Midvintertid

 

2750B975-6EA9-4BA4-BBD8-7B2CAB02D387

Zeniya mumsar förmiddagshö en halvtimme innan solen går upp på fjärde advent.

 

Nu är det midvinter på riktigt, vilket innebär att det snart vänder och solen får allt mer tid på himlen. Idag, imorgon och på tisdag är solen uppe tre timmar och 29 minuter här i Tröning. Onsdag och torsdag, tre och en halv timme, på julafton är solen åter uppe tre timmar och 29 minuter, men sedan vänder det! I början med endast en liten minut varje dag, men sedan tar solen allt större kliv och är uppe längre och längre för var dag. 

Men mörkt är det då rakt inte, förutom snön som lyser upp tillvaron får vi njuta av årets sista fullmåne. Mellan 11:21 och 12:28 befann sig månen under horisonten här, lite drygt en timme alltså, och imorgon måndag så går den inte ned alls.

 

00724118-0DCB-4F7F-8B3B-197CBB545B29

Allin med spån i svansen, vindskydden är nyspånade.

 

B96AA74D-3D1F-4B4E-A31D-FE2414EA6401

Allins mamma Francesca Kosack.

 

Det är alltid svårt att fota hästar här i norr när det är vinter och snö, och i motljus blir alla som svarta blaffor. Men himlen är ju vacker, och jag är rätt säker på att vi som bor ute bland naturen ser ljus på ett annat sätt än man gör i samhällen och städer. Jag har ju provat det med så jag vågar påstå att det är på det viset. Vinterljuset här är generöst, mångfacetterat och alldeles, alldeles underbart.

 

Glad fjärde advent.

🕯🕯🕯🕯

 


Födelsedagspresenten som blev en julklapp

 

 

0786CC11-43E6-47C0-B046-CCC40F2E5262

Odessa i soluppgången på Luciadagen.

 

4 maj 2013, medan vi firade min 40-årsdag en dag i förväg, passade Hinica på att leverera en riktigt söt födelsedagspresent; ett litet stoföl som var rosafärgad med vit man och svans. Jag skojar inte, hon var rosa från början (inte helt unikt, en halvsyster till Pavels mamma hade samma färg). 

 

A9E91C64-25D7-43FB-9316-1DB7A66305E5

Tyvärr framgår inte färgen helt tydligt på bilden.

 

Festligt värre, vi stod i rumsfönstret och såg det lilla underverket möta livet alldeles utanför fönstret medan fikat stod framme i köket. Hon fick namnet Odessa, efter en ”rysk champagne” som kanske var enklare att få tag på förr i tiden, numer går den inte ens beställa trots att den ingår i Systembolagets beställningssortiment. 

 

DACFBCD7-B7E5-4048-A7C9-A93DE8843C7A

Första sommaren, på sommarbetet tillsammans med halvbror Gagarin.

 

Odessa

Som tvååring, då bodde vi i Alsen.

 

38DB0D78-D7C1-4B31-9D9C-BEE132DE4552

Som åttaåring, i Tröning.

 

6227A55E-F740-47AB-B202-973282842A9D

Man kan ana ”dragkedjan” framtill, den är ett arv efter hennes mor.

 

Odessa reds in som fyraåring och såldes när hon blivit ridbar. Hon har varit till nöje för sin ägare, bland annat i beridet bågskytte, men förutsättningarna förändras genom livet och nyligen fick vi veta att Odessa var till salu. Vi var snabba att bjuda på henne, och var ärliga med våra avsikter; Givetvis borde Odessa få glädja fler med sin användbarhet som ridhäst, men vi vill gärna få ett par föl efter Zenit och henne först.

Odessa betyder väldigt mycket även för oss, så vi kommer förstås vara lika noga när vi säljer henne vidare igen senare, att hon åter kommer till ett bra hem. Att Hinica lämnat ett enormt tomrum, särskilt som hon fick så härliga, modiga och fina föl är ingen hemlighet, och känslan är att Zenit på Hinica/Gastroler kan bli riktigt lyckad.

Hinicas fina födelsedagspresent fick alltså bli en välförtjänt julklapp till oss själva.

Stefan åkte hemifrån mitt på dagen på fredag, och återkom lördag kväll, lagom till kvällsutfodringen, med Odessa. Hon fick gå direkt in till stallet, och den box som ännu har hennes mammas namnskylt kvar, jag har inte velat ta bort den. Zeniya togs in från Hemmahagen, hon är lugnast av alla i den flocken, gillar boxen, har inga problem att lämna de andra, och dessutom har hon och Odessa har gått ihop förr, från att Zeniya föddes tills hon var två. 

Vi började med att låta de två gå ihop i Hemmahagen under söndagsförmiddagen, sedan släppte vi in de andra tre. Vi brukar inte göra så, släppa in så många på en gång, men vi hade inte några bra alternativ med tanke på hästarnas personligheter, och att Allin ännu är ett föl. Det blev rätt så tjafsigt, särskilt som Pavel hade fullt upp med att hålla reda på sina ston. Vi fick sätta fast Pavel vid utfodringarna för att Odessa skulle få äta ifred, men det löste sig rätt bra lagom till att mörkret föll vid tretiden.

Natten verkar ha flutit på utan större dramatik, alla var kvar i hagen, ingen hade spark- eller bitmärken och ingen hade sprungit sig svettig. 

 

D9A54A02-C956-4E95-A704-9402130024CA

Andra utfodringen för dagen, medan solen går upp. 

 

På måndagen fick Odessa vara nära flocken, och under förmiddagen skedde det allt oftare att hon blev kontaktad och att hon själv tog kontakt med de andra. Allin ställer till det lite, hon vill gärna fram och hälsa, vilket ännu inte uppskattas varesig av Odessa eller de andra, och Allin struntar förstås i vad de andra tycker. Utfodringarna funkar nu, och grimmorna togs av. Odessa är förnuftig och låter allt ha sin tid, och jag tror nog att Zeniya blir detroniserad som flockledare inom överskådlig tid. Det borde bli så i alla fall.

 

745B9840-488A-4B01-872F-EB2C0079E587

Hon är fin, vår Odessa.

 

611D1C95-F66D-43D4-B389-43412E3D858C

Till högen närmast Odessa kom precis Pavel och Zeniya, hon hade inte vågat stå kvar dagen innan.

 

468FC0EB-0A80-4DA3-A811-57483C39CA2D

Herr och fru Chef, med Odessa i bakgrunden.

 

4C6F4B36-EA72-420D-9A46-EEE99D4AE25B

 

Att Odessa och Mistjev är helsyskon kanske man inte tror vid första anblicken, men bortsett från färgerna (isabellblack och svartbrunblack) är de faktiskt väldigt lika varandra. Bilden av Mistjev är två veckor gammal.

 

9F0A72A7-8F2C-42F9-A672-FFDB8A79A097

 

Vanligtvis går Mistjev och Ilieff i hagen mittemot Hemmahagen, men de har fått låna ut den nu när Odessa ska in i flocken i Hemmahagen. Pavel, Qarenina och Allin fick gå där på söndagen, och idag var det bra att ha den hagen tom ifall det fortsatte vara motsättningar. Skulle Pavel vara lika oresonlig kunde han gå där ett par timmar och låta stona lösa rangordningen själv, men det behövdes inte. Men grabbarna har i alla fall fått gå i Undantagshagen några timmar både söndag och måndag, och de stortrivs där! Då hagen varit tom sedan sensommaren är den inte nedtrampad, och under snön finns mycket trevligt att gräva fram och sysselsätta sig med. 

 

13C318E0-093E-47FE-A440-DEB43F684C37

 

I år har vi ingen stjärngosse, vi firar Lucia med en snögubbe istället.

⛄️

Glad Lucia!

 

 

 


Bästa brorsan

 

B421EDCA-9564-472C-AF2C-E783DB1202B6

 

På torsdagen fick Vinterhagen en egen bal. Vi brukar inte ha fri tillgång på grovfoder, men de i Vinterhagen behöver det emellanåt då digivande och samtidigt dräktiga ston ofta behöver väldigt mycket mat. Det är främst Fiona som behöver, men även Adilliya. Zenit äter förstås mer än han behöver, men han äter däremot inte jämt när han vet att maten alltid finns där. Trots att det varit både riktigt kallt, och en del snöfall verkar de inte satt sin fot i vindskyddet, alla föredrar att vila ute i de generösa högarna med doftande hö från i somras.

Ofta har jag hittat fölen ihop i en egen hög, Adilliya och Zenit i en annan, och Fiona för sig själv, som hon föredrar. Halvsyskonen vilar ihop, och ibland går Zenit dit och lägger sig ihop med dem medan mammorna vakar. Hur och när stona vilar vet jag inte, men jag vet att de ligger ned och vilar bägge två.

 

21085A84-FA77-40D2-8CE8-AA2144D002E3

Rodina vill fram och hälsa som vanligt.

 

Tengri och Rodina trivs ihop, och äter eller vilar de inte ihop så leker de tafatt runt i hela Vinterhagen så snön yr! Storebror låter oftast sin halvsyster vinna, men ibland tar tävlingsinstinkten över, antingen sträcker han ut för fullt, eller så fintar han Rodina och kastar sig helt om. 

När Tengri var riktigt liten var han ärligt talat en liten skitunge; fräck, feg, och bitsk dessutom! Men när pappa Zenit fick börja uppfostra honom kom ödmjukheten, men riktigt snäll, trygg, klok och duktig blev han först när han fick börja leka med Rodina. Han beter sig verkligen som en snäll storebror som vill vara ett gott föredöme, och som han lyckas med det! 

Lilla Rodina är blyg av sig, lite skygg och misstänksam, men storebror visar gärna att människorna är bra, och så fort man gör något med Tengri vill hon vara med. Efter en liten stund kommer även hon nära och vill ha uppmärksamhet, så hon blir bra hon med, det får ta lite tid. Man glömmer lätt att hon nyss fyllde tre månader. I och med att vi tar in dem i stallet så ofta är inte närheten till människor något konstigt utan fullt naturligt. Men Tengri är ändå till stor nytta som hjälper oss och gör hanteringen av Rodina så mycket enklare.

Vi har ju Tengris helbror Ilieff att jämföra med. Ilieff är snäll, mild och trygg, han har alltid varit okomplicerad och himla trevlig från dag ett, men de två bröderna skiljer sig stort. Inläggets titel antyder inte att Tengri skulle vara bättre än Ilieff, utan syftar på vilken fin bror han är till Rodina, bägge bröderna är precis lika fina och bra, men på olika sätt. Sociala media kommer med årsgamla inlägg som påminner en, och då det skiljer ett år och en vecka på de två jämför man givetvis.

 

FD669FD4-EE53-4633-ADC4-958639E9B1C4

Första ledövningen för Tengri (och Rodina).

 

Ilieff testade grimma tidigt, men för Tengri var det som att han en dag bestämde att han ville ha grimma på, för mamma och pappa fick ju grimma på innan de gick in. Vi behövde inte ens vänja in Tengri på grimma, det var det naturligaste i världen för honom, inga frågetecken alls. Eller något bus som att bita i grimman. 

Tengri är både större och grövre än sin storebror i samma ålder, han har i rask takt vuxit ur alla grimmor Ilieff hade, och den som används nu hade Sandor på vårvintern! Sandor som är tre veckor yngre än Ilieff men med bredare huvud. Det kom en bild i flödet på Ilieff för ett år sedan, iklädd en ”ny”, orange, något för stor grimma, samma grimma växte Tengri ur för över en månad sedan. Hela kroppen är kraftigare men han ser ändå harmonisk ut, fin och symmetrisk. 

 

6F1C0CBC-E762-4881-A55A-8996C48E69EA

 

Av olika anledningar brukar vi inte börja med ledövningar så tidigt som när de är fem månader (moderlösa Tuchkin undantaget, men det går inte att jämföra), men Tengri verkade redo för att klara uppgiften på bra sätt, så jag kände mig trygg med att inleda förskolan redan nu. Att lillasyster skulle vilja vara med förutsatte jag, skulle allt gå bra var det bara positivt för henne att hon var med.

 

21764E83-6D53-41BD-935F-885174B6BD49

 

Några steg i taget. Start och stopp flera gånger så jag kunde se att han förstod vad som hände och inte bara följde med. Efter tredje stoppet började Tengri göra som de flesta unghästar, och försöka få in grimskaftet i munnen. Så får man förstås inte göra, men det är ändå ett led i utbildningen, att de förstår och undersöker utrustningen, så att det skedde var bara bra just idag. Också en anledning till att jag inte tog med mig nyaste grimskaftet.. 

 

8D0C2A8A-B7A8-49D1-A41C-64F98D2C4AE7

 

Vi startade och stoppade ett par gånger till efter det, men jag lade undan mobilen för att koncentrera mig på fölen istället. Tengri var duktig, och Rodina också som snällt följde med i alla start och stopp. Hon verkar vara sorten som lär sig jättemycket av att vara åskådare, och hon lägger sig inte i och stör, så då är det bara bra att hon är med. Hon fick minst lika mycket träning som Tengri idag.

 

F81E9E72-4FC0-4B5E-A190-9FC5997F3DF6

 

Då jag är själv på gården över helgen glömde jag bort att det är andra advent idag, och tände aldrig ljuset som vi brukar, till frukost. Men nu på aftonen medan jag färdigställer inlägget har jag tänt både första och andra ljuset i adventsljusstaken, det är ju andra advent hela dagen. Men det är himla adventsfint och julmysigt här nu. Meteorologerna har lagt sig till med en term att molnen ”flingar ur”, vilket tydligen betyder att väderkartan visar sol och uppehåll, men trots det snöar det ihållande hela dagen. Det flingade ur över Gasper medan jag gav förmiddagshö andra advent, medan solen är på väg upp bakom bergsknallen nere i byn.

 

🕯🕯

 


Advent och trettonårsjubileum

 

7BDCA8D2-C060-4901-8402-10FDB1969258

 

28 november jubilerar vi, och idag kunde vi fira att det var 13 år sedan vi träffades första gången. När man jobbar med djur får man ibland räkna med alternativt firande (exempelvis Ruslans sårskada på vår bröllopsdag 2017), och så blev det idag också -fast ingen sårskada som tur är. Men allt är bra nu på aftonen, hästarna är friska och glada, det är huvudsaken. Fira kan man göra sen.

Det viktigaste den här helgen är ändå att vi genomfört de jobb vi planerat, trots rätt så kyligt väder. Allin är van att vara i box, mest med mamma Francesca, men även själv, då vi har två boxar i Ljunghagens vindskydd. I fredags var det dock första gången hon skulle in i stallet, och det skiljer sig en hel del. Först ska de in genom en port, till en smal ”hall” till nästa port in till stallet. En del blir väldigt fundersamma och tvekar, och väl i hallen står de plötsligt på betong, som skiljer sig både i känsla och ljud från de underlag de upplevt tidigare. Små detaljer kan tyckas, men nog så viktiga för ett flyktdjur.

Som med det mesta tog Allin det med ro, och gick väldigt självklart in i stallet. Väl där började hon fundera och protestera lite, men när hon fick se sin fina box gick hon in och trivdes jättebra! Boxarna i stallet skiljer sig, för de upplevs som mer ombonade, och inget väder kommer in, som i uteboxarna. Dessutom hade hennes box ett fönster med utsikt mot gården, och en fin, lysande stjärna som pynt. Det var hon ensam om, en box till har fönster, men ingen stjärna.

 

4AFC3B85-545D-439A-8DF9-40C440F233E8

Tänk ändå hur jag lyckas matcha grimman med hästens färger.

 

Allin trivdes jättebra som sagt, och uppförde sig väl i boxen. Hon fick lyfta hovarna lite, annars var det mest en liten övning i att ledas från hagen, stå i ny box etc. Miljöträning för ett föl alltså. Hon uppförde sig faktiskt bäst av alla, och det gick fint att ledas hem till hagen efter några timmar också, i sällskap av Qarenina.

Kylan begränsar själva hästjobben en del. Till exempel vill man inte hästarna ska stå stilla inne och bli kalla, det är svårt att verka hovar när det är kallt, och för egen del vill man ändå ha det så behagligt som möjligt, och inte frysa eller bli sjuk. Men vi gjorde det vi skulle efter de förhållanden som rådde, och vi har haft adventsmys också med glögg, lite julaktig mat och massor av tända ljus. Och jag klagar inte på vädret. Ofta har vi lera och is den här tiden, att få ha snö och torr kyla känns lyxigt, och himla fint är det!

 

4736AD05-9D31-4607-BF7D-4698E1468CAB

 

Typiskt familjefoto; Två linslöss till föl, en nyfiken och något missunnsam pappa bakom dem, och långt därborta en mamma som är nöjd att få vara ifred en stund.

Glad första advent🕯

 

 


Avvand och bokad

 

3130B191-3009-43AC-AED2-B099F17525BC

Pavel med sitt fina hjärta på mulen.

 

Det har gått bra för Allin. På måndagsmorgonen flyttade vi upp henne, mamma Francesca, Zeniya och Qarenina från Ljunghagen till Hemmahagen närmast gården. Grabbarna, som tills dess gick i Hemmahagen fick stå inne i stallet så länge. Efter bara ett par timmar kunde jag ta Francesca från de övriga (Allin befann sig i ena vindskyddet med de två andra stona under tiden) och släppa in till Gasper i sin tillfälliga hage. De blev glada över att vara ihop igen, Allin gnäggade lite, men var lugn i övrigt.

Fram mot aftonen gick det upp för Allin att mamma nog inte kommer tillbaka, inte ens för att hon skulle få en tröstslurk vattnig stomjölk. Hon var ändå rätt så lugn, det blir alltid känslosamt ett tag när fölen skiljs från mamman, men jämförelsevis var Allin ganska lugn. Det betydde nog mycket att hon fick vara med bägge stona, och att de stona inte konkurrerar utan är goda vänner. 

Gasper och Francesca fick flytta hem till Ljunghagen, och grabbarna släpptes ut till sin vinterhage mitt emot Hemmahagen. På tisdag morgon släppte vi in Pavel till Hemmahagen, så i vinter går bara Mistjev och Ilieff ihop. Pavel trivs att gå i stoflock, för där har han en uppgift han uppskattar, hos grabbarna är han ständigt ”bara” näst högst i rang och väljer ofta att gå själv.

Vi släppte över honom när vi förmiddagsutfodrat, och medan det fanns mat var allt lugnt. Sen måste en flock givetvis positionera sig när det kommer någon ny, så det blev lite småtjafsigt ett tag när Pavel skulle ta sin plats i gruppen. De två vuxna stona hälsade i tur och ordning, skrek och markerade som de brukar. Zeniya gillar Pavel och har saknat honom, men det låtsades hon inte om just då. När Pavel gick till Allin för att presentera sig hände det saker.

De hälsade artigt och fint, men sedan delade Pavel upp gruppen mycket skickligt, och vallade undan Qarenina och Zeniya från Allin. Lillan blev lite förvirrad, för hon tyckte alla kunde gå ihop och vara vänner direkt, hon visste inte att sådant behöver ta lite tid. Man är kompisar på håll först, sen kanske zonen krymper om alla är med på det. 

Pavel var mycket tydlig, och Allin lyssnade uppmärksamt på alla signaler. Pavel sa ”Jag ser att du är liten, och jag kommer inte kröka ett hår på dig, men nu måste du antingen gå med mig, eller med dem. Går du med mig måste de två andra hålla sig undan och du får inte gå dit.”

Allin är social, vänlig och nyfiken och förstod inte grupperingen, men efter ett tag valde hon klokt nog att hålla sig stona och då blev allt lugnt. De höll sig lite från varandra, sto-trojkan och Pavel, väldigt lite tjafs, utan med största respekt för varandra. Det funkade mycket bra, redan nästa morgon stod alla fyra ihop! Allin har en vän hos alla de övriga, hon får vara med vem som helst av dem bara hon sköter sig, och det gör hon.

 

6B0B2FEF-C240-4B2A-B79A-1CBDC48E3A79

 

I och med att gruppen nu blivit en riktig flock så har Zeniya och Pavel återupptagit sin vänskap  sedan vintern för två år sedan. De byter luft, småpratar, kliar varandra eller bara vilar ihop, och då är Allin hellre med Qarenina, eftersom Zeniya blir lite sur på lillan och tycker hon är onödigt efterhängsen när hon vill vara själv med Pavel.

 

172AC081-6777-4BE3-8A0E-87F9CB0053DD

 

Det är väldigt bra att Allin är god vän med Qarenina, för vi har ingen som är skickligare på att lastträna föl och unghästar. Ja, vuxna hästar också. Och Allin ska lasttränas, för i början på veckan blev hon bokad! Hon flyttar inte genast, det är vissa saker hon behöver göra först. Först och främst ska hon landa ordentligt i den nya sammansättningen, under tiden ska hon få lite allmän föl- och unghästträning så att vi är säkra på att hon uppför sig ordentligt, och är trygg med att lämna oss för att flytta hem.

 

B2EF242E-D534-4E2F-A2A7-7AAF5644FC04

Solen är uppe så få timmar nu, så man får passa på att fota stunden mellan gryning och skymning. Men det blir desto finare bilder.

 

5736DC22-BADB-4DEE-800A-AF106C0D9E7F

Visst likar Allin och Ilieff varandra en del? Gemensamma nämnaren är Gastroler, som är morfar till Ilieff och farfar till Allin. Bild från i fredags när det äntligen kom lite snö.

 

Eftersom det var bästa lösningen att låta Pavel gå med stona över vintern, så behövs förstås Ilieff här tillsammans med Mistjev. Rättare sagt behövs Mistjev som sällskap till Ilieff som ännu är hingst, och de trivs mycket bra ihop. Så därför är Ilieff inte längre till salu. Man kan förstås boka Ilieff om man kan erbjuda rätt hem (som valack eller hingst, sådant kommer vi överens om först), men han får inte flytta förrän tidigast efter att Tengri är avvand och flyttat in till dem.

 

C2193197-00C2-4704-9621-36D92E7AFAC0

Ilieff med halvmorbror Mistjev i bakgrunden.

 

När vi bestämde att Pavel skulle gå med stona över vintern hade Allin inte blivit bokad än, så det är ju bra för stona som blir kvar att han går med dem. Men när Allin flyttat blir antalet ston för få igen! Då är det förstås himla tur att vi fick tillfälle just nu att själva boka ett sto som flyttar hit under december. Hon ska få gå med Zenit framöver, och förhoppningsvis få ett par föl efter honom, och efter det ser vi andra, viktiga uppgifter för henne. Under tiden ska Fiona få vila något år från aveln, vilket nog kommer göra henne gott. Men det är först fram mot försommaren vi släpper ihop för betäckning, så under vintern blir stoet ett välkommet tillskott i lilla flocken i Hemmahagen. 

Nu verkar det som om vintern beslutat sig för att komma hit och stanna. Det kom som sagt lite snö på fredagen, ynkligt lite snö, men det märktes på basjkirerna att de få centimetrarna gjorde stor skillnad på underlaget. I veckan kommer det mer snö, och nästa helg blir det vinterkallt med dubbelsiffriga minusgrader. Det ska bli skönt med bra underlag och glittrande vinterljus från snön. När snövädret lämnat oss på fredagen steg en maffig fullmåne upp på himlen, så efter kvällsutfodringen stannade jag en stund i Ljunghagen och fick en riktigt fin bild av Gasper och samma måne som finns i stuterinamnet: 

 

FCC923BE-A869-4A40-AB7E-BF957B124C39

 

 


Avvänjning på gång

 

6AD40A7A-E0AE-4613-BDE3-A074B1875455

 

Dags att förbereda för Allins avvänjning. Det ser ljust och fint ut med snön, men det är bara några ynka centimeter, så det är i stort sett lika hårt och knöligt som det blev av kylan innan snön föll. Det är inte optimalt att sätta ihop nya konstellationer när det är dåligt underlag, det kan bli konstiga situationer och risken för skador ökar, men vi tänkte att stona nog är förnuftiga, för de är alla lika besvärade och vi kan helt enkelt invänta bättre underlag.

Vi tog in Francesca och Allin i Ljunghagens boxar och Gasper flyttades till en tillfällig hage snett ovanför Ljunghagen. Qarenina och Zeniya leddes över från sin hage, och när de hittat höet som var utlagt släppte jag ut Francesca och Allin. Jo, nog var de förnuftiga alltid. De hälsade som hästar gör; högljutt och med sparkar för att markera, men sen gick de och åt allihop, men i två tydliga grupper.

 

C1196B47-E14C-41B9-8C7B-712427AA4FDE

 

Allin med mamma Francesca.

 

D7FFD2FD-29F4-4F66-95A6-8C570F6A3966

 

4F9FA7F9-BF7D-45AF-977C-A1C0C43270D7

 

Zeniya framför Qarenina.

 

7E5E54B1-168E-4F9E-BA35-542B386756DD

 

Så gick de tills maten var uppäten, helt odramatiskt. Medan de åt hade jag dragit in al- och björksly åt dem för att ha något att pyssla med. Francesca höll koll men ville helst låta allt ha sin naturliga gång. Allin blev nyfiken på det sto som mest liknande mamma och henne själv, Zeniya, och gick fram för att hälsa lite på egen hand.

 

DD0229E7-E050-4808-81E2-7E1A098BA354

 

Zeniya hälsade artigt. De bytte luft, inga skrik eller sparkar.

 

Sist vi vande av Francescas föl var det betydligt mer dramatik, men då var det Francescas första föl, och hon visste inte vad som var på gång. Hon skyddade sin dotter, och attackerade den som vågade sig för nära, men nu förstår hon att det är dags för Allin att vara i stoflocken, och att hon får gå tillbaka till Gasper så snart dottern är en del av nya flocken och klarar sig utan mamma.

Stona uppför sig mycket bra. Sist blev det stökigt när Qarenina och Zayats hetsade upp varandra och försökte lägga beslag på Rolly, men nu finns det ingen Zayats i flocken, och Qarenina visade på en gång att Zeniya gärna fick vara den som tog ansvar över lillan. Zeniya å sin sida har varit med om många avvänjningar, och alltid varit väldigt tuff mot sina systrar. I synnerhet sin enda helsyster, Zayats när det var dags, men vad gäller Gaspers döttrar har hon varit mer ödmjuk. Den här gången har hon skött sig exemplariskt. 

Allin har också skött sig galant. Hon är försiktig och blygsam, visar att hon är liten, men provar givetvis var gränserna går. Men om hon varit för närgången, eller tjatat för ofta om att hälsa så har det räckt med små signaler från de vuxna stona för att hon ska förstå. Jag har nog bara sett Francesca lägga sig i ett par gånger, och det var alldeles i början. Hon håller sig på avstånd och står helst vid grinden och tittar på Gasper. När han syns förstås, för han trivdes rätt bra i sin nya, tillfälliga hage där det erbjöds pysselgräs under snön, fin utsikt och behagligt underlag.

 

 

3CC6B09F-5D94-4351-9D70-741E57A7CCDC

 

Jag zoomade in från långt håll, därför ser Gasper betydligt rundare ut än han egentligen är. Jag gillade uppsynen och färgerna i bilden, så den fick vara med.

 

2A77AD57-53A6-42BA-BDE5-7266C4266D53

 

Visst höll han koll på stona, men han strosade gärna runt i solskenet och letade något ätbart när höet var slut.

 

CDA8591B-2247-486D-81A9-7C17AB933C1D

 

Gasper hade gärna stannat i den hagen, men då den är helt öppen utan skydd från väder och vind fick han gå ned till stonas gamla hage på eftermiddagen, där det finns uppvärmd vattentunna, ligghall och vindskydd. Mitt emot där stona går i hans Ljunghage också, så han har koll och de någon som vakar över dem. På söndagen fick han återigen gå några timmar i nya hagen, och förhoppningen är att han får sällskap där på måndag av Francesca. Vi får se hur det går, men än så länge har det gått mycket bra!

 

 


Vi har ett resultat

 

B40F59A4-27FD-4725-909F-E65EE4A1BA4C

 

Under fredagen meddelades resultatet i den klass Zeniya visades i den digitala utställningen som pågick under oktober. Mycket god rastyp, harmoniskt sto som visar gott temperament var några fina ord vi fick med oss. Gångarterna beskrivs som vägvinnande, och vi kom på tredje plats av sex visade basjkirer. En placering vi är mycket nöjda med, med tanke på förutsättningarna (som beskrivs i ett tidigare inlägg). 

 

Grattis Zeniya!

🥉

 

 

 RSS
Besökare idag: 0
Denna månad: 796
Totalt: 255245
torsdag
27
januari
Göte, Göta

2022
Vecka 4
«januari 2022»
tiontofr
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Senaste inlägg
Halvsnödagen
Söndag
Vårvindar
Grimmor
🎉Gott Nytt År✨
Chippad och luggad
Julaftonsritt
Midvintertid
Födelsedagspresenten som blev en julklapp
Bästa brorsan

Senast kommenterade
Julaftonsritt
Höstplanering
Till salu
Midsommar
Lättare att lasta än att fota
Allin-bilder, utlottning!
Det är roligt när de är duktiga
Lösa hästar
Isigt, halkigt, knöligt och lerigt.
ZZ-Zizterz

Arkiv
2022
 •    Januari
 • 2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Lista över andra trevliga bloggar

   

  Stuteri Kry 

  Jemthagen

  Nillas Häst& Ridutbildning

  Yvonne Larsson

  Johanna Lassnack (inaktiv)

  Bondfia