JavelinDF9AD219-F529-47D1-8F6F-0549699ACD67

Vi har bestämt oss för ett namn till Adilliyas och Zenits lilla stoföl. Javelin är ett kastspjut, för mig är det också en bilmodell ( AMC Javelin, 1968-74), och sedan 24 februari i år har pansarvärnsroboten Javelin haft en viktig betydelse för Ukraina, det är USA som försett Ukraina med robotarna. Men Javelin är också namnet på en grå kalv som föddes på Odesa Zoo 29 mars. Det är vanligt att besökare på djurparken får önska namn på ungarna som föds, och nu ville man att kalven skulle få namnet Javelin.

 

087A765B-43B9-47C9-B70A-9315A2050B30

Det var på P1 morgon 20 maj jag hörde reportaget från Odesa Zoo. Man kan tycka vad man vill om djurparker, men Odesa Zoo har haft, och har en viktig betydelse, dels då de tagit emot djur från andra parker närmare striderna, och märkbart påverkade av dessa, men även privatpersoner på flykt har kunnat lämna djur de inte har kunnat ta med sig. Vilken tur ändå att den möjligheten finns, vad hade hänt med dem annars? Och de krigsstressade djuren trivs bra där, enligt reportaget. Så lillan får heta som kalven, tycker det passar bra på ett svart sto också.


66BE5A0E-A074-4F25-85A4-B8B61EA5F618

Med pappa (som pyntat sig med en blomma i luggen) på midsommardagen.

 

Under midsommarhelgen har vi sett till att ta in hästar under förmiddagarna, jobbat undan olika arbeten och försökt vara ledig från eftermiddagarna, för midsommar måste man ju uppmärksamma! Ja vi vill det i alla fall, och vi gör helst som vi vill. Det blev en hel del bilder både på Instagram och företagets Facebook, det blir endast ett litet urval av favoritbilder i bloggen. På midsommarafton ledde vi upp Zayats och Allin från stora sommarbetet till stallet för hovvård. De ville gärna följa med oss, och uppförde sig jättefint bägge två.

 

76C436FE-26EC-403F-B2B5-42D727FBD41E

Ettåriga Allin får fina framfötter.


På midsommardagen fick Mistjev, Pavel, Ilieff och Tengri komma in i stallet. De två yngsta behövde få bakhovarna verkade, och de uppförde sig med beröm! Särskilt ettårige Tengri, snäll, tålmodig och med god balans. Ilieff var också jätteduktig, vilket han brukar vara. Men innan vi verkade dem så tog vi ned ett stängsel i deras hage som sitter uppe under höst, vinter och vår. Mest på grund av snöröjningen, så vi inte behöver vara oroliga att stängslet knäcks och en trevlig bieffekt är att det växer upp gräs där under vår och försommar. 

69240878-82BC-4A2B-992C-73ADDFEC7E35

Två lyckliga helbröder i gröngräset. Ilieff läker för övrigt jättebra, mycket tack vare lillebror som ser till att motionera honom. 


Söndagen (annandag midsommar har jag hört en del tro det heter) skulle bli en riktigt het historia, med upp mot +30˚ så det verkade vara en mycket god idé att ta in Zenits flock från skogsbetet till det svala stallet. Rodina fick för andra gången stå själv i boxen, med mamma Fiona i boxen bredvid, och hon är väldigt ok med det. Så ok att hon låg och sov när jag tittade till dem efter ett par timmar. De var faktiskt inte så sugna på att gå ut igen, men med en del att hinna innan Stefan reser söderut inför kommande vecka hade vi inget val än att släppa ut dem. Medan de stod inne hann vi med att mocka, både med traktor och för hand. 

0450B27F-DF85-45F0-803F-DC0A3ABE52E8

När jag sökte upp flocken senare fann jag dem uppe på skogslägdan där det blåste en del. Javelin låg och sov i gräset, medan de andra betade grönt en bit ifrån.

 

6C58C398-06C3-41E3-87FB-900F30B1AEE4

 

Hon lyfte huvudet lite, tittade på mig och kollade var de andra var, sen somnade hon om.

 

 


Sommarlov


Medan vanligt folk har sommarlov och semester -vilket inte minst märks på trafiken- så hämtar vi hem allt fler basjkirer och satsar på säsongsarbete. Och säsongerna avlöser varandra, året om.. I morse kopplades Fautrasen återigen på, och nu var destinationen Ragunda, närmare bestämt Brännan för nu skulle Zayats hem för välförtjänt och behövligt sommarlov. 

Men vi hann inte så långt innan vi stötte på en annan sorts sommarlovsfirare, nämligen en jättestor häst som lämnat sin hage och kompisen i den för att undersöka om gräset var grönare på andra sidan. Egentligen förtjänar händelsen ett helt eget inlägg, för vad är oddsen att två bilar möts, bägge med hästfolk i, en av dem (vi alltså) med åtminstone en halsrem som passade och grimskaft, och med lite detektivarbete och en sotare kunde hjälpa den stora och jättesnälla hästen hem till sin oroliga kompis? 

Något försenade fortsatte vi färden, nu med ännu lättare humör efter händelsen nyss, och känslan av plus på Kharmakonto. Känslan höll i sig, och visst blev vi belönade. Zayats gnäggade när hon såg ekipaget och fattade väldigt snart att hon skulle hem, och klev nästan omgående upp i Fautrasen.

 

4B00767A-C8A9-41D4-8D11-631159F8E794

Vi brukar inte åka direkt, särskilt inte om hästen i transporten är lugn och bara äter, och efter ett tag med hästsurr så rullade vi hemåt. Då Zayats var så duktig hade vi snabbt tjänat igen tidsförlusten som vår goda gärning medförde. Hoppas detsamma gäller för tjejen i den andra bilen, hon som uppmärksammade oss på sommarlovsfiraren, och utförde detektivarbetet medan jag tog reda på och ledde hästen. 

CA99CEF1-8C4F-4371-850F-BC994678856A

 

Zayats reste jättefint som vanligt, helcool och när vi var framme hade hon inte ens svettats. Det trots +27˚ över Gålsjöskogen! Värre var det för oss i Navaran då AC:n pajat, vi hade det kämpigt. Eftersom Zayats känner till beteshagen mycket väl, och även Qarenina, och de tre andra är relativt ranglåga i olika grad så släppte vi ut Zayats direkt i den stora sommarhagen.

 

D3652B9B-814D-4469-81F7-8DC49504EB75

 

Zayats har blivit mer ödmjuk med åren, men hon är tuff och tar ingen skit. Hon flyttade sig inte en millimeter om någon försökte gå med rumpan mot henne, och vände sig kvickt för att ge igen om smällen ändå kom. Det blir alltid lite tjafsigt att släppa ihop, för en väl sammansatt flock kräver faktiskt att man har konflikter först, annats blir ordningen oklar, och då blir hela flocken svagare om något händer som kräver god sammanhållning. Alla behöver inte vara vänner i en flock, men alla behöver veta sin position. Så är det i människors liv också, konflikter är nödvändiga emellanåt, hästar är större och är främst fysiska än verbala.

 

1E3FD7E2-D52E-4BC6-8A53-C5E7957E8EAE

 

Det gick fort att de andra lät Zayats ingå i flocken, och hon går med de lägsta, det vill säga Allin och Joline än så länge, medan Qarenina klargjort att hon leder flocken med Odessa som ställföreträdande. Så nu kan Zayats få njuta en period av sommarlov i sin älskade beteshage här hemma i Tröning. I höst lär hon vara rätt trött på det, och längta efter mer träning. Då blir hon säkert glad när vi kommer med transporten igen, för att köra tillbaka henne till skolan. 

 


Ny konstellation


58F808B4-D05C-400B-BE65-101F58E2AAE8

Gasper står och spanar in de tre stona i hagen mittemot.

 

Två besökande ston är inbokade att gå med Gasper i sommar. Det var bestämt att Stefan under lördagen skulle köra söderut för att på söndagsmorgonen lasta Elisjka, som föddes här 2016, och som tur var slumpade det sig så att vi innan dess kunde hämta Tara Djingisdotter i Gideå. Då Tara är den enda av de tre ston som ska gå i hagen som aldrig varit där förr var det bra timing att hon kunde få gå och bekanta sig med den nya omgivningen i ett dygn först. 

Det gick bra att lasta Elisjka, och de kom iväg som det var tänkt, men oväntat mycket semestertrafik gjorde att resan drog ut på tiden. Det hade kommit mycket regn här under lördag och söndag, hagen blev tråkig och dessutom blev det mycket svidknott efter regnet, så vi bestämde oss för att låta de bägge stona stå i box bredvid varandra uppe i svala stallet, och istället släppa ihop dem tidigt på söndag.

Jag ledde upp Tara till stallet, och samtidigt som jag stängde boxdörren körde Stefan in på gården. Elisjka såg sig förvånat omkring innan hon försiktigt klev ur Fautrasen. Här igen? verkade hon tänka. Inne i boxen hälsade stona på varandra, inga ljud eller åthävor, de bara nosade och bytte luft. Tara hade inte rört sin mat, men började äta när Elisjka dök ned i sin krubba. Vi var ut till dem några gånger, sista gången för natthö vid tiotiden, och varje gång stod de med huvudena mot varandra, väldigt rofyllt.

När jag öppnade stalldörren tidigt på måndag morgon syntes bara ett välbekant öronpar; Elisjkas, för Tara låg och sov i sin box. När vi utfodrat färdigt och gjort klart morgonsysslorna ledde vi ned dem till Ljunghagen. Elisjka var ivrig och gjorde stora ögon. Hon ville se allt, uppenbarligen kände hon igen sig, ville både titta men även komma till hagen fort. Så typiskt henne, vill mycket och gärna samtidigt. 


2BBE8346-0BE9-4021-991B-784CC9D7124D

 

När vi släppte dem i hagen var de som om de känt varandra länge, men inte setts på ett tag. Elisjka började med att rulla, men sen följdes de åt överallt. De åt lite, kollade en del av hagen (men Elisjka sa att hon redan visste så det var ganska onödigt), drack vatten med mularna tätt ihop, gick och kollade lite på Gasper ihop, drack lite igen, kollade in vindskyddet, åt ur samma höhög.. De har väsensskilda personligheter, så kanske det är en kombination av att de kompletterar varandra och att bägge är vita. Något slags systerskap upplever de i alla fall.

 

59B20C2F-FAA8-4454-92E8-8BA7FBB3CAA2

 

Eftersom hopsläppet var så ytterst friktionsfritt passade vi på att smida innan järnet svalnat. Efter att vi själva fått frukost, städat stallet och tagit in Zenits flock i boxarna, hämtade vi Zeniya från betet och släppte in henne i Ljunghagen också. Även hon ska bli betäckt med Gasper, så det passar bra om de tre kan gå ihop. Apropå systerskap så är Zeniya och Elisjka halvsystrar efter Zenit, och igår fick jag en påminnelse på sociala medier när de två var ett- och två år gamla och bästa kompisar. Det fanns inga illusioner om att de genast skulle finna varandra igen, hästar har som tur är inte Facebook utan lever i verkliga livet.

Men även det hopsläppet gick bättre än förväntat! Elisjka tyckte att Tara var hennes kompis och försökta mopsa upp sig mot Zeniya, vilket hon inte hade mycket för. Zeniya visade ovanligt mycket överseende mot det vita yrvädret, men tog ingen skit, så snart lade sig lugnet över den nya konstellationen allt mer. Tara tog allt med ro, stod med oss, och när halvsystrarna tagit sina positioner gick hon fram till Zeniya för att göra sig bekant. Helt odramatiskt.

 

27022C5D-BBDB-4654-BB88-F1F110E5A2DC

Det var en tydlig uppdelning av vi vita och den andra grå, men Zeniya uppför sig som en ledare och visar att hon vill vara i den nya gruppen. Inte en gång har hon kallat på sin tidigare flock på betet! Inte en enda gång har hon velat gå tillbaka till den stora ytan med gräs i överflöd och ett finfint spabad, utan nöjer sig med kort gräs, fjolårshö, och vatten i balja. 

Vid lunch kunde vi konstatera att den nya konstellationen håller, och Tara och Zeniya diskuterar diplomatiskt om vem av dem som ska leda; den äldsta och mest erfarna (Tara) eller den som lett flest flockar här i Tröning (Zeniya). Inga hårda utfall alls, de verkar trivas ihop, och åtminstone de två äldsta verkar till fullo begripa anledningen till konstellationen. Elisjka verkar glad över att vara här, och ropar gärna högt för att höra varifrån hon kan få svar, helst mot betet två hagar bort. Där påminner hon en hel del om sin mamma Tindra, ingen av dem fick så många svar, men verkade nöjda med tillvaron ändå. 

3126A461-642C-4D14-9E46-F90582A125C7

 

Bilderna togs under förmiddagen, grimmorna togs bort sen. Gasper från sin sida vägen hälsar att ingen av de tre brunstar för tillfället, och hingstar brukar veta sånt.

 


Helsyster


99EA32F8-7A9C-422C-BA0F-7E4B662AB37D

 

De som följer oss på sociala medier vet redan att Adilliya nedkom med en lillasyster på onsdagsmorgonen. Adilliya som tidigare fölat i smyg, och sedan malligt visat upp sin och Zenit nya skapelse valde att den här gången att invänta frukostutfodringen. Jag ville inte störa, och oftast går det ju bra, och jag hade känslan att hon bara ville att jag just hade koll. Zenit höll sig också kvar i närheten och struntade i frukosten, och jag är ganska säker att det beror på att det rört sig en försommarhungrig björn här i krokarna nyligen. 

Jag utfodrade de tre flockar som får hö, och fortsatte hålla koll, och halv sex var fölet ute, mamma vilade en liten stund och ställde sig sedan upp för att tvätta ungen torr, medan hon hummade lågt. Det finns få ljud jag uppskattar mer än stoets första sång för sitt föl, det är för att knyta kontakt, och jag tror det är något som ligger i den nya hästens minne hela livet. Sången och doften av mamma. Att man försökt forska fram ett lugnande medel för hästar som stryks på mulen och ska lukta "nyfött" stärker min teori. 

6BE09942-B57B-4C0B-8FAF-F7481ACE64DF

 

Inom en timme var fölet uppe på benen, en timme senare kunde hon dia, och följde mamma runt i hagen, kloss vid sidan. Då hon är svart som mamma trodde man ibland att Adilliya hade åtta ben, men den klart lysande stjärnan i pannan avslöjade var lilla fölis var någonstans. 

7A0DCD60-43B0-4ECB-B8A6-96A554397CDC

Första familjefotot, pappa Zenit i bakgrunden.

 

84B97E4F-1E40-49BF-84F9-E51B6A17761B

 

Sen är det ett lyxproblem att jag hade två namn redo, ett för en svart hingst, ett för ett rött sto, men inget för ett svart sto, men jag tycker bara det är jätteroligt och berikande att leta nya namn för jag lär mig alltid massor. Trots att jag har en anteckningsbok full med tänkbara namn vill jag veta mer. Ibland kallar jag henne Popelushka (Askungen). Det kommer hon inte behöva heta, jag tycker bara det låter så roligt, som Prusseluskan. Vi vill ge fölen namn man använder -om man sen ger dem smeknamn ändå bryr jag mig inte om- och jag betvivlar att någon skulle kalla en häst för Popelushka. En kattunge möjligtvis, men inte en häst. Och jag har några passande namn nu, vi ska bara smaka på dem först. 

102A8356-A0CE-4A6A-B643-EB474921254A

 

Från i söndags har jag haft hand om gården och dess innevånare helt själv. Stefan kom hem på lördagskvällen, så söndagen blev som en fredag för oss. Då vi bokat in kastration av storebror Ilieff på måndag och kommer ha hela flocken inne på boxvila som sällskap ett dygn, och samtidigt passa på att traktorstäda deras hage så släppte vi Gasper och Francesca på "halvbete" i grön hage bredvid stona på sommarbetet -och kunde samtidigt konstatera att ingen brunstar just nu, och Zenit flock får gå i Undantagshagen ett par dagar och beta ner där. Mindre jobb för oss som får välförtjänt helg efter lång arbetsvecka. 

24719843-B4EE-41CC-9C57-87205FCF2A6F

 

Hon är så bedårande, och så lik sin mamma både i form och sätt, så jag har främst sökt ett namn som har anknytning till Tjajkovskijs sagobaletter, då Adilliya är den svarta svanen i Svansjön.

 

7C94306D-FB87-42A6-B599-D5D67207DB2E

Lyckan över att fånga henne på bild i språnget beskrivs bäst av henne själv. 

 


Helbröder till salu.

 

2A41A32E-BEC4-47A2-BB6B-193CDDDC9B81

Ilieff och Tengri, två fina och mysiga helbröder.

 

Nu är Till-salu-sidan uppdaterad, och vi lade till Ilieff och Tengri i helgen, för de är så pass välartade att de anses redo att flytta till rätt hem. Beslutet kom efter att vi hade dem i stallet i helgen och kunde konstatera att de är väldigt duktiga och snälla att lyfta hovarna på, de ska kunna sådant för att få flytta när de är i den åldern. De har ju gått ihop nu i snart två veckor, och de två leker förstås på unghingstars vis, vilket bland annat innebär att de biter varandra i frambenen. När man lyfter sådana framben kan reflexen vara att de lägger sig, som i leken, men inga sådana tendenser alls. De var bägge mycket lydiga och försiktiga, både fram och bak. Snälla att leda också, inget ofog alls utan följer efter oss precis som vi vill.

Ilieff är inbokad för kastration måndag 13 juni, så han säljs som valack, medan man kan välja vad gäller Tengri. Han kan duga i avel, han är av en fin sort -nästan en kopia av halvmorbror Gasper i samma ålder- och hans linjer är inte överrepresenterade, men den som vill köpa Tengri som hingstämne måste lämna garantier på att han visas på hingstpremiering för avelsvärdering. Den som hellre vill ha en rödblack, söt och glad valack får i så fall boka Tengri, och invänta leverans efter kastration först under hösten. Man kastrerar inte under högsommaren, och det är bra om de kan få gå som hingst ett tag och inte valackeras för tidigt. Om Tengri inte hittar rätt köpare utan blir kvar här kommer han få vara hingst tills nästa år, två år är en bra ålder att bli valack.

 

9BAF4AAA-3ACE-4A91-8034-57A5BCA39924

Så ser det ut när jag går in till grabbarna, Ilieff kommer fram direkt..

 

D480E10D-3951-479B-B204-A7F87BE93006

..medan min egen Mistjev är lite skeptisk och använder Ilieff som sköld.

 

Och såhär ser det ut när man går ned till stona på betet:

AAA61B3A-6D3A-4CB0-B722-5AD36DF37F34

Fyra ihop, och en på lite avstånd (eget val).

 

Vi släppte ihop stona på betet i fredags. Odessa blev glad att få vara med sina kompisar igen, men övergav inte Joline för det, och hon verkar mest angelägen om att de som är högre i rang låter Joline bli en del av flocken. Oftast ser jag Joline en bit från de andra, men sedan hon slutade rusa undan, och även säger ifrån mot Allin, så blir hon heller inte ansatt utan får vara ifred om hon vill. Ibland ser jag henne mitt i flocken, nära Allin eller Odessa, så det går åt rätt håll.

 

32B246A4-02DC-4C42-B46C-8ABCCA04F177

 

Och på söndagen följde alla efter Joline när hon började röra sig ned mot sjön efter att hela stoflocken haft middagsvila i översta hörnet. Lägg märke till hur alla följer precis på replängds avstånd från varandra; Joline, Odessa, Allin, Zeniya och Qarenina, jag vågar påstå att intervallen mellan varje sto är på halvmetern när.

 


Joline

 

A3C183D0-B133-40F7-BBCF-87C95BC486DADe som följer oss på sociala medier vet redan att vi fick tillskott i fredags; ett 13-årigt sto som heter Joline, och hon reste från Skåne i onsdags. Från samma ställe som Adilliya reste ifrån för ganska precis tre år sedan, och eftersom tanken är att Adilliya går i stoflocken i sommar så kommer de troligen att återses, men inte ännu. 

Vi tänker i första hand ha Joline som sällskap i stoflocken. Eftersom vi har planer för de andra stona kan det behövas någon som är stationär, och inte flyttas till hingst eller ska säljas. Vi har saknat ett sådant sto sedan Cetzima blev sjuk och fick somna in i höstas.

Joline blev mycket sparsamt hanterad under sina första år, och hästar som klarar sig själva blir inte helt oväntat ingenmanshästar, så som jag beskrivit vår Zeniya som var mycket skygg som liten. Det gick över med tiden, och nu är hon en trevlig familjehäst, vilket vi hoppas Joline också blir. Jolines förra ägare har jobbat en hel del med att tämja, och vänja hästen vid att bli hanterad, så hon blev enmanshäst, så nu ska hon bara vänja sig vid oss och våra rutiner och hanterande, och vi har inte så bråttom med det. Att bygga förtroende är det viktigaste, men hästen ska få landa och bli en del av en basjkirflock också. En häst har alltid mycket mer utbyte av att umgås med andra hästar än med människor. 

4EA94C08-0EA1-4BD1-90D0-005B13623A00

Ser sig omkring i hagen när hon äntligen rest klart.

 

Resan gick bra, hon åt och drack som hon skulle, och trots en hel del misstänksamhet accepterade hon hanterandet av främmande människor. Stefan hämtade Joline från transportörens övernattningsstall utanför  Sollefteå kl åtta på fredag morgon. Vi lastade ur i hagen där hon skulle gå, ett par timmar senare och hon klev så försiktigt och fint på rampen. Jag var ytterligare en främling hon tvingades konfrontera, och hon visade tydligt att hon var skeptisk medan jag ledde runt henne för att visa hagen, medan Stefan körde ut transporten. Hon slappnade av betydligt när jag knäppte lös grimskaftet, och stannade hos mig, rusade inte iväg. Efter en stund började Joline utforska hagen, samt fråga efter andra hästar. De andra stona hade jag flyttat till en provisorisk hage i närheten, en med gott om spirande gräs.

När Joline bekantat sig med hagen skulle vi börja slussa in ston, och valde flockledaren Zeniya. Hon ville inte alls vara där, särskilt som den nya hästen inte var så intresserad av att hälsa, så vi bytte ut henne mot Qarenina, näst högst i rang. Det gick bättre, men efter att de hälsat ville inte Qarenina heller vara sällskap åt den nya. Lite överraskande fungerade det istället ypperligt med ranglåga Odessa. 

ED07C162-9F8E-43C7-A7B6-E5B688C5470A

 

Joline ville helst inte hälsa på Odessa heller, men det bekom inte henne. De hade fått hö i många små högar, som Joline inte var så intresserad av, men efter en stund blev Odessa less på att luncha själv, så hon gick upp till Joline och vallade henne försiktigt till maten, och efter det höll de ihop. Inte nära så de bytte luft eller kliade varandra, snarare att de var ifred, fast tillsammans. Lugnt och fint, inga stora gester.

 

D1A6C685-32A4-432C-A513-2D05C74DC7B5

 

Vi har vid ett flertal tillfällen släppt ihop hela stoflocken, men de två som är högst i rang har svårt för Jolines sätt att inte vilja hälsa eller göra upp rang, utan hellre fly och hålla sig i utkanten. Det har varje gång slutat med att vi delat upp dem igen, i var sina hagar. Trots stort tålamod, och olika taktiker för att få dem att interagera. Ingen flyger på Joline, men hon rusar alltid iväg istället för att ta ett snack, vilket till slut stressade upp Gasper i deras hage på andra sidan vägen, så vi håller stona uppdelade under veckan när jag är själv på gården, så släpper vi ihop alla stona på stora sommarbetet till helgen istället. Gott om plats för alla där, och lagom mycket mat. Bara det att vi slipper störa flocken med utfodringar kommer betyda mycket för de fem stona att bilda flock.

 

8781D58C-8AB0-4E62-9DF3-3BEFD4170742

Joline och Odessa i delen av hagen som blir deras under kommande vecka.

 

Prognosen för att det blir en sammansatt flock är god. Det blir ofta problem när det kommer en häst som har ett annorlunda och obekant sätt att uttrycka sig, det har vi varit med om förut både med nya, vuxna hästar, men inte minst med Tuchkin -vars mamma dog. Det finns dock en vilja att förstå den som pratar med avvikande kroppsspråk, hästar kämpar ju ständigt med att förstå oss människor, en helt annan art. Rovdjur dessutom. Flocken är viktig, alla har en plats, inte bara högdjuren, även de ranglåga har sina uppgifter, så Joline kommer snart bli en del av flocken och hon kommer nog både ta för sig och ta det där snacket med Zeniya tids nog. 

Och på det personliga planet har vi också börjat etablera en relation. Joline har uppskattat att vi har koll så hon inte blivit utsatt, hon har uppskattat att vi ordnat med en snäll kompis som inte är påstridig, och därigenom belönat oss med att visa tillit. Vi tränger oss inte på, hon har själv tagit kontakt eller bjudit in till att komma nära, och det på överraskande kort tid, så det kommer nog bli bra för alla så småningom. Vi hoppas Joline ska trivas här hos oss.

 


Flyttdag


1DD7F525-5799-445B-84CD-65B6289D4739

Var är mamma..? 

Nu var det äntligen dags att förbereda Tengri för att byta flock. Mamma Adilliya har redan vant av honom, mjölkbaren är stängd sedan länge, och nu kunde vi börja med flyttbestyren. Det viktigaste för oss är att fölet ska känna sig så trygg det bara går när de separeras från sin flock för att gå mot nya äventyr, därför får fölet alltid göra sin nya bekantskap i den hage den vanligtvis går i. Det är Pavel som ska integrera Tengri i grabbflocken, så medan mamma och pappa flyttats till ny hage tog vi Pavel från sin stoflock, och in till Tengri som än så länge hade Fiona och Rodina som sällskap.

Vid lunch tog vi in kvartetten i stallet, Tengri fick stå bredvid Pavel nu. Efter knappt en timme tog vi Fiona och Rodina till Zenit och Adilliya i Undantagshagen, sedan släppte vi tillbaka Pavel och Tengri till Vinterhagen. För att Pavel skulle slippa oroa sig över "sina" ston hade vi låtit dem byta hage, så nu går de på stort försommarbete. Växtligheten är dock skir och mager, mer pyssel än näring, så de kommer få hö också. Hagen ligger mittemot Gasper, så stona har något snyggt att titta på och inte funderar på vad Pavel gör. 

23600C98-E391-4DBF-893D-7503754F3499

 

87A02837-3057-4302-A835-13682E3AD667

 

Det gick bra med Pavel och Tengri. Lillen sprang till grinden närmast Undantagshagen och ropade, men fick aldrig svar, Pavel sprang till "sin" grind vid korsningen, men fick inga svar han heller, när han ropade på stona. Då tog de itu med att lära känna varandra istället. Pavel är luttrad numer, och vet att det är hans jobb att ta hand om Tengri nu, och under tiden han blir en del av grabbarnas gäng. Imorgon ska de två flytta till den nu tomma Hemmahagen, och gå där under förmiddagen, sedan släpper vi in Ilieff och Mistjev till dem vid lunch och hoppas på att det går lika bra som det brukar. 

E19E7845-A8DC-42FB-AE77-33D53C8B4534

 

37AE5749-4A77-4504-9E85-6BD1A1997768

Pavel är halvbror till Adilliya, och därmed halvmorbror till Tengri.

 

53E95B32-969A-45DF-A63D-30A40251D8EB

De äter nära varandra och håller ihop, även om de går och ropar vid var sin grind emellanåt. Man måste ju få fråga ändå. Men det är bara ljud, de är lugna och fina ihop, det har gått väldigt bra idag!


22D86597-E47E-444F-B274-52B1924E1E75

Medan jag vaktade "Tengris grind" kunde jag konstatera att vår hägg börjat blomma.

 

F295228A-A4D6-4AB0-9391-FF4E65592F91

Rodina och Fiona i bakgrunden.

 

4E6D48C6-7126-47F3-9CE2-6662B932F6F5

Hela flocken i Undantagshagen. 

1F7660F4-0B49-4427-BDEC-1D1024C5B2AA

Rodina.

 

B7006F68-5D34-46D3-9437-EF3C5AC171A3

Hon är ju himla fin!

 

9DE6C392-1EF8-42DA-99FB-1BBAC37CCB48

Allin i sin nya hage.

 

65CCC48F-2BDE-4693-8DA0-6F83509DC2A6

 

36766BFC-EDF2-49C7-9796-BEC99E8FB1CA

Odessa och Zeniya.

 

4E3A32D3-A252-4C8D-95C1-B3AA59ED0683

 

Qarenina går också i den hagen, men kom inte med på bild idag eftersom hon spanade in Gasper just då.

 

 

 

 

 RSS
Besökare idag: 3
Denna månad: 822
Totalt: 259246
torsdag
30
juni
Elof, Leif

2022
Vecka 26
«juni 2022»
tiontofr
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Senaste inlägg
Javelin
Sommarlov
Ny konstellation
Helsyster
Helbröder till salu.
Joline
Flyttdag
Morbror upp i dagen
Duktiga ungar
Sista chansen på ett tag

Senast kommenterade
Javelin
Helsyster
Joline
Dags för tillvänjning
Efter snö kommer sol
Julaftonsritt
Höstplanering
Till salu
Midsommar
Lättare att lasta än att fota

Arkiv
2022
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011