Åtta viktiga regler för vårmockning

 

DAB50580-772E-42B2-AE36-F053584DEF6F

 

16 maj, av en händelse samma dag som den meteorologiska sommaren anlände till Tröning, kunde jag äntligen och kraftigt försenad inleda årets stora vårstädning. Vi har en jättebra mockningsmaskin, en Horse Hopper, men det är länge kvar innan hagarna håller för någon traktorkörning, och sämst är det med de hagar där det går hästar. Betena torkar upp fortare. Men jag gillar att börja med vårmockningen, det hör till, det blir så prydligt och fint, och undlättar givetvis för utfodringarna.

Det är den tolfte vårmockningen som har påbörjats, och med åren blir man klokare, effektivare och latare, så jag tänkte dela med mig av mina allra bästa tips för att vårstäda hagar. Givetvis nedtecknade med glimten i ögat och efter våra förutsättningar. Var så god, åtta nödvändiga tips:

 

 

332F65F2-6D41-44E8-ACF0-D67637AB64ED

 
1. Börja alltid i ett hörn, och välj ett hörn som genom minimal insats kommer ge maximalt resultat. Jag väljer alltid ett hörn som efter en halvtimmes jobb och fyra kärror upplevs som att jag städat en halv fotbollsplan, det ger en fin klapp på ryggen och lust att fortsätta.

2. Välj en liten, välbalanserad skottkärra. Vårmockning innebär blöt hästgödsel utan strö, så en stor vagn som man -av lättja, lustigt nog- fyller till bredden kommer döda lusten samt knäcka kroppen. Stor skottkärra med två hjul är förkastligt, välj helst en svenskproducerad vagn med ett hjul, en som rymmer 90 liter, det är lagom. De italienska skräpmodellerna från Granngården (se bilden) duger, men de fokuserar inte på funktion utan fräsig design. 

3. Gör i tanken upp spikraka linjer, utgå exempelvis ifrån stängselstolparna. Tänk dig en rak linje, och ta ingenting utanför bara för att det finns där. Det finns gödsel överallt! Att frångå från ”strecken” innebär enbart en planlös och stressig mockning eftersom man hittar nya högar bredvid, överallt.

 

 

692E8091-841A-42F3-846F-F500F6DF3BF1

 

 4. Hänger ihop med nr 3. Kom ihåg att all yta du vårmockar nu ska vardagsmockas imorgon och varenda dag (nåja..) tills snön faller igen. Det måste vara logiskt och enkelt i vardagsarbetet, och underlätta för fortsatt vårmockning. 

5. Schemalägg start och slut för dagen. Antingen i tid (mest effektivt), eller i yta, beräknat enligt punkt 3. När dagens jobb är gjort, töm kärran och gå hem. 

6. Gläds åt all spirande grönska som gömmer sig under gödselhögarna, njut av fågelsång och hör hur vinden ändrar karaktär när löven på träden spricker ut. Eller lyssna på podd eller ljudbok om du föredrar det. 

 

 

434950C4-31E0-41EC-927E-C1D2F235E689

Ingen regel utan undantag, men jag vände ju ryggen från henne för att fota pappa Gasper.

 

7. Avvisa alla hästar som kommer fram, ung som gammal, för du vill jobba ifred precis som de vill vara ifred ibland. Att uppmuntra hagens innevånare till medhjälp i vårmockningen innebär bara att de stjälper alla planer, alla skottkärror, och sinkar hela processen. Det finns tid för allt, när man mockar vill man helt enkelt vara ifred! Och tro mig, det funkar, men för fölen tar det lite längre tid eftersom man undviker att skrämma dem. Att ignorera är ett betydligt bättre recept. 

8. Belöning är viktigt!  

 

 


Lastträning

 

E57097A1-D15A-4DBE-B609-F45AEFB42258


Nu har vi börjat lastträna Ilieff, som ska flytta hem till sin nya matte och basjkirkompis efter att Tengri kastrerats. Vi behöver nämligen Ilieff för att hjälpa till lite med rehabiliteringen av lillebror efter ingreppet, sen får han flytta hem, och Stefan kommer skjutsa honom hela vägen. Vi tycker det är tryggast så med våra unghästar, att de lastas hemma i trygg miljö och reser utan avbrott till nya hemmet. 

För Ilieff är det också första träningen i att lämna flocken och göra saker själv, vi har liksom inte behövt göra det med honom tidigare men nu är det dags. Köparen önskar Ilieff veterinärbesiktigad först, och inledningsvis tänkte jag att det kunde göras när vi ändå har veterinärer här till kastrationen, men efter lite fundering så verkar det som en bättre lösning att vi kör in honom till vår nya, fina klinik för besiktningen istället. Väldigt bra social träning också! 

Ilieff har varit upp i Fautrasen förut, men jag kom efter en del funderande fram till att det nog är åtminstone 1,5 - 2 år sedan, och då hade vi mer fokus på att träna Sandor och Tuchkin. Första tillfället blev på måndag förmiddag. Ilieff funderade på varför han skulle gå själv från stallet där hans kompisar var, och verkade se spöken både här och där, särskilt när solen plötsligt kom fram och målade skuggor överallt. Men efter lite eftertanke klev han upp med bägge framfötterna i transporten, han fick äta müsli och morötter ur hinken, och så nöjde vi oss så.

Till tisdagens träning ställde vi transporten bättre till, med öppningen mot stallet, mindre skuggor, plus att insteget blev lite lägre än dagen innan. Ilieff funderade en stund, och var mer fokuserad på saker runtomkring transporten, men så klev han upp med framfötterna igen, blev belönad, backade ur, funderade lite igen innan han ivrigt klev på igen, och nu följde även bakdelen med!

 

8B787AC0-10D4-4AE1-8A37-94DED0799155

Till skillnad från måndagsträningen hade jag inte borstat av Ilieff innan, och dessutom hade han legat och sovit i boxen, men det är samma fina treåring ändå.

 

Vi hade framdörren öppen, men avlastningsrampen uppe, för jag ville hellre backa ut honom än att leda igenom eller vända, för det kan bli lite jobbigt om de tror de fastnar i vändningen och kastar sig ut, eller om de hoppar över hela rampen, vilket underlagskänsliga hästar gärna gör och Ilieff är underlagskänslig. Eftersom vi kört höbalar i transporten saknar den alla väggar, och även lite strö som underlag, men det funkar bra att träna på. De åker ändå helt lösa, och eftersom Ilieff reser ensam och utan bagage behövs inte väggarna ändå, men ströa kommer jag förstås göra.

 

 

5A4EE509-B196-41DA-80AC-6EBBF43CBF21

Ilieff ser onekligen ganska bekväm ut där han står och får godsaker ur hinken.

 

Han var jätteduktig och hade inget emot att stå därinne och äta. Han försökte vända några gånger, men hejdade sig när jag tog lätt i grimskaftet. Innan hinken var helt tömd så backade jag ut honom med lätta tryck framtill, och han tog försiktiga steg bakåt tills han var helt ute igen. Fokus från hans sida låg på att gå upp i Fautrasen igen, men han fick mycket beröm och sen leddes han in till boxen igen. Man ska ju avbryta när det går som bäst och han fick en bra upplevelse, utan sin flock som stöd eller störning.

 

 


Svalor


Hit till gården i Tröning brukar svalorna anlända i månadsskiftet april/maj, men av lätt förståeliga skäl är även svalorna försenade den här utdragna våren, precis som allt annat. Här har det firats födelsedag, jag fyllde 50 i fredags, och det är första gången sedan vi flyttade hit som svalorna inte hann börja komma innan min födelsedag. Inte konstigt med flera minusgrader om nätterna, och iskalla vindar dagtid. 

På lördagen fick vi besök och hade kalas, två av mina syskon kom hit, min svåger, och min systerson med familj. Rundvandring är obligatorisk när man besöker, så alla klädde sig i stövlar, varma jackor, mössor och vantar, för att beskåda leriga och vårtussiga basjkirer i snöleriga hagar, nära eller på håll. Det var skönt att gå in och fika efteråt, jag hade hunnit åstadkomma en banan/kakaosockerkaka på morgonen, och fått till en jordgubbsmoussetårta, och mina syskon hade haft bagarstuga kvällen innan och hade med bullar och kakor, så till slut stod magen i fyra hörn.

 

 

DC44E6DE-ECC0-4B9B-89D5-4D14CC1F0BDC

 

Systersonens lilla familj hade med sig jättefina blommor, och svågern hade en mindre sorts inplastad höbal på pickupens flak, en bal som var fasligt tung och skulle handskas med försiktighet, spännande!

Den visade sig innehålla inte bara finfint hö från Grannäs i Västerbotten utan ett varierande sortiment mousserande vin. Vi uppskattar bubbel, så det var skoj att fiska upp butelj efter butelj ur balen. Hela tio flaskor fann jag, skiftande hantverk, men alla var sorter jag verkligen uppskattar, och dessutom fick jag på sidanom en magnumbutelj och en liten flaska. Tolv flaskor bubbelvin, det var en trevlig present från mina syskon med familjer. Extra roligt med finurligt paket dessutom, det var svågern som lagt märke till de där små balarna och införskaffat en för min skull. Så hästarna blev ju glada också! 



AA41B8AD-B12A-4AD0-AA8F-62817A01A6A6

 

På söndagen kom värmen. Första natten på länge utan frost, och temperaturen steg under dagen, vinden var mild. När vi kvällsutfodrade såg jag något välbekant som svischade förbi under himlen i vänstra ögonvrån, medan jag var på väg in till grabbarna med deras kvällshö. Var det en svala? hann jag tänka, men slog bort den funderingen. Men när jag började lägga ut hö såg jag inte bara en, utan två svalor som flög fram och tillbaka ovanför oss. På en gammal telefonledning mellan Zenits hage och Ljunghagen satt två till, en svala gör ingen sommar, så fyra stycken på en gång måste ju innebära att våren nu är slut, eller hur?

 

 

E453A969-7FA3-42BC-93F7-8CE3D1F8F4E4

 

Jag kunde inte fota svalorna med min trasiga mobil, men Korvis följde med på hela rundan och ställde upp på bild. Det ser inte jättesomrigt ut direkt, men svalor ljuger väl inte? 

 

 


Som bekant

 

Som bekant har vi haft väldigt mycket snö den här vintern, och i vanlig ordning är våren sen. Senare än vanligt till och med, vilket var väntat (och mycket frustrerande), onödigt utdragen dessutom. Men nu har det töat bort så pass med snö att vi kunde gräva fram grabbarnas väg från hagen till gården, och ta in dem för första gången på flera månader! 

 

1AE6FE78-ACCF-440F-8B3C-C970ACF2050D


Nöjd Ilieff i sin box.

 

Alla fyra gnäggade glatt när vi kom med grimmor och ledrep, och stod som ljus medan de "kläddes på". De är förnuftiga, och inte alls ohanterade eller så, trots att de bott på lösdrift hela vintern, men det är nödvändigt nu att vi får börja förbereda Tengri inför kastration, och Ilieff för flytt. Plan A, innan jag ens nämnde att Ilieff skulle bli till salu igen, var att det skulle bli samtidigt som han hjälpt lillebror med rehabiliteringen (motioneringen) efter ingreppet. Att han blev bokad av vad som verkar vara helt rätt människa för honom var en glad bonus, men det innebär inga ändringar i vårt tidigare lagda schema. Men så himla skönt nu att kunna börja förbereda bägge på riktigt, det ska bli roligt, intressant och lärorikt, precis som vanligt.

Som bekant har vi också förutspått hård påverkan på stängslen när så mycket snö ska smälta samtidigt, och det blir gärna "allt på en gång". När grabbarna var inne fixade jag till en del av deras hage som till nyligen faktiskt varit helt övertäckt av snö, och behövde en del omsorg nu när hälften töat fram. Böjda plastpinnar och trasig tråd pusslades ihop till ett hjälpligt stängsel.

Under tiden tog Stefan itu med det stängsel upp mot skogen som töat fram i Vinterhagen där stona går. Mycket var trasigt, en del låg nere, och det måste lagas nu när de börjar gå där uppe igen. Det hade till och med legat ett ungsto utanför stängslet! Pälsen avslöjade vem, och även dess kompanjon som varit på samma del av hagen. I Ljunghagen låg också en del ner, och stona där hade inspekterat förstås, men nu är det lagat. Zenits stängsel ska jag försöka hinna imorgon, men det finns ju annat man vill hinna med nu i dagarna..

Men jag tog mig tid att pyssla om de fyra i stallet, bland annat kammades allas manar nogsamt igenom och är nu silkeslena, glänsande och helt fria från vitterflätor vadderade med vinterpäls. En trevlig och behövlig stund med mysiga killar som blev finare för varje minut. Som bekant agerar min trasiga mobilkamera rätt godtyckligt numer, men jag fick ett par fina bilder på sagolika Ilieff:

 

9926DAAC-AFB3-4701-A60E-A716A667627C

 

54D1234E-0C27-44C0-A22F-36A14736BD50

 

Förutom att han är söt är han väldigt snäll, så det ska bli så roligt att förbereda honom ordentligt för flytt.

 


Valborg

 

68244506-16E2-47A3-8586-2CDF2E5F60D3

 

Varje Valborgsmässoafton och varje nyår är vi så ofantligt tacksamma över stillheten här i Tröning. Tyst är det inte, för bäcken brusar fylld av smältvatten, och antalet fåglar ökar dag för dag, men det är 100% fritt från smällare och raketer! Särskilt tacksamt då vi oftast har dräktiga ston året om, eftersom vi har fribetäckning är det lite olika när fölen kommer men oavsett när, vill vi att stona ska ha lugn och ro. Det finns ston som blir så rädda av fyrverkerier så fölet dör i magen, men det behöver vi inte vara oroliga över. Efter att vi flyttade hit behöver vi inte ens vara uppe till tolvslaget på nyår eftersom vi vet att inga raketer skjuts här, och det är ju skönt med tanke på att min väckarklocka ringer samma tid på nyårsdagens som på vilken onsdag som helst året om. 

 

C30B2045-7E53-465C-BD7B-E05A57FC50B0

 

Adilliya är väldigt dräktig nu, vilket hon gärna låter flocken och oss veta. Vi trodde kanske inte hon hade det i sig, att vänja av Javelin på egen hand -tidigare har hon bara fått hingstföl, så då har det varit självklart med att vänja av och låta killarna byta flock- men hon har skött allting prickfritt och i tid. Inför att hon sinlade sig (lägga sig i sin= vila i mjölkproduktionen, för att sen kunna  producera den livsviktiga råmjölken till nya fölet) fick Javelin inte längre snutta, nej knappt vara i närheten längre.

Helst ska inget av de andra stona vara för nära Adilliya, men gärna finnas runtomkring och beundra henne på lagom avstånd, som den drottning hon är. Och klia henne när det behagar, men huvudet kliar hon själv, och ibland när vinterpälsen i ansiktet bytts ut till vitt stöv ser det ut som hon krigsmålat sig. Av oss människor kräver hon rätt ofta att bli kliad, särskilt under magen där hon inte kommer åt. Därför är det svårt att ta kort av henne när hon vill vara så nära, och min kamera funkar bara i "porträttläge" sedan en tid, vilket i och för sig ger intressanta resultat de få gånger det faktiskt blir bilder.

 

D41F2F83-0C4C-4E7E-83CA-A8E80E54B6CC

 

Högdräktiga ston får något drömskt och väldigt vackert i blicken.

 

Jag varken borstade eller torkade bort skräpet i ögonvrån innan jag fotade, för man får passa på och hoppas på turen när tillfället ges. Efteråt blev hon både kliad, kramad, beundrad och torkad kring bägge ögonen innan jag lämnade henne att drömma om sitt nya föl. Vi längtar riktigt mycket nu, och fölet kan komma från och med nästa vecka och två månader fram, beroende på när hon blev dräktig. Fölning innebär alltid risker, men att Adilliya skulle störas av raketer eller smällare behöver vi turligt nog inte oroa oss det minsta för.

 

Med det önskar vi alla en riktigt fin Valborgsmässoafton.

 

 

 


Vårstängsel


 

02D1FDCF-3F55-4E67-8A77-19BCDCFB55DE

 

Varenda dag den här veckan har det lagats stängsel här och där. Det har varit strålande sol och försommartemperaturer, så snön har smält i en faslig takt, och där det är stängsel slits en del isolatorer loss när snötäcket drar med sig trådarna. Extra mycket stängsel blir det att laga efter en vinter med extra mycket snö, och för mig känns det stressigt att se allt som ska lagas då det töar lika fort precis överallt. Det är åtskilliga km stängsel att åtgärda, helst allt samtidigt! Bilden ovan är en del av söndagens skörd av trasiga isolatorer från ena sidan av Zenits stora hage.

 

 

26828E51-77D1-471A-898E-B0C9C6B87F2D

 

Såhär såg nedersta grinden ut hos Zenit, två av tre handtag har slitits loss! 

 

Ibland går det så fort att det blir snurrigt:

 

9C1CFEC7-108D-4E8D-898F-9AEEBF8E3ABE

 

I en annan hage lyckades jag nämligen haka ihop nedertråden med mittentråden.

 

Men för fem år sedan var det till och med ännu mer snö det här datumet:

 

7B91F39C-FE14-4E63-ABA2-745738B3350E

 

Ruslan följer mig runt medan jag lagar grabbarnas stängsel 23 april 2018.

 

Lika surrealistiskt kändes det när jag fick ett fb-minne där jag vårmockade Hemmahagen 2019, då hade vi barmark minsann. Det finns inget som helst mönster vad gäller årstiderna, vi kan bara konstatera att det är olika år för år, ibland varmt, ibland kallt, ibland snö och ibland barmark. 

När jag skriver inlägget snöar det för fullt ute, och det är nollgradigt med kalla vindar. Hela nästa vecka kommer jag också få laga stängsel (kanske inte på tisdag, det aviseras snöstorm då), så personligen är jag faktiskt tacksam över att den hastiga smältningen avstannar för en stund. Hagarna får hämta sig lite, och jag hinner ifatt med stängseljobben innan våren tar fart igen. För vi behöver verkligen att det blir sommar snart, men inte allt på en gång tack.

 

 

5758C027-1C2D-438C-8C32-4616006EF362

 

Vid eftermiddagsutfodringen på söndag. Tyvärr kunde kameran inte fånga alla fina små snöflingor som yrde kring de snart överblommade videkissarna. 

 


Underminerat

 

 Vid en snabb titt kan man tro att det ännu är vinterväglag överallt i hagarna, men så är det inte. Snön smälter väldigt fort nu, och smältvattnet rinner under snötäcket som blir allt mer poröst. Alla stigar i hagarna blir också porösa. De blir underminerade och håller inte för hästarnas tyngd och än är snötäcket för djupt för att basjkirerna ska våga sig på att prova på nya vägar, men det kommer snart. Särskilt som det kommande vecka utlovas temperaturer som mer liknar midsommar än april. 

 

 

B50B1E00-3803-417B-A5B7-2562AD3D21BF

 

Stigarna blir allt smalare ju mer som ger vika längst kanterna.

 

 

BFEC1741-90D8-4EAA-A168-CD4A7AAC5A42


Flera stigar har hål mitt i där det inte håller längre, viss skaderisks för busiga hästar med stukningar som följd, men hittills har vi varit förskonade. De verkar förstå läget och tar det hyfsat försiktigt även när de leker. Det är förstås inte bara hagarna som blir allt lortigare, även de som bor där ser himla tråkiga ut nu, och det är inte mycket att göra åt det. Våren är ju tack och lov ett övergående tillstånd.

 

 

151C082E-42BE-42C2-9AF8-FC1D79B753BE

Inte direkt vad man vill lägga till i en säljande annons.. 🙈

 

 

4499BAB2-6E44-422F-B3A9-F92F995556AE

 

Men han är ändå bra söt trots allt, lille Tengri.

 

 



RSS
Besökare idag: 3
Denna månad: 365
Totalt: 269394
torsdag
21
september
Matteus

2023
Vecka 38
«september 2023»
tiontofr
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Senaste inlägg
Reflextider
Vem var Tsubotai?
Lastträning
Vi hade i alla fall tur med vädret
Nytt liv
Arbetsam semestervecka
Regntunga skyar
Första fölet efter två egna uppfödningar
Vaccinationer och bildbombning
Dela stoflocken

Senast kommenterade
Vem var Tsubotai?
Lastträning
Vi hade i alla fall tur med vädret
Nytt liv
#minhästsbästa
Ilieff är bokad
Fiona
Höstregn och hästflytt
Öppna landskap
Javelin

Arkiv
2023
  •    September
  •    Augusti
  •    Juli
  •    Juni
  •    Maj
  •    April
  •    Mars
  •    Februari
  •    Januari
  • 2022
    2021
    2020
    2019
    2018
    2017
    2016
    2015
    2014
    2013
    2012
    2011