Fribetäckning

 Här kan du läsa mer om fribetäckning, rutiner och priser. Den som är intresserad av att komma hit med sitt basjkirsto bör vara ute i god tid då antalet platser är begränsade, och det går bra att höra av sig till oss ifall det är något man fundera på. Använd gärna kontaktformuläret.

Fribetäckning betyder att stoet går tillsammans med hingsten, gärna i en flock med några andra ston om det är möjligt. Ingen fasthållning utan det mest naturliga. Vi konstruerar flockarna med eftertanke så att det ska vara bra konstellationer. Fördelen när flera ston går med hingsten är att stona tar hand om varandra.

 

Dimma7

 

Det besökande stoet stannar över en brunst eller fler, enligt överenskommelse. En brunst varar oftast fem dagar, och det är 21 dagar mellan brunsternas första dag. Grundaviften (ankomst och vistelse över en brunst) är 3000 kr per sto, sedan ökar avgiften med 600 kr per brunstperiod. Tar man hem sitt sto för att återkomma senare samma säsong blir det en ny betäckningsavgift, dvs från 3000 kr. När ett levande föl är fött betalas återstoden av avgiften, 3500 kr och då ser vi till att resultatet registreras hos avelsföreningen som är Svenska Hästavelsförbundet. Alla priser är inklusive moms.

 

Mistjev

 

Om en betäckning inte tar kan det bero på flera saker, och av olika orsaker kan fostret resorbera eller kastas i ett tidigt skede. Kanske sto och hingst helt enkelt inte är kompatibla? Basjkirer är ändå urhästar som överlevt på de starkaste individerna. Av den anledningen tar vi inte full avgift på en gång, utan först vid levande föl. Visst kan man prova igen med samma hingst, men stoägaren ska ha inte känna sig bunden, utan vara fri att prova en annan hingst till sitt sto.

Vi tar inte emot ston av andra raser än basjkir införd i grundstambok ett.