Leonid

 

 

image

 

Inte är det lätt att få till några bilder av Leonid när han följer en som en hund när man går genom hagen. Jag inspekterar stängsel med Leonid i hasorna och han bryr sig inte ett dugg om var de andra är.

 

image

 

Helst skulle jag vilja få till en fin bild från hans vänstra sida, för där ser man de svarta vilttecknen över manken bäst, de är större på den sidan och täcks inte av man.

 

image

 

..men det gick inte så bra, här kommer han igen.

 

image

 

Här lyckades jag korttidsparkera honom genom ett tryck med handflatan mot nosryggen och skuttade snabbt bakåt för en bild. Han stod kvar en liten stund men som synes är han redan på språng. Nåja, det kommer kanske bättre tillfälle.

😊

 


Midsommar

 

image

Pavel och Mistjev kliar varandra

 

Så var midsommar över för 2017 och den riktiga sommaren står i farstun och knackar på. Verkligen inte min bästa tid, men folk är ju så glada på sommaren så det är bara att härda ut och inte gnälla för mycket. Personligen ser jag fram emot en vacker höst, men förhoppningsvis är den några månader bort. Allt har sin tid och nu hoppas vi på en fin sommar som ger mycket hästmat i ladorna! Här är vår midsommar i bilder:

 

image

 

Pavel och Mistjev verkar ha funnit varandra igen och de firade midsommarafton med att klia varandra i det fina vädret.

 

image

 

Ruslan och Leonid med sjön i bakgrunden.

 

image

 

På midsommardagen fick de tre ungstona och Galina mysa i stallet medan husse körde traktor i deras hage. Basjkirerna har inget emot traktorn, tvärt om faktiskt så det är lite enklare om hagen är tom och alla grindar öppna.

 

image 

 

När stona lämnat stallet vräkte det ned regn ute. Tindra och Milyj saknar inte tak över huvudet men de fick stå inne och torka upp några timmar ändå. Milyj är fasligt gullig, eller hur?

 

 


Bilder

 

 

För de som inte har Facebook och/eller Instagram kommer här några bilder som publicerats senaste dagarna:

 

image

Elisjka och Zeniya är goda vänner och ses ofta ihop. Elisjka är svårfotograferad, hon skiner ikapp med solen i sin vita päls.

 

image

En annan som ännu lyser är Zayats i sin vitblacka fölpäls. Hon är otroligt gosig och social för närvarande så hon vill gärna kela, och då undrar jag över vad som finns därunder, för det ser rödbrunaktigt ut! Spännande.

 

image

Beroza och Elisjka "hjälper till" när jag mockar. Det är roligt att de är nyfikna och orädda, men det mesta ska smakas på, och man försöker gärna kliva upp i kärran.. Jag kallar dem medstjälpare.

 

image

Här är alla tre unghästarna trötta och då bryr de sig verkligen inte om att jag mockar alldeles bredvid dem.

 

image

Nere i beteshagen är det till 100% alltid yngste Leonid som kommer fram för att hälsa och bli kliad. Han har blivit väldigt mysig när han landat som valack.

 

 


Sommarlov

 

image

 

Vi gick ned till beteshagen för att hälsa på hos grabbarna och se vad de hade för sig första dagen på sommarlovet. De låg och drog sig, men Ruslan klev upp för att säga hej.

 

image

 

Pavel-plutten.

 

image

 

image

 

Mistjev med Pavel och Leonid i bakgrunden.

 

 


Byta hagar, en spring-i-dörren-fars

 

Lördagen var planerad och vikt åt att rotera hagar och få ett par flockar på bete. Vi är bara två personer, vi har ungston i en hage, hingstar i tre och det gör att planering är viktig inför hagbyten. Då det är sommarhästar på ingående så kan vi heller inte riktigt nyttja vår egen mark som vi vill. Sommarhästarna är ett sto och en valack som går precis bredvid (vägg i vägg så att säga, förutsatt att väggen är två stängsel med vardera tre trådar) och då blir det lite knepigt med fribetäckande hingstar etc. Särskilt som vi har ett nytt avelssto på ingående. Frustrerande och utmanande samtidigt, jag har planerat i veckor.

 

image

 

Jag började med det enkla och släppte över Zenits flock till sin skogsbeteshage. De stod alla i vindskyddet bakom ladugården när jag gick ut, och jag frågade ifall de var redo att gå på sommarlov? Om de var! Tova först, sedan se andra på rad följde mig genom vinterhagen till släppet mot skogsbetet, och lyckan var total. Inget spring över huvud taget, mularna i backen direkt.

Sen tog vi in grabbarna från Hemmahagen. Sedan rev vi det som varit träningsyta, samt en yta mot vägen vi haft avstängslad. Det tog sin tid då ungstona rev en del av det stängslet i vintras, så fler trådar sattes upp, men snart nog var det klart. Hemmahagen var intakt i sin helhet med ett fält av grönt gräs.

 

image

 

Då flyttade vi Gasper och hans ston till sjukhagen som ändå behövde betas av. Sedan tog vi Galina och ungstona från deras hage, via Gaspers nu tomma hage in till Hemmahagen, granne med sjukhagen. Är ni med? Efter att sjukhagen var färdigbetad ledde vi tillbaka Gasper med damer till sig.

 

image

Stona äter grönt i Hemmahagen

 

Grabbarna var rätt nöjda med sina timmar i stallet och vi ledde ned dem två och två till stora beteshagen nere vid sjön. Först Pavel och Mistjev, sedan Leonid och Ruslan. Stona vart som tokiga när de såg snygge Mistjev, och sprang mot stängslet och skrek. Gasper sprang fram till sin grind för att lukta och undersöka samtidigt som Cetzima tyckte även hon att Mistjev var supersnygg! Alla grabbarna var mycket duktiga att leda trots knasiga tjejer och passerande längst en betäckningshage. I Gaspers hage var de också så skötsamma, passera inget att se. Jo lite att se, men inget att öda energi på.

 

image

Grabbarna på plats i beteshagen

 

Då var alla hästar på plats och allt hade gått jättebra och väldigt smidigt. Som ett välregisserat  sommarspel som uppförs i småstaden. Alla på plats för ett par veckor innan vi ställer till med en ny fars. Då kanske vi kan välkomna en ny, fin basjkir på gården.

 


Odessa är till salu!

 

Nu finns det annons ute på Odessa (Hästnet)

 


Är det samma häst?

 

image

 

I går kväll fick jag ånyo en hälsning från Bispgården där Odessa nu är på sommarbete -även om inridningen fortsätter. Tycker det är bra att kunna kombinera bete och inridning, och hon ska få en sammanhängande viloperiod längre fram för att smälta allt hon lärt sig. Men det är fascinerande hur hon förändrats genom åren!

Hästarna har fotoalbum på sina sidor, en del mer uppdaterade än andra.. Men det är så roligt att se hur våra uppfödningar växt upp. Klicka upp första bilden i albumet. Nere till höger finns en pil, klicka på den så blir det ett rullande bildspel (inte film som det felaktigt kallas numer, det är ett bildspel). Här är Odessas sida, är det verkligen samma häst? Tänk vad roligt att äga en häst som är en överraskning varje vår, vilken färg bjuder hon på nästa gång? Ja, Odessa är ju till salu så den som är nyfiken får passa på 😉

 


I väntan på bete..

 

image

 

..tog vi in lite bete till hästarna.

 

image

 

Husse trimmade en yta mellan två hagar, och hopräfset räckte till att dela ut gröna högar i tre hagar och det var förstås uppskattat. Elisjka var en av de kloka som valde egen hög (av många) istället för att trängas ihop med andra. 

 

 


Är cyklar farligare än traktorer?

 

Jo, för en häst kan faktiskt cykeln vara väldigt mycket farligare, särskilt som den dyker upp väldigt överraskande då den inte gör större väsen av sig.

Jag tänker på det när cyklisterna svischar förbi i fantastiska hastigheter. En häst vet inte att tingesten är en konstruktion med en människa på, den ser en enhet. Vad är det som för varelsen framåt? Inte är det ben, och en cykel låter som sagt inte särkilt mycket. Du hinner i alla fall inte höra mycket av den förrän den passerat och hästen förskräckt hoppat ned i diket. Vad tusan var det där?

En traktor däremot, den smyger minsann inte. För våra hästar är traktorn ett normalt inslag, de flockas runt den och följer med ifall man kör i hagen, ibland har den ju mat med sig i balgripen! Inga konstigheter, den syns och den smyger inte. Flyktdjur gillar inte sådant som smyger, det är så de överlevt.

Så en vädjan till alla duktiga cyklister som njuter av frisk luft och vackra vyer medan ni friskvårdar er, tänk på att sakta in när det är hästar på vägen. Det ingår inte i träningsplaneringen, jag vet men jag kan inte förklara för hästen vad du är! Särskilt inte när det blivit för sent och du passerat. Stanna gärna och säg hej om du ser att en häst blir orolig, de är nyfikna och vill veta. De vill inte bli skrämda. En ryttare eller kusk som sträcker ut armen och rör den upp och ned ber dig sakta in och visa hänsyn, kanske är det en unghäst ute på vägen första gången? Det syns inte.

 

Tack på förhand 🌹

 

image

 

Husse kör sand för att fixa en serviceväg till Hemmahagen, och grabbarna kommer genast fram för att kolla vad som sker.

 

 


Friskvård

 

image

 

Ruslan och jag filosoferar. I angränsande hage ser man Gasper där han går med sina tre damer.

 

Eftermiddag på gården. Vi har hållit på en hel del med stängsel nu, och efter lunch utfodrade vi som vanligt och jag packade hö medan Stefan färdigställde utbyggnaden av sjukhagen. Så skulle det stängslas färdigt på gården för daghage/gräsklippning för Tindra och Milyj.

"- Jag går och mockar hos grabbarna!" ropade jag åt Stefan och gick iväg med skottkärra och grep för att städa upp i Hemmahagen som jag gör varje dag. Längst ned stod Ruslan själv medan de andra letade nygräs i andra änden av hagen. Han ansåg visst att jag dög som vakt, så han lade sig ned bredvid mig, och jag såg ingen anledning till att inte slå mig ned bredvid honom för att filosofera lite över vad som väntar.

Utsikten var det inget fel på heller, i hagen nedanför går ju Gasper med sina tjejer. Till vänster om dem går stona och nedanför glimmar sjön Trehörningen som en safir i utkanten av beteshagen, och skog och berg bortanför. Sämre kan man ha det när man friskvårdar sig på arbetstid.

 


Under pälsen

 

image

 

Det syns inte så väl, men nu börjar Milyj släppa lite på fölpälsen. Det börjar runt mulen och ögonen, plus att det blir prickar på benen där det börjar släppa. Som det ser ut nu blir Milyj som en ljusare variant av mamma Tindra, som väntat.

 

image

 

Zayats har fått ett större fält av grått runt mulen, men hon är åtta dagar yngre så hon börjar säker fälla runt ögonen hon med alldeles snart.

 

image

 

Avslutar med en räserbild av Milyj. Det är sådan härlig energi i Zenits avkommor!

 

 


En ängels tålamod

 

image

 

Gasper är inte bara en tjusig hingst, han är i dagarna ovanligt populär också. Och väldigt snäll som tur är.

 

Cetzima och Francesca utsätter honom för sådana uppvaktningar och ställer till sådant drama att det emellanåt går att klassa som rena trakasserier. Särskilt som de två, trots att de hänger ihop som siamesiska tvillingar inte gärna vill unna den andra att få komma till. De flirtar och sparkar, kissar och lockar, jagar bort med sura miner när de plötsligt ska föreställa svårflirtade!

Men unge Gasper visar en ängels tålamod. Visst vill han göra sitt jobb, men inte till vilket pris som helst så han tar varje chans att gå undan och vila lite. Helst vill han stå och mysa med Firma, men det tillåter inte de två madammerna. Möjligtvis kan de kära på nåder tillåtas dela en hög med hö. Det märks att de två saknar varandra nu, men förhoppningsvis går vansinnet över inom några dagar.

Tillägger att grimmorna är på OM Gasper mot förmodan tappar sitt generösa tålamod, det kan vara nog tufft att sära på dem helt ensam (som jag är de flesta vardagar) även med grimmor på om en större konflikt skulle utbryta. Better safe then sorry när jag är själv. Firma slipper, hon är enkel och dessutom i sammanhanget väldigt blygsam och diskret.

 


Varmaste dagen

 

image

Mistjev njuter av fräscht vatten

 

7 juni, varmaste dagen hittills i år. Värme är inte min grej men det är bara att bita ihop. I skrivande stund har jag precis fyllt vattentunnorna för tredje och sista gången i dag, och med dunkarna drogs det ut nästan femhundra liter! En tunna fylls som tur är med slang.

 


Ålder är bara en siffra

 

image

 

Det är härligt att se två hästar som verkligen hör ihop. Vårstädningen fortgår och nu är den mest koncentrerad till Gasper hage. Han och Firma hänger oftast ihop och verkar så rörande förtjusta i varandra. Nästan varje förmiddag när jag kommer med skottkärra, grep och kratta så lägger de sig i närheten, ofta tätt ihop.

 

image

 

Vad är väl 17 års åldersskillnad när man hör ihop? Ja Firma har fyllt 22 men verkar ännu vara i sitt livs form, pigg, alert och väldigt fin i kroppen. Femårige Gasper visar henne både kärlek och respekt, det är riktigt rörande att se.

 


Gräsklippare

 

image

Milyj förenar nytta med nöje

 

Medan hagarna ser ut som öken frodas det i den fuktiga marken vid undantagshuset. Då vi tänkt att Tindra och Milyj skulle få göra rätt för sig som gräsklippare på gården i sommar såg vi det nödvändigt att redan nu stängsla in en liten fålla där de får gå några timmar varje eftermiddag för att äta ned det gröna innan det blir allt för kraftigt. Tindra är trots allt väldigt lättfödd, som många basjkirer.

 

image

 

Himla långt ned till backen ibland..

 

image

 

image

 

 


Odessa

 

image

 

I går kväll plingade det till i mobilen och jag fick en hälsning från Brännan i Bispgården genom en fin bild av Odessa och hennes tränare Pernilla. Det går bra med inridningen, och Odessa har fått göra en massa annat också som tömkörning och löshoppning, vilket hon lite överraskande visat sig vara en riktig hejare på. Snart kommer Odessa vara till salu, och jag rekommenderar verkligen spekulanter att åka och titta medan hon är kvar i Bispgården eftersom det saknas förutsättningar för provridning här.

Och ni som känner till Odessa, kolla vad mörk årets sommarfärg är! Men hennes fina, prickiga mönster är förstås kvar, och jag tycker man ser hennes vackra, diamantformade stjärn bättre nu, även om den vita luggen täcker stjärnen på just den här bilden. En fyraåring som drar blickarna till sig!

 


Juni hälsas iförd vinterkläder

 

image

 

Sällan -om någonsin har jag upplevt så mycket vinterpäls kvar på hästarna när juni inleds. Mistjev på bilden ovan har massor av ljusa (rödbruna) vinterhår kvar, han brukar vara helsvart och blank på kroppen såhär års. Och han är långt ifrån den enda. Men eftersom 1 juni kom med snö- och hagelbyar här i Trehörningen måste jag säga att det var klokt av dem som sparade. Själv har jag jobbat iklädd fodrade vinterbyxor och mössa!

Även om den lilla nederbörden kom i frusen form var den efterlängtad. Lite är bättre än inget, vi längtar efter grönska!

 

Besökare idag: 0
Denna månad: 610
Totalt: 272979
tisdag
27
februari
Lage

2024
Vecka 9
«juni 2017»
tiontofr
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Senaste inlägg
” Det är något med utsidan på en häst som är bra för insidan av en människa”
Vårvinterlängtan
Mammas dotter söker också hem
Dags att hitta hem
Tycker de ens om hästar?
Pulsa lite
Avmaskning
Effektlöst
Hemresa
Yrväder

Senast kommenterade
Vårvinterlängtan
Tycker de ens om hästar?
Hemresa
Sammanslagningen
Vem var Tsubotai?
Lastträning
Vi hade i alla fall tur med vädret
Nytt liv
#minhästsbästa
Ilieff är bokad

Arkiv
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011