Vänd dem ryggen en halv dag..

Hinica1

Det här hade jag inte tänkt skriva idag, men livet är oförutsägbart.

Ambitionen är att skapa en tilltalande hemsida och eftersom min tidigare blogg behagat haverera tänkte jag lägga krutet här. Jag har skapat mig själv ett behov av att blogga och det måste fungera. Ibland går det inte alltid som man tänkt.

Istället för att inflyttningsstäda på hemsidan och bloggen har dagen istället bestått i att oroligt vänta på veterinären.

Jag kortar ned det som hänt. Hinica har drattat på rumpan i ett lerdike samt bråkat med hingsten. I vilken ordning vet nog bara hästarna. Sedan vi släppt ihop den lilla flocken har vi verkligen haft stenkoll på dem och allt har rullat på i harmoni, men vänd dem ryggen en halv dag för dataarbete, då är olyckan framme.

Självklart bannar jag mig själv, men det är som det är. Jag vet hur Basjkirer fungerar, det är inte självklart att diagnosticera en urhäst med mycket utpräglat flockbeteende, allra minst en ranghög individ, men efter att en mycket vänlig och ödmjuk anställd av den underbemann-ade distriktsveterinärstationen varit här är jag lugn. Hinica har gjort illa sig högt upp höger bak (inte brutit ryggen som jag trodde en stund), någon gång igår eftermiddag. Jag särade på Hinica, Bizra och Minna från Gastroler och Tova, så de går sedan igår kväll i angränsande hagar.

Även om jag inte älskar mina djur till döds (alltså låter dem plågas ihjäl pga mänskliga värderingar) så är jag lite kycklingmamma. Någonting hände medan jag inte höll koll och jag har vandrat i tanken mellan bruten rygg och fång (då hon går med bakdelen under sig när hon nyss stigit upp). Jag har känt mig som ett äkta praktarsle vad gäller hästhållning och det har varit mycket svårt att välja mina ord till dagens inlägg.

Men det verkar i alla fall som att lyckans sol lyser på oss i Västergissjö. Hinica kommer att repa sig, och det är någonting jag måsta ha i focus. Blir det annorlunda så tar jag det när det kommer. Kanske behövs hon bättre någon annanstans? Är det ödets lott, vem är jag att stå i vägen?

God afton på er från en mycket trött fru Jonsson


Olika åsikt om "lön"

Jobbarkompis

Arbetskamrat

Det är lite rart när en vuxen människa på allvar tror att ”jobba” och ”tjäna pengar” är samma sak. Ungefär som en 15-åring som tror på tandfén och varit bitter sedan sista mjölktanden trillade ur och ser fram emot att få dra visdomständerna.

Ärligt och väl genomfört arbete lönar sig alltid, hårt arbete kan till och med belönas riktigt generöst. Det många glömmer är att sann rikedom inte har med pengar att göra.

Önskar alla en helt fantastisk onsdag! Nu ska jag ut och jobba;)

Puss och kram/fru Jonsson

 

Besökare idag: 0
Denna månad: 610
Totalt: 272979
tisdag
27
februari
Lage

2024
Vecka 9
«maj 2011»
tiontofr
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Senaste inlägg
” Det är något med utsidan på en häst som är bra för insidan av en människa”
Vårvinterlängtan
Mammas dotter söker också hem
Dags att hitta hem
Tycker de ens om hästar?
Pulsa lite
Avmaskning
Effektlöst
Hemresa
Yrväder

Senast kommenterade
Vårvinterlängtan
Tycker de ens om hästar?
Hemresa
Sammanslagningen
Vem var Tsubotai?
Lastträning
Vi hade i alla fall tur med vädret
Nytt liv
#minhästsbästa
Ilieff är bokad

Arkiv
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
  •    December
  •    November
  •    Oktober
  •    September
  •    Augusti
  •    Juli
  •    Juni
  •    Maj