Mamma flyttar

Maronya1

Maronya har så snälla ögon

Nu när fölen är chippade och ansökningarna för pass sänds in är det dags att börja separera ungarna från deras mammor, och Tova som var först att föla i våras är också först att flytta. Det är förstås bäst att låta föl gå kvar i sin vanliga miljö och istället låta stoet byta hage.

Maronya2

-"Var är mamma?"

Tova fick gå över till den finaste hagen, där Minna och Tangaur går. Hon har valt en plats bakom huset med utsikt över Vinterhagens lägda, så att Maronya ser henne, men hon svarar inte på hennes gnäggningar. Det är faktiskt bara Midas som svarar, och när han tjuter till tystnar hon och ansluter till de andra.

Tova

Tova har det bra

Mamman saknar förstås sin dotter, men verkar uppskatta den nya hagen. Även sällskapet så länge de håller sig på replängds avstånd. Hon är deras ledare nu men kräver sitt utrymme. Maronya frågar efter mamma i perioder, men för det mesta är det lugnt.

Maronya och Adilliya

 Adilliya tar hand om sin lillasyster

Det går ingen nöd på Maronya. Hinica och Firma är bägge angelägna att ta hand om henne, det sto med flest föl har högst position i flocken. Dock är det oftast storasyster Adilliya som hon tyr sig till, och hon ser gärna efter lillan.


Passgång

Karol Midas

,, nåja inte riktigt, men ändå

Det jag egentligen ville säga är att vi haft ID-kontrollanten här i dag och nu är de tre fölen samt Midas (som kommer registreras i namnet Sormat Karol Midas) chipmärkta så nu ska alla passansökningar in till Svenska Hästvelsförbundet.

Mer om det en annan dag.


Underbart är kort

Minna1

Förmiddagssol på Minna

Lördagen var regnig och trist. Trist för att det är extra tungt att arbeta i leran, för att hästarna är smutsiga, för att fint hö trampas ner i leran, för att kroppen värker,, Nä jag måste erkänna att jag längtar efter vinter nu så jag slipper mocka mer i år, och allt göms under vit och fluffig snö.

Men så i morse sken solen och genast vaknade livsandarna. Även om jag visste att söndagskvällen kunde bli regning passade jag under morgonen på att borsta hästar och njuta av sol och värme. Minotschka njöt av uppmärksamheten och blev så fin så

Minna2

Sedan lade hon sig att sola

En av de andra hästarna som fick en rejäl genomgång av pälsen var Midas. Länge och noga höll jag på och han stod som ett ljus i solen och njöt. Så när jag vände ryggen till lade han sig ned på den lerigaste fläcken han kunde hitta, och rullade, och rullade, och rullade

Ingen bild på det,, tänk brun, lerig ponny så fattar ni.


Snälla smågrabbar

Grabbar1

Snällrumpor

Det har vräkt ned regn, så allt ser för bedrövligt ut runt gården. Hagarna är leriga på lägdorna, och alla löv har blåst bort rekordtidigt, så det ser ut som grå, blöt-tung november när den är som värst. Därför blir det bilder från gårdens torraste ställe, nämligen nya utestallet där det var hovvård som gällde i dag.

Grabbar2

Ordning i ledet

Som synes har vi varken fått upp spiltavdelningar eller boxväggar, men för dessa två ettåringar behövs det inte. Jag blir så imponerad och stolt över våra duktiga småhästar som står så fint medan husse verkar. Medan jag skötte lunchutfodring för de övriga 12 hästarna fixade husse på egen hand (*fniss*) tassarna på Super-Snälla Pavel-Hjärtat och nästan lika snälla Gasper-Bus.


Sviar-fritt

Pavel1

Söta Pavel med hjärtat på mulen

Sedan snön föll i torsdags har det varit både blåsigt, soligt och kallt. Fördelen är att hästarna inte blir bitna av de eländiga "sviarna" som vi kallar dem. Små, små bitflugor som långt in på hösten överlever det mesta, men i och med att minusgraderna har rått har de dragit sig tillbaka.

Pavel2


Skönt att slippa bitflugor säger Pavel och de andra


Första snön :)

Mistjev

Snygg-Mistjev

Väldigt tidigt kom den första snön, och inte kommer den ligga mer än några dagar och lysa upp tillvaron, men det blev lite vitt här i går i alla fall. Det jag bävar för är att det först regnar och hagarna blir upptrampade och blöta, sedan kallt och sist snö, för då finns risken för många halta hästar med vrickningar och sträckningar. Nu föll dock snön så stilla på vältrampad och kall backe, så att hästarna var extra ystra i går gjorde inget.

Några plusgrader på eftermiddagen var ingen fara, när kvällen kom var mina hagar fortfarande vita, och med månskenet var det så härligt ljust ute på kvällen. Jag tog en extra lång kvällsrunda med Izor och bara njöt av ljuset, och i Vinterhagen gjorde hästarna som de alltid gör när månen är rund, de övergav höet på lägdan och gick upp på Vinterängen.


Påpälsat

Tidigare i livet har jag haft fyra hästar. En fjording, en nordsvensk, ett engelskt fullblod och en varmblodstravare. De har enligt mig haft två sorters päls; sommar- och vinterpäls. Kanske minns jag inte med rätta dessa hästar, men jag är i alla fall säker på att basjkirer har tre pälsar. Sommar- höst och vinterpäls. Vuxna hingstar fråntaget, de verkar nöja sig med två kostymer/år.

Att sätta päls innebär att till viss- eller hel del släppa den tidigare, så ett annat sätt att räkna är antalet fällningar per år. Mina hästar släpper delar av sommarpälsen och sätter en tät och fin höstpäls i slutet på augusti. Solljuset avgör, inte vädret. Nu växer vinterpälsen fram, och den är så olika på individerna. Kort och tät, lång, vågig, delvis extrapälsad, bollmönster, varianterna är otaliga. Och roligast är att se vilken färg de får den nya säsongen (behöver inte vara samma som tidigare år).

Maronya o Adilliya

Helsystrarna Maronya och Adilliya

De fyra "svarta" hästarna blir brunare. Till och med Firma och Adilliya som är svarta på riktigt får mer rödbrunt i topparna, och Maronya verkar bli nästan lika rödaktig som när hon föddes. Lockig man och svans har hon också, det har varken mamma, helsyster, moster eller pappa. Halvbror Mistjev är den enda hittills med lockig man. Väldigt gulligt tycker jag.

Minna har väldigt säregen päls, den blir ca 15 cm lång men inte särskilt tät. Gastroler fick påtagligt vågig päls, men det har jag bara sett på Odessa. Hinica har väldigt tät men kort päls, och nästan alla fantastiska vilttecken försvinner när hon tar på sig vinterkappan. Den (i mitt tycke) med absolut mysigast päls saknar i alla fall inte vilttecknen:

Vilttecknade ben

Vilda ben, röda, svarta, vita med ränder

Tangaur

Tangaur blir som en stor björn med sin täta päls som mörknar till en härlig rödbrun ton.

Det är tur hon uppskattar närhet, för Tangaur kan man stå och krama och mysa med länge medan nordanvinden blåser ned de sista löven. Tills man börjar frysa förstås, för basjkirpälsar kan vara väldigt kalla på ytan. De är inga fuskpälsar utan rätt smarta och behåller värmen där den ska vara. När basjkirer kliver upp från en snölega där de vilat länge har snön inte smält under eller kring dem.

Adilliya är ju ett levande exempel, som föddes sista januari 2012. De första fem nätterna blev det ned mot -35°, men hon hade vinteroverallen på när hon föddes och sov hellre i snön än i höet.

fölis5

 Vad tiden går


Sköna Söndag

Pavel1

Hjärta på mulen är fint

Nej, jag ska undvika att rada upp allt vi gjort under helgen. Själv gillar jag att sammanfatta på söndagar, men jag har förstått att det kan få oss att framstå som präktiga (eller maniska för den delen). Dock kanske man glömmer att det finns massor jag borde gjort, eller saker som inte gått så bra, men dem nämner jag förstås inte

Pavel2

Pavel-hjärtat har verkligen mamma Bizras basjkirhuvud

Lille Pavel här har till exempel stukat sig i vänster fram, och då är det ju himla praktiskt att han redan går i en konvalecenthage med en lämplig sjukkompis som sällskap, nämligen behändige Gasper. Det är aldrig roligt med haltande hästar, men förhoppningen är att det snart går över.

Gasper

Snälle Gasper

Men nu har ännu en produktiv helg passerat och jag tycker det känns fint att summera på söndagen. Det jag är mest nöjd över är totalt ohästigt; Vi har äntligen fått ned och eldat upp de sista 20 metrarna av en extremt vildvuxen hagtornshäck (5 meter hög på sina ställen), så vi hoppas nu att det öppnat upp för goda energiflöden på gården här i Västergissjö.


Bekvämt

Midas o Mistjev1

Två bekväma killar

Nu tänkte jag inte blogga om Midas (Sormat Karol Midas som han kommer heta) och Mistjev, utan om fölen, men jag tog inga bilder när jag avmaskade fölen. Däremot kunde jag inte motstå att föreviga dessa fina killar när jag mockade i deras hage. Snacka om avslappnad och hemmastadd

Midas o Mistjev2

Mistjev tar sovmorgon

Jo, fölen avmaskades i dag, och de är så himla behändiga. De gillar ju att smaka på saker, så avmaskningssprutan är bara rolig. -"Får man mer?" undrade Gagarin till och med*s* Så himla bekvämt med föl ibland


Omgruppering

Lönn

Jag tröttnar aldrig på hösten när den är så här vacker. Jag skulle kunna ha ett halvår av höst om alla dagar var så här fina, tänk att vandra runt bland alla härliga färger varje dag.

Mistjev o Midas

Mistjev och Midas kamperar ihop. Gasper och Midas kom inte överens, så nu har vi gjort två pojkhagar och ser om det funkar bättre. Det kan vara bra för Pavel att inte hänga Mistjev i hasorna hela tiden också. Konstellationerna varkar funka mycket bra än så länge.


"Hjälpredor"

prao

Tre föl och en ettåring

Det är verkligen inte lätt att mocka när man har fyra mycket närgångna följeslagare som noggrannt ska undersöka både skottkärra och grep, undersöka mig och dessutom försöka sitta i mitt knä (eller nå't), det kan jag lova. Men söta är de i alla fall.

Mer idyllisk bild med föl finns på Startsidan


Tova mår fint

Tova1

"Hej matte"

Det är några som frågat hur det är med Tova sedan kolikanfallet i torsdags. Jotack, hälsar hon, det är finemang. Vet fortfarade ej vad som orsakade koliken, men jag är glad över att magknipet var snabbt övergående och att hon mår bra. Hon verkar faktiskt må bättre än vanligt och är väldigt sällskaplig. På bilden ovan stod jag och borstade Maronya när Tova kom och lade huvudet över dottern för att få mysa lite med mig.

Tova2

 Kram

I går ville hon kramas och bli borstad, och hon gick till och med fram till husse för att prata lite, och när jag mockade i dag följde hon mig runt för att kolla om det möjligtvis skulle börja ramla ut morötter ur jackfickorna. Det gjorde det inte, men hon följde mig i alla fall.


Ledövning och hopsläpp

Följa ledaren

"Följa ledaren"

D-dagen, dagen för Midas att släppas ihop med den tajta trojkan bestående av ettåringarna Mistjev, Pavel och Gasper. Hopsläpp är alltid spännande och förstås lite riskfyllt, men de är ju flockdjur och Midas har tydligt talat om att han är glad att vara bland basjkirer igen.

Skicka

"Skicka"

Men jag började med några enkla ledövningar med Midas. Jag vill gärna veta vilken dialekt han pratar med när vi jobbar, och jag vill också att han ska veta att jag använder mig av Natural Horsemanship samt vilken dialekt jag har.

Parkerad

"Parkerad". Då vilar man och tänker efter lite

Han var lätt skeptisk till en början, men snart kvicknade han till och uppvisade mycket följsamhet. Han pratar med små tecken och har bra koll. Dock tyckte han att jag valde en lite för liten zon, så han utökade den efter en stund. Det är OK med mig. Sedan ledde jag iväg honom en bit medan maken öppnade upp till ridplanen och släppte in de tre musketörerna:

Hopsläpp

Exakt så här dramatiskt blev hopsläppet

Hopsläpp2

Inte alls alltså

Karol Midas

Men Karol Midas gjorde sig lite snygg i alla fall.

Tack för det.


Blivande avelshingst?

Midas1

-"Hej"

Det har hänt rätt ofta sedan vi hämtade hem alla hästar från sommarbetet, att jag sett ut över stora flocken med ston och känt en sorg över alla (utom förmodligen en) går tomma. Det var ju avel jag skulle syssla med, jag har ingen annan hästverksamhet och vill ärligt talat inte ha någon annan.

Midas2

-"Var är brudarna?"

För en vecka sedan tog vi beslutet att köpa Sveriges enda basjkirskäck, en kille som hämtdes på avelsstationen Sneip utanför Moskva för fyra år sedan. Maken hämtade med sig vårt framtidshopp när han körde hem från jobb i går. Lastningen gick plättlätt, och strax efter sju på kvällen lastade vi ur vår fläckiga, fina lilla hingst:

Midas3

Han är känd som Sormat, och det kommer han fortsätta heta i passet. Vi har dock valt att lägga till Karol Midas. Karol betyder kung på ryska, och kung Midas är en figur i den grekiska mytologin.

Midas4

Vänster sida, nyrullad och fin

Kung Midas var egentligen inte särskilt sympatisk, det är jag medveten om. Han var närig och gav förhastade råd, men vi kan väl säga såhär; Antingen blir allt han rör vid till guld, eller så får vi stå där med åsneöron om vi satsat fel

Midas5

Välkommen fina Midas

Vi önskar oss själva lycka till i vår satsning. Själv vill jag inte dö nyfiken och vill verkligen veta vad Midas kan tillföra om han blir godkänd. Tills vidare är han hänvisad till Mánadis' lilla klubb av pojkar, men efter han är visad har jag förhoppningen att han kommer hem till en egen flock av ston.


Trojkan

Musketörer

Rysk trojka

Eller så kanske de är musketörer, för rätt ofta verkar trion hänga ihop under parollen "Alla för en". I bland ligger de i en hög och sover och verkar noga med att ha kroppskontakt med de två andra. Det ser för mysigt ut.

Gasper

Minstingen Gasper, snart ett år gammal

Pavel

Pavel i motljus

Mistjev

Ursäkta en inte allt för vacker bakgrund, men kolla hårsvallet på Mistjev. Ett och ett halvt år är den här stiliga killen, och han har blivit mattes kelgris.


Akut magknip

Mamma Mockasin

 Älskade Tova

Min vildaste vildhäst, underbara Tova som bara är min, drabbades i afton av kolik. Har aldrig varit med om det förut, men jag förstod mycket väl vad som stod på när hon gick fram till mig när jag höll på att kvällsutfodra, gnäggade lågt och lade sig ned vid mina fötter.

Tova är en mycket förståndig dam och i och med att hon tidigt bad mig om hjälp så gick magknipet ganska snabbt över. Tack Nonne som snabbare än blixten kom över till "rätt sida älven " och höll Tova och mig sällskap, hjälpte till med promenerande på ridplan och öppnade grindar åt oss (lyx). Skönt att veta att hjälp finns nära till hands ibland. Särskilt när oturen är framme när skymningen faller.

Besökare idag: 0
Denna månad: 610
Totalt: 272979
tisdag
27
februari
Lage

2024
Vecka 9
«oktober 2013»
tiontofr
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Senaste inlägg
” Det är något med utsidan på en häst som är bra för insidan av en människa”
Vårvinterlängtan
Mammas dotter söker också hem
Dags att hitta hem
Tycker de ens om hästar?
Pulsa lite
Avmaskning
Effektlöst
Hemresa
Yrväder

Senast kommenterade
Vårvinterlängtan
Tycker de ens om hästar?
Hemresa
Sammanslagningen
Vem var Tsubotai?
Lastträning
Vi hade i alla fall tur med vädret
Nytt liv
#minhästsbästa
Ilieff är bokad

Arkiv
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2012
  2011