NH-grund

Tangaur4

Tangaur med Firma i bakgrunden

Onsdagen inleddes med ett ridpass på Tova. Det gick bra men kunde gått bättre och det var helt mitt fel som inte var helt fokuserad i början. I fortsättningen lämnas den elektroniska fotbojan (mobilen) utanför ridplanen. Man ska aldrig förvänta sig 100% uppmärksamhet från sin häst om man inte erbjuder den samma sak, men vi arbetade upp oss genom passet och avslutade bra.

Efter en del andra göromål runt gården tog jag itu med Tangaur, det var dags att kolla hur hon fungerar med helt vanliga grundövningar inom Natural Horsemanship.

Vi höll till i hagen, och Tangaur var överraskande följsam. Hon backade när jag tog ut zon, följde med, stannade på behörigt avstånd vid halt och stod lugnt still innan vi gick igen. Vi rörde oss i volter och åttor, hon följde när jag sprang, jag skickade henne etc. När jag parkerade och rörde mig från henne stod hon helt still, dock utan uppmärksamhet på mig. Det gick för bra i början helt enkelt och jag lade märke till en sak, hon tuggade aldrig.

När en häst tuggar så tänker den. Jobbar man med sin häst så är det ett gott tecken att den tuggar och blinkar, för då jobbar hjärnan med, och man stör inte hästen när den tänker för man vill det ska sjunka in. Den får gärna gäspa också för att visa att spänningar släpper, men Tangaur gjorde allt som en robot, helt mekaniskt.

Så plötsligt får hon för sig att äta istället, och när jag påpekar hennes misstag rör hon inte en min. Ingenting, inte ett öra, en blick, en ryckning, trots att jag med allt större bokstäver talar om att hon är oförskämd. Inte förrän jag kommer med "bettet", alltså slår upp ledrepets hake under käken på henne reagerar hon. Med att gå där ifrån! Inte en blick på mig, hon bara går, och när spänningen kommer i grimman försöker hon gå lite till innan hon stannar och ser lite förvirrad ut.

Ja, hon är väldigt snäll och medgörlig, men när man sätter gränser blir det tomt liksom. Vill hon fram så går hon fram, även om det är till någon som blankt säger "Nej!", men då kommer Firma och styr bort antingen Tangaur eller objektet för hennes uppmärksamhet. Det lade jag märke till när de gick med Tova och Adilliya. Hon är ranglåg, men har på något vis kommit undan med det beteendet i flocken. Intressant och lite märkligt. Lite att jobba med så att säga, men beteendet kan orsaka problem för henne i stora flocken.

Jag har en önskan om att anmäla mig och Tangaur till en rundkorall-kurs på senhösten, så jag ska jobba en del med henne framöver och se hur hon utvecklas. Det vore skoj med en sådan kurs för att få bra verktyg för att vi ska komma överens och utvecklas.

Izor

Izor ser ut över hagen

Efter en kvarts lunchrast tog jag itu med att packetera hö och utfodra, och nu tänker jag gnälla; fy tusan vad jag är less på värmen! Är det höst så är det, och då ska det vara friskt, klart och massor av färger, inte sommarvärme och fluginvasion. Eftersom det var så varmt kunde jag inte annat än trotsa kontaktallergin och jobba i linne. Det är som en gryta där rundbalarna står, det blir så himla hett. När jag till slut var klar sprang jag in, skalade av mig de svettiga och kliande kläderna och ställde mig i duschen.

Så gick jag en kortare rastningsrunda med Izor innan vi satte oss i solen på utsiktsstenen och tittade ut över flocken. Jag fick en välförtjänt iskall öl och Izor tuggade förnöjt på gräset och luktade på blommorna. Att sommaren inte kan gå över? Jag älskar hösten och vill ha mycket av den varan innan vintern kommer. Hettan gör att hästarna plågas av flugor och de har styngflugelarver överallt Då flugorna och larverna lever tills det varit rejält kallt, helst mer än en vecka, är det inte lönt att avmaska för dem än. Hästar kliar ju sig själva där de kommer åt, och sina kompisar där de inte kommer åt, med tänderna, och då kommer larverna in i hästarna.

Men jag ska vara försiktig med vad jag önskar mig, på Vetenskapsradion hörde jag att det väntas ännu en extremvinter, då isavsmältningen i Arktis varit rekordstor i år. "Global uppvärming" är ett idiotiskt uttryck då ingen kan relatera till vad det betyder när vi har vargavinter på vargavinter.

Nej, nu ska jag sluta vara dysterkvist, ta itu med sista datorarbetet och sedan hänge mig åt att mysa i TV-soffan med de djur som behagar hålla mig sällskap. Avslutar med dagens finaste bild som jag tog när jag satt med Izor uppe på utsiktsstenen:

Utsikt

Och med den underbara utsikten önskar jag alla en härlig onsdagskväll!

Besökare idag: 0
Denna månad: 450
Totalt: 269479
tisdag
26
september
Enar, Einar

2023
Vecka 39
«september 2012»
tiontofr
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Senaste inlägg
Reflextider
Vem var Tsubotai?
Lastträning
Vi hade i alla fall tur med vädret
Nytt liv
Arbetsam semestervecka
Regntunga skyar
Första fölet efter två egna uppfödningar
Vaccinationer och bildbombning
Dela stoflocken

Senast kommenterade
Vem var Tsubotai?
Lastträning
Vi hade i alla fall tur med vädret
Nytt liv
#minhästsbästa
Ilieff är bokad
Fiona
Höstregn och hästflytt
Öppna landskap
Javelin

Arkiv
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2011