Frustration

 

99A5C16E-CC31-4D8B-9F96-045D9DBB9238

 

Förra helgen skulle vi testa hur det skulle gå att lasta Cizmet och Zayats. Bägge har åkt förut, bägge åker väldigt bekvämt och bra, och man måste inte kasta igen dörrarna och åka direkt utan kan ta det lugnt mellan lastning och avfärd. Men hur Zayats ska reagera för dagen är ett lotteri, när vi tog hem henne från tränaren i somras var det enkelt men nu blev hon helt blockerad och skulle verkligen inte på, trots att Cizmet gång på gång gick upp i och ut ur Fautrasen, och åt upp nästan hela hinken med müsli och morötter därinne. Åtminstone brukar missunnsamheten till slut motivera Zayats att gå upp, men inte den dagen. Hon blev allt mer frustrerad.

Zayats blir extremt utagerande när hon blir riktigt frustrerade. Hon sparkade jättehögt och hårt med vänster fram och stegrade sig flera gånger efter varann, hon till och med backade mot Cizmet och började kicka, innan hon med riktigt sur min klampade fram till Fautrasen och till slut ställde upp framhovarna på golvet. Så stod hon jättelänge, och det såg nästan ut som att hon somnade efter hon mumsat i sig en bit belöningsmorot. Vi nöjde oss så.

Hon stegrar inte och fäktar emot oss, hon försöker inte dra iväg eller så, utan blir bara så arg och riktigt upprörd. Säkert tycker hon väl att jag är en idiot som inte fattar vad hon säger, trots att hon skriker, men jag vet ju hur hon funkar och vill inte ge upp så enkelt. Något framsteg vill jag ha innan vi avbryter, för det är därifrån man startar nästa gång. 

C15DD9A1-7F54-4BF2-87F0-3C0830C36CC5

 

Det var ungefär där vi började om på lördagsförmiddagen. Zayats gick efter lite övertalning upp med framfötterna, sen blev det jobbigt igen, och ju mer Cizmet gick upp och försåg sig ur hinken, desto mer frustrerad blev Zayats, sen klev hon liksom bara upp. Där stod hon hur lugnt som helst och åt ur hinken. Jag vill inte leda ut Zayats via frontrampen, utan backar hellre ut henne, och när jag gjorde det såg jag att det egentligen var urlastningen som var det jobbigaste för Zayats. Hon har gjort det krångligt för sig några gånger vid urlastning så det skett med buller och bång, och de upplevelserna verkar ha etsat sig fast i minnet. Så vi får jobba på med urlastningarna innan vi sätter upp mellanväggen och tränar på att lasta bägge två.

Hon fick i alla fall mycket beröm, och efteråt såg jag att hon var mycket trött. Orkade knappt äta upp förmiddagshöet innan hon ställde sig i skyddets spån och verkade somna. Idag blev det ingen lastträning, utan vi gick en sväng i skogen istället. Stigen är efter höstens regn jätteblöt på sina ställen, och Cizmet gjorde verkligen allt för att undvika vätan! Hon följde villigt med mig, men gjorde stundom väldigt udda vägval både högt och lågt för att slippa blöta hovar. Mycket underhållande! När vi gick hem samma väg hade hon tröttnat och klafsade utan bekymmer på den våta stigen.

 

0F8BED83-01AF-434D-B17C-40BD8498D280

Fikapaus på hemvägen.

 

Hemma på gården väntade en välkomstkomitté vid ena grinden till Vinterhagen.

 

306C7839-17A2-4CE0-87CD-85F9D62963AF

 

Zeniya, Javelin och Allin undrar vad vi varit iväg på för skoj. Allin fyller två år den 1 februari, vilket är svårt att tro efter att ha lett lilla treåriga Cizmet i skogen, ettåringen är mycket högre än henne! Måste mäta bägge två någon dag. 


Gästspel

 

2D121C80-B273-4094-8EC4-A975B4D601C4

 

Jag blev uppmärksammad på att vår treåriga uppfödning efter Gasper och Cetzima, Cizmet var till salu. Rätt snart meddelade jag säljaren att vi kan köpa tillbaka henne, och plan A var att köra henne direkt till vår inridare i Ragunda. Först på helpension, och sedan inridning i vinter. Vi fick snabbt svar, och jag fick en bra förklaring trots att jag inte bett om en. Tanken var att Cizmet och hennes ett år yngre syster Sasjenka skulle bli familjehästar, men Cizmet ville vara exklusiv och accepterade nästan enbart hantering av sin matte, och var avog både mot husse och barnen. Det är förstås ohållbart, om kravet är att hela familjen ska kunna hantera och rida hästen, och då är det bättre att sälja, även om det gör ont.

När vi tänkte närmare på det insåg vi att det skulle bli en fasligt lång resdag för både häst och chaufför, så även om det skulle innebära lite mer jobb några veckor beslöt vi oss för att hämta hem Cizmet och låta henne och Zayats gå i egen hage och sedan resa samtidigt. Då hinner jag fylla på Cizmets vaccination, de blir förhoppningsvis vänner, och då löser det sig bättre för tränaren som slipper fundera över nya konstellationer. Lite ironiskt att just de två ska gå ihop och bli vänner. För drygt två år sedan sparkade Zayats upp ett besvärligt sår på Cizmets ena bakben, Zayats kan vara rätt dryg mot yngre individer när hon går i större flock, men vi tänkte att hon är mycket bättre när de bara är några få.

På onsdag morgon åkte Stefan iväg mot Malå för att hämta hem lilla Cizmet. En gång sedan hon såldes har hon åkt transport, men hon verkade känna igen både Stefan och Fautrasen, och klev på nästan direkt. Hon reste bra också, när hon kom hit på aftonen hade hon knappt svettats. Hon gick rakt in i stallet, och jag hann inte ens ta av henne grimman innan hon la sig för att rulla i spånet (första bilden är tagen strax efter)! Zayats hämtades upp från Ljunghagen, så fick de stå bredvid varandra under natten. Cizmet låg och sov den natten, och var väldigt spånig på morgonen. 

FCEBB811-A8AF-490B-876D-3527F1A0DA71

Torsdag morgon.

 

De släpptes ut i Undantagshagen vid nio. Zayats klev fram och flyttade bort henne direkt, och de sparkade med bakbenen litegrann. Sen hände faktiskt ingenting mer mellan dem! De hälsade artigt såg jag senare (bytte luft) och gick allt mer ihop. Dock var Zayats lite orolig, hon verkade fundera en del över vad Odessa och Qarenina hittade på när hon inte var där för att övervaka, och dessutom var hon emellanåt tittig och "fnorkade" en del (blåsljud som ska varna för fara), så Cizmet blev lite orolig ibland och undrade vad som stod på. Eljest verkade hon himla hemmastadd i hagen, och det är inte så konstigt eftersom hon föddes där för ca 3,5 år sedan. Men då det stundom var oroligt så bestämde vi att de fick tillbringa natten i box igen, och de verkade lättade och nöjda över det när vi hämtade dem på aftonen. 

När vi släppte ut dem på fredag morgon var det hur lugnt som helst, och Zayats verkade ha släppt tankarna kring Ljunghagen, och uppskattar säkert att det är mycket bättre underlag i Undantagshagen. Men det var något hon kollade efter flera gånger, och "fnorkade". Jag gick in i hagen och kollade åt samma håll, och såg direkt vad det var; Grannens ponny skymtade genom slyskoge. Hon är skäck, och eftersom det snöat så syntes bara de bruna fläckarna när hon rörde sig i hagen, och de förstod inte vad det var! Men mest var det lugnt, så vi bestämde att låta dem spendera natten ute, och på lördag morgon såg jag inga tecken på att det skulle ha varit stökigt i hagen under natten.

 

84A52B58-40AE-4CB0-8A9D-7EE83808353F

 

På lördag förmiddag tog vi med tjejerna på en promenad för att titta ordentligt på ponnyn. Cizmet och jag gick först, och hon var hur lugn och fin som helst, precis som att hon aldrig varit ifrån oss. Zayats däremot var stissig först, och rätt oförskämd mot sin ledare, särskilt när vi passerade nära ponnyns hage, men jag tror hon var orolig över att vi skulle släppa in dem där, för sen när vi fortsatte vår promenad rann allt av, och hon blev sitt vanliga jag. När Zayats törs är hon faktiskt väldigt modig, så den som köper henne får jobba med självförtroendet, och kommer att få en riktigt lojal och bussig kompis! 

740822C1-C7BA-4E08-91EB-BB9056ED5801

 

Efter att noga kollat in ponnyn fortsatte vi längst skogsvägen en bit. Det var snöigt och mysigt, och bägge basjkirerna uppförde sig jättefint! Kan inte minnas att någon av dem gått där förut faktiskt. Cizmet är av en himla trevlig, mindre modell, precis som hennes farbror Ruslan. Antingen är det farmor Minnas arv, eller så beror det på att Cizmet är den som överlevde av de två som Cetzima födde fram samma natt. Tvillingsystern levde aldrig, och var pytteliten, som en stor hund ungefär. Det vore trevligt att få fler av mindre modell, även om de som köper häst hellre verkar vilja ha mer högresta basjkirer. Lite konstigt enligt mig, det är ingen som efterfrågar en högrest fjordhäst till exempel. 

 

CD0EFA86-E304-4E78-B932-AE833CDA68CF

En bit in i skogen stannade vi för lite paus, och bägge tjejerna började leta blåbärsris.

 

8878B5B2-3640-464B-8A1C-7EBF05BAA81A

Snömule❤️

4AF9519B-8E69-4593-908E-5B84995A81DD

Vi vände tillbaka, men tog en avstickare upp mot vandringsleden istället för att kolla in ponnyn igen. Det kändes som att de fattat vad det var som de såg från hagen.

 

6FBA2626-177A-4301-A9D4-F40BB65B79D8

Så trevligt att promenera med välhanterade hästar. Bägge två verkade glada över att vara ute på tur och spana in nya marker.

 

598C8776-2DF6-43D4-9B3A-F2DFF51C2047

Innan man kommer ut på stigen som går hem till gården behöver man passera en liten, men ändå rätt djup bäck. Cizmet tvekade lite, även om det syntes att hon beslutat sig för att följa mig över. Frågan var bara hur..

 

14539025-2AA2-497E-83A2-F3AC47F365FB

..sen hoppade hon!

 

Zayats var oväntat framåt och hoppade över så snabbt att hon nästan landade på Stefan, jag har ju länge sagt att hon skulle passa för fältritt! Hon kanske saknar och längtar efter löshoppningen på Brännan så det är bra för henne att hon snart får komma dit igen, även om kanske löshoppningen sker först fram mot våren. Och bra att hon får en kompis med sig, för de har blivit riktigt bra vänner på kort tid, och nu är det faktiskt Cizmet som flyttar  på Zayats. Och eftersom den äldre lyssnar blir det inget bråk.

Ja, det blir ett kort gästspel för Cizmet här hos oss, när hon är ridbar blir hon till salu. Det kan gå fort då hon redan är insutten, så den som vill ha en mindre, supertrygg och välhanterad basjkir får hålla koll. Väldigt roligt för oss ändå att vi tog chansen att få vara med henne, för hon är en av de speciella, som betytt extra för mig.

 


Sista flockflytten för i år

 

Vi har haft en väldigt produktiv och arbetsam helg här i Tröning. Fredagen jobbade jag mestadels själv, och förutom de vanliga göromålen handlade det om att förbereda för lördagens jobb, och att få in en massa ved till pannrummet så vi skulle slippa tänka på det. Stefan kom hem på eftermiddagen, och tog itu med att koppla ström till några av värmetunnorna. Det hann bli mörkt innan vi jobbat klart.

 

1BFD50A0-BF89-442B-A94D-37D2CDBAE5E3

Mistjev i Undantagshagen, som heter så då den ligger bakom det röda lilla undantagstorpet.

 

Lördagen började med att grabbarna fick flytta från Vinterhagen till Undantagshagen. Den är liten, men de var himla nöjda då där var helt fritt från fryst lera, och det fanns en hel del pysselgräs också. När de var på plats flyttades stona från övre beteshagen till Vinterhagen, Adilliya, Javelin och Rodina som är mest bekant med den hagen tog vi dit först.

Eftersom grabbarna trivdes så bra i Undantagshagen kände vi ingen stress över att hinna stängsla deras vinterhage samma dag, utan vi förberedde och jobbade på med det vanliga. Det tar mer tid och energi med vatten på vintern, till exempel, och att packa hösäckar känns ibland som ett Sisyfosarbete. Det hann bli afton även på lördagen, innan vi var färdiga med allt.

Att stängsla när marken börjat frysa till är inte alltid helt enkelt, men då killarna inte är  rymningsbenägna, har stor respekt för stängseltråd, och trivs väl ihop så fick vi med hjälp av en borrmaskin ner "trampa-ner-käppar" i plast så att övre betet stängslades ned till en lagom stor och trevlig vinterhage till kvartetten. Innan dess flyttades rundbågehallen upp, och står nu så att den kan erbjuda skydd från vilket håll det än blåser för tillfället.

Vi stängslade och gjorde allt klart, men såg att killarna fortfarande trivdes jättebra där de var, så då passade vi på att ta ledigt och göra helg på riktigt. Vi delade en flaska Prosecco, lagade god mat som avnjöts i skenet av levande ljus, och slappade framför TV:n på kvällen med goda snacks. Riktig fredagsfeeling, och så välbehövligt!

 

9450A757-7B5C-409D-A8D8-5BE72E8238F8

Tengri har bäddat i sitt nya hus.

 

Grabbarna ledde vi ned till deras nya hage efter vi förmiddagsutfodrat de andra flockarna. De två yngsta är inte så vana att ledas på längre promenader, särskilt inte när vi tar alla fyra på en gång och ska passera en massa konstiga och ibland lite läskiga företeelser, men precis som när vi tog hem dem från betet skötte de sig jättebra! Och var dessutom rätt stolta över det efteråt. Jag ledde Mistjev och Ilieff, Stefan de två andra. 

Traktorn körde ut spånbalar till rundbågehallen som jag bara öppnade upp och lämnade till hästarna att bädda, och med skottkärran styrde jag ut sand som lades i hörnen för att täcka de diagonala balkarna som håller konstruktionen i rätt form. När jag gick ned ett par timmar senare för att plocka av dem grimmorna såg jag att den enda som varit in och bäddat ordentligt var ettårige Tengri.

 

DF5D9384-4E9F-4450-8D85-420EBE6E65EC

Helbröderna Ilieff och Tengri.

 

88488A4B-6776-4CA3-9710-AFA7EC293C97

När Stefan gick in i hallen för att kolla följde de två yngsta med. Pavel och Mistjev som är mest bekanta med huset håller sig utanför än så länge.

 

0C553CF6-056A-4582-96BD-2A191FE41E91

 

Det är bra att det kommit lite snö som lyser upp tillvaron, för det blev aldrig riktigt ljus idag. Det kommer visst mer snö i veckan, så det var bra tajming att vi kunde göra sista flytten nu. Vi kunde inte stängsla förrän stona bytt hage, och det frusit på i Vinterhagen, och där kommer det bli himla fint när snön lagt sig på riktigt, för den är för knölig nu efter det frös på.

Så nu när det projektet är i hamn kan vi planera för nya stordåd. Som att hämta hem en nygammal basjkir. Det kommer bli intressant! 

 


Vinterlängtan


8819C636-5893-4C96-84EC-095283E78D09

 

Vi har fått uppleva fyra årstider den här veckan, det har varit kallt, ymnigt snöfall, jättevarmt och storm, men nu visar de långa prognoserna att det kan vara vinterkyla på gång. Äntligen! Vi har nämligen kvar att flytta om stona och grabbarna, killarna ska gå i en nedstängslad del av den stora hagen stona gått i, och stona ska gå i Vinterhagen, men vi vill inte flytta om dem förrän det blivit kallt. Som jag berättat tidigare lever Vinterhagen upp till sitt namn, för den är bara bra på vintern, höst och vår är den hemsk med en massa lera och vatten. 


D2D29D49-34E8-488B-AAAF-DC8B0CBBF441

Stefan fångade Mistjev på bild när han står och spanar efter mig, att jag ska komma med lunchhöet. Mistjev är verkligen mattes häst, vilken tur han är bara min! 

Då stona är fler i antal byggde vi förebyggande ut Vinterhagen med en del av skogsbetet, så att de har fast mark någonstans i alla fall, innan snön lagt sig. Ett bra beslut, vi har lagt nästan alla utfodringar där uppe för att slippa leran, och efter snöfallet och värmen är Vinterhagen riktigt hemsk! Vilket framgår med tydlighet av bilderna. 

9D893431-7782-4ACD-8D99-F1777C7D2DD4

Helbröderna Ilieff och Tengri på skogsbetesdelen. Häftig bild Stefan fick till (han har någon konstig inställning på mobilkameran som gör bilderna lite spejsade ibland).

 

Min egen kamera har det gått hål på, och den kan numer bara ta kort i "porträttläge". Oklart vad det innebär, men min Mistjev blev ganska fin trots allt:

 

5AE5CCAC-1B39-410D-9F09-78284C0E1F97

Mistjev kommer tycka det blir skönt att äntligen få nytta av den täta vinterpälsen..

 

E8592D1B-B7AC-4E38-96A6-1F2291EBF828

..och att få slippa lera på tassarna.

 

C83D68D6-0F15-44AE-88DC-022683AC84BF

Min fina, svartbrunblacka prins!

 

Så till nästa helg kommer vi nog flytta om dem, och bygga den sista hagen för i år, och samtidigt flytta rundbågehallen igen. Det är toppenbra om det äntligen blir kallt, för då torkar det samtidigt upp när höstvätan söker sig ner i backen. Då blir det bra underlag för snön, så den kan ligga kvar när den börjar falla. Och vad ljust och fint det kommer bli då. Särskilt i Vinterhagen, det är en enorm kontrast.

 

D61763D6-46E2-41AA-BC3C-F489826DE6FD

 

Nu när det väntas vintertemperaturer är det dags att byta sommarens vattentunnor mot uppvärmda varianter. Så skönt att slippa slå loss is och fiska upp med durkslag, och hästarna dricker bättre också, vilket är viktigt. Lilla Javelin kom och drack när Stefan fyllde upp stonas värmetunna.

 

 


Alla själars dag

 

AE2C609E-06C2-49D5-AE34-5EECAFDE9078

 

Allhelgona går mot sitt slut. Vädret har varit passande, det har varit dimma och regn, så det är lera och sörja överallt. Vi längtar efter vinter nu. I måndags, på "original-allhelgonaafton", tände vi lyktan på den enda hästgrav vi har här. Där vilar ett sto vid namn Tangaur, hon blev sjuk och vi tvingades låta henne somna in kort efter vi flyttade hit. Några månader innan blev det nödvändigt att operera bort ett öga på henne, vilket gick bra. Men senare drabbades hon av kvickdrag, och när hon fick kortison mot det blev hon blind på det enda öga hon hade kvar! Behandlingen avbröts, hon fick smärtstillande istället och återfick synen, och då fick hon somna in. Väldigt tråkigt, det var en söt och snäll liten basjkir, och var betäckt med Gasper när hon blev dålig.

Det var sista gången vi begravde en häst, vi har låtit kadaverbilen hämta efter det. Det är ett mycket bättre alternativ än att gräva ned stora kroppar, mindre kostsamt också, då vi inte gräver själva utan behöver köpa tjänsten i så fall. Men när vi tänder lyktan minns vi ändå de som fattas oss, närvaron känns påtaglig då.

Ljuset brann ut lagom till fredag, så då fick jag tända igen så lyktan skulle lysa över hela allhelgonahelgen. De vi minns minns vi med glädje och ljus, och en del lever kvar i de föl de gav. Idag, på söndag är det Alla själars dag. Som det låter handlar allhelgona främst om helgon och martyrer, även om det blivit en hel helg när vi minns och tänder ljus, men söndagen efter Alla helgons dag, då är det fokus på "alla själar", det vill säga alla andra, vanliga dödliga. Det är helt i sin ordning att uppmärksamma de man saknar hela helgen, oavsett vad dagarna heter. Här är några vi minns och saknar:

 

31AB4964-1A00-464B-9225-375824D37D2F

 

Pavel och Gagarins mamma Bizra dricker vatten ur Gideälven.

 

1169DF84-5D6E-4E56-8F9B-6764EEB88D49

 

Mistjev med sin mamma Hinica, hon fick även Odessa och Beroza.

 

E76F4135-9449-4D4F-988B-97AFFAAD544D

 

Tova (Dictorsha) drog sig inte för att ge sig iväg på långa simturer i Gideälven på sommaren. Hos oss fick hon Adilliya, Maronya, Zeniya, Zayats och Tuchkin.

 

I år har jag tänkt mest på Fiona. Det har ju bara gått två månader sedan vi lät henne somna in här ute på gården, i skenet av en varm höstsol. På min pappas födelsedag dessutom, ännu en jag förstås tänker mer på den här helgen. Översta bilden är på Tangaur, en decemberdag för flera år sedan. Mycket har hänt sedan dess. 


147 dagar kvar

 

814B4EE7-1C4D-49B7-A821-5F3BB27B2786

Helbröderna Ilieff och Tengri agerar stubbrivare på lördagen, medan det ännu var sommartid.

 

Vintertid. Det är inte själva tiden jag är emot, utan omställningen som sker för sent på året, för det är ännu svart när jag går upp, och solen som gick ned 16:42 igår går ned 15:39 idag. Det verkar inte ens som att de som bestämmer tror på att vintertid skulle vara normaltid, eftersom sommartid är sju månader, och vintertid fem. Det normala vore att ha en och samma tid året om, och även om jag skulle föredra sommartid alla gånger så nöjer jag mig gärna med att inte ställa om över huvudtaget. 


403BE706-A73B-4121-8E1C-4C25A50BC2C4

Pavels hjärta blir fluffigt och fint på vintern. Sommartid syns mest det smala, rosa hjärtat i mitten, det finns där under det vita.

 

Lördagen, sommartidens sista dag, bjöd på solsken och friska vindar efter en regnig morgon. Basjkirerna i sina täta pälsar njuter av att slippa svidknott i vinden, och det busades runt en del i hagarna i blåsten. Ren livsglädje, härligt att se.

 

 

177C68E4-FF35-4DA2-8A5F-A7479D94D15F

Söndag förmiddag. Vinterpäls är härligare än vintertid, Mistjev är väldigt mjuk och extra fluffig nu i sin vinteroverall.

 

Tiden mellan tidsomställningen och advent blir tung tycker jag. Svarthöst om det inte kommer frost och snö, och nu är det bara milt, ostadigt och jäkligt lerigt. Varje år räknar jag ned till sommartid sista söndagen i mars. Det är 147 dagar kvar.

 

 


Översittarfasoner

 

823BB637-32C3-4C35-A8C2-ECA3FE757CFC

Zayats flyttade in till Odessa och Qarenina på söndagsförmiddagen.

 

Egentligen skulle Zayats flytta in till de två i Ljunghagen redan förra helgen, i samband med att vi flyttade rundbågehallen, men när jag tog in Zayats till stallet var hon halt på ett sätt som utesluter i stort sett allt utom hovböld. Stefan verkade hoven, och jag gav henne smärtstillande. Ingenting syntes under hoven, och det smärtstillande tog inte, så då var vi rätt säkra på hovböld och tänkte att vi hoppas den läker ut fort, och så får hon flytta efter det. Trots att stona känner varandra sedan tidigare kan Qarenina och Zayats vara mycket tuffa -även om de var bästisar i somras när vi delade på dem- och vi tyckte synd om Zayats, som skulle få slå ur än mer underläge med sin ömma hov.

 

1B67FF37-A31D-47DF-A2F1-1A0BBC355911

Odessa och Qarenina. "Inkräktaren" håller sig bredvid husse än så länge.

 

En hovböld beskrivs som en blånagel, men jag vill även påstå att det kan liknas vid en vagel eller finne, typ. Den kan uppstå genom att exempelvis grus tagit sig in i hoven, det blir en inflammation, och bölden vandrar så småningom ut, i det här fallet kommer den högst troligt ut ovanför hoven. Vanligt på hösten med blöta och leriga hagar, och ett övergående besvär. Den hann inte läka ut i veckan, men Zayats har liksom vant sig och kan hantera sin tillfälliga hälta. Och hon behöver verkligen byta flock, så hon fick flytta nu ändå och det gick bra. 


1A8D0322-E347-4852-A553-D0355B00E23D

 

Ser sig omkring i Ljunghagen.

 

E7388E94-9F1E-41E2-B6FF-B726A1CEDADB

 

Det var länge sedan hon gick där sist.

 

Zayats passar inte in i större flockar, särskilt inte om det finns hästar under henne i rang, för då visar hon verkligen översittarfasoner! Det finns kanske de som minns ettåriga Cizmets besvärliga sårskada på ett bakben hösten 2020, det var med all säkerhet Zayats som var orsaken. Det var rätt unghäst som drabbades den gången, för Cizmet var väldigt snäll och enkel att sköta om, ge sprutor och byta bandage på, men ändå onödigt. I stoflocken finns nu tre ungdomar; Javelin, Rodina och Allin, det blir för mycket för alla, även för Zayats. Hon vill nog uppföra sig, men kan inte. I en mindre sammansättning med vuxna hästar är det inga problem, och det blir mindre för henne att hålla reda på. 

 

 

9295DF99-DF94-4D22-B083-21870B07DE71


Det blev inte någon större dramatik. Qarenina skulle förstås visa musklerna, men förstod snart att Zayats var nedsatt, och Zayats i sin tur var ovanligt underlägsen och gick tydligt undan. Odessa har lite mer finess och hälsade inte mer än nödvändigt. Hon nedlåter sig inte till dramatik, gap och skrik utan vill ha lugn och ro. Redan när förmiddagshöet var uppätet var de ok med varandra, och Zayats verkar trivas bättre med de två. Bilderna ovan och nedan är från lunchutfodringen, solen lyste och grimmorna åkte av.

 

 

430C0296-DC79-45D6-A90A-9666E7061D77

 

En annan anledning till att Zayats byter hage är att hon ska iväg på fortsatt utbildning och försäljning förhoppningsvis, hos "vår" tränare i Bispgården. Hon skulle egentligen åka redan under v 44 hade vi tänkt, men nu väntar vi tills bölden läkt ut. Zayats behöver banta lite efter sommarlovet, och i Ljunghagen går de på diet, även om det kanske inte syns på de lättfödda damerna.. 

 


9518CE2D-BF6D-430A-82F4-BA67C6E1E3AA

Hon är fin, min Zayats. Den av våra som mest liknar en vildhäst tycker jag.

 

2E1452A7-3EEA-46B9-8428-D53618E4E8F3

Tittar på pappa Zenit i hagen på andra sidan vägen, och då kom jag att tänka på en bild från Zayats första sommar, i samma hage:

 

B9A61DA7-8B07-4B92-B769-81FD708C0189

 

Zayats vilar medan pappa håller koll. Samma hage, samma stolpe, nästan samma plats.

 

 

F23C66C7-D55C-489C-A324-CB366E621129

 

 

CE17ED81-C00D-4112-A080-57B0ADAC68B9

 

 

CA755121-A519-4512-B2F4-E52168747592

Odessa i förgrunden.

 

 



RSS
Besökare idag: 0
Denna månad: 646
Totalt: 264718
söndag
26
mars
Emanuel

2023
Vecka 12
«mars 2023»
tiontofr
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Senaste inlägg
Insnöad
Än så är det långt till vår
Ilieff är bokad
När kastrerar man?
Fri tillgång
På plats på Brännan!
Labyrinter
Rollspel
..å julen varar än till påska!
Insnöade

Senast kommenterade
Ilieff är bokad
Fiona
Höstregn och hästflytt
Öppna landskap
Javelin
Helsyster
Joline
Dags för tillvänjning
Efter snö kommer sol
Julaftonsritt

Arkiv
2023
  •    Mars
  •    Februari
  •    Januari
  • 2022
    2021
    2020
    2019
    2018
    2017
    2016
    2015
    2014
    2013
    2012
    2011