Glad Påsk

Glad Påsk

Adilliya ger påskgubben Gasper en puss i påsk

Det märks att vi går mot ljusare tider, och att vi dessa ljusare har dubbelt så många hästar som i fjol. Datorn får mindre och mindre tid, och det är något bra! Det betyder i bästa fall att jag har bättre för mig om inte annat kan det betyda att det är vackert väder. I går var en sådan där dag som blev väldigt lång med mycket att göra. Det började med att vi lämnade in två katter för sterilisering/kastrering på Floragränd kl 07:45. I väntan på att mor och son skulle vakna upp gjorde vi bort påskhandeln och när vi hämtat upp Hilda och Ask körde vi direkt hem till hästarna.

Bizra

Bizra njuter av sol och vårvind

Tisdagsvällen avslutades på bästa sätt med lektion i Gideå, och jag fick rida Bizras syster Rosovja under den stigande fullmånen. Första gången jag red henne och det var en mycket trevlig upplevelse! Vi koncentrerade oss på att få hästen att gå i form och arbeta individuellt, inte "svans i svans" som det kan bli när det är många på spåret. En sak jag uppskattar mycket är att vi ofta rider utan att ha fötterna i stigbyglarna, särskilt nyttigt tycker jag det är när vi jobbar i trav, för att få en lodrät och balanserad sits. Åtminstone tycker jag att det hjälper mig med de bitarna då jag inte är särskilt symmetrisk.

I dag vaknade jag på sommartid. Då jag ändå inte kunde somna om klev jag upp och gjorde bort morgonrutinerna, vilket gjorde att vi kom igång med dagens göromål extra tidigt. Vi jobbar med att vårstäda i alla hagar, men nu när maken är hemma är det pedikyr som står först på dagslistorna, och i dag var det Hinica och Bizra som fick hovarna putsade på förmiddagen. Måste säga att jag är ytterst stolt över resultatet på Bizra, men hon har ytterst fina hovar att jobba med. Tänk bara om hon kunde få ett ytterst fint föl i vår också som är rosa i hårremmen som storasyster Rosovja..

Pippigul1

Inne blir det inte så mycket påskpyntat, men det har flyttat in kycklingar i kökets kristallkrona i alla fall. Nu inleder vi en lång och härlig påskhelg där vi varvar nytta med nöje för det är klart vi ska njuta också. Så hoppas vi förstås att Tova nedkommer med en liten påskgubbe eller påskkäring, det vore en välkommen påskpresent det.

 Riktigt Glad Påsk tillönskas alla


Sol, vind och päls

påsk1

Helt normal bild av Gasper

Solen lyser och vårvindar blåser. När jag inte skrapar och skrapar och skrapar päls av alla hästar (fortfarade elva stycken, Tova har ingen brådska) så mockar jag undan framtinad gödsel. Gick ut med kameran i dag för att ta några påskbilder för hemsidan, men jag tycker det ser bedrövligt ut i hagarna så här års. Som vanligt var ju ungdomarna väldigt framfusna så det blev mest mulbilder som vanligt, haha.

påsk2

Mánadis' Adilliya

påsk3

Mánadis' Gasper


Liten hjälpreda

Vårsol

Strålande vårsol

Jo, det är en rund vårsol på bilden. Jag satt på sparken i solen efter väl utför jobb och njöt av solen med nyaste numret av Gård&Torp (där för övrigt Agnäs-sonen Ulf Nordfjell nämndes. Hans mamma är den första som såg mig, hon var barnmorska*s*) och kände bara ett behov av att rikta mobilkameran mot vår älskade stjärna och knäppa av. Hon är duktig, vår sol. Hur många stjärnor kan stoltsera med ett befolkat system?

Jo jag skulle berätta om en liten hjälpreda.

När jag gick ut för att middagsutfodra så stannade en liten trestegsgeneration (dotter, pappa och farfar) som nyss kikat lite på stona i sin hage, för att samtala lite om hästar och annat. Dottern lösgjorde sig snart och klättrade över snövallen, satte sig i snön vid rundbalen och deklarerade "Här är jag!" Hon fick hjälpa mig avlägsna nätet från balen, vilket hon klarade med bravur! men då är hon ju hela fyra år också Hon lade i lite hö i dunken till Minna som hon tyckte var finast.

Kvällsvard

Middagen är serverad

Som tack för hjälpen fick flickan uppsutten på pappas axlar följa med och utfodra hingstarna på åsen. Det var första gången småkillarna såg en liten människa, och för en unghäst är det faktiskt ett förbryllande möte om det är något som inte är vardagligt. På pappas axlar blev det dessutom ett tvåhövdat, jättelångt monster! Men de lugnade sig snart och tyckte det var ett märkligt inslag, men helt OK.

 Det var den roligaste kvällsutfodringen på mycket länge

I övrigt så tänder jag inga elektriska ljus i kväll. Det är för att jag inte ska glömma Earth Hour kl 20:30. Inomhus gör det ingen större skillnad, de flesta ljuskällor här är ändå kron- eller värmeljus. Jag tillhör inte extremisterna som anser att det är ett ställningstagande även att inte släcka, jag tycker det är en fin gest bara att jag personligen visar att jag är villig att göra uppoffringar för en bättre Jord. Vi har ju trots allt bara en Jord, en som jag vill att vår fina sol ska vara stolt över.


Sadelkammare..

Sadelkammare

..får ny innebörd

I hallen ligger en sadel jag ska byta en söm på innan jag säljer den, och då passar Ask på att ha den som koja ett tag. Och det får han ju, så länge den inte används som klösmöbel är jag OK med det.

För att få plats med nya saker i livet är det en bra idé att göra sig av med gammalt som inte används mer, och i vår är det sadelkammaren som ska uppgraderas. Därför ska jag lägga ut tre eller fyra sadlar på annons så det blir plats för nytt. Även om snön ännu ligger djup både på ridbanan och min enda ridväg i skogen så är det hög tid att planera framåt, och rätt så skönt att drömma sig bort.


Vårdagjämning!

Gastroler

Gastroler i vårvintersolen

Kalenderns vårdagjämning är inte förrän den tjugonde mars, men redan i dag, söndag den 17:e kan vi fira vårdagjämning här i Västergissjö, för när solen går ned i afton har den varit uppe i exakt tolv timmar! I morse släckte jag nattlampan i hingstarnas vindskydd och bar in batteriet för sista gången den här vintern, för från och med nu är vi inne i årets ljusa hälft.

 Jag önskar alla en härlig vårdagjämning


Det är omslaget som är roligast

Hödunk1

Mistjev undersöker "hösläden"

Vackra dagar och kalla nätter, det är vädret som erbjuds i dagarna. Hästarnas matvanor är ett kvitto på att torr kyla inte bekommer dem, för så lite som de äter nu har de inte gjort på hela vintern. Inte fryser det i vattentunnorna så farligt heller, då är det mycket värre med blåst för då är höåtgången enorm och vattentunnorna bottenfryser, även vid någorlunda milda temperaturer. Den enda av de elva hästarna som hade bråttom till frukostbuffén i morse var Gastroler, säkerligen för att han stått och samtalat med Firma på andra sidan vägen under natten, istället för att sova och äta hö uppe i skogen.

Hödunk2

"Den här brukar leva om, hur gör man för att den ska leva om?"

Många barn tycker papper och snören kan vara nog så roligt som presenten som var inslagen, och småhästar är likadana. Medan pappa tar för sig av höet passar Mistjev och Pavel på att undersöka dunken som maten fraktas ut i.

Hödunk3

"Där sitter kanske startknappen..?"

Att jag använder mig av en stor plastdunk är förstås för att den glider lätt på snön. Väldigt lätt, speciellt när den är tom. Jag tycker det är bra att de får leka lite med grejerna och skramla runt, det är inte fel att de vänjer sig vid vid allt möjligt. Som exempel blev Tangaur mäkta förvånad när jag försökte luta dynggrepen mot henne då hon ändå stod lite i vägen när jag skulle in i hagen en dag, men efter en stund var hon helt OK med att vara grepstöd, och även att bli kliad under magen och på rumpan med grepen. Men åter till hösläden:

Hödunk4

De fann snart att startsnöret sitter på utsidan..

Hödunk5

..och lika snart är de tillbaka för att fortsätta sin expedition

Det är så roligt att se hur de beter sig med det som är nytt, särskilt sådant som lever om. Mistjev förstod snart att man lyfter snöret och drar lite, då rör sig dunken, och direkt dunken rörde sig släppte han snöret. Så plockade han upp det igen och drog lite. Det är så vi gör när vi kommunicerar med hästen och vill att den med små tecken ska visa att den förstår signalerna i grimman via ledrepet, att den ska flytta sig lite. När gensvaret kommer släpper man snöret, så det såg ut som att han NH-tränade matburken

Hödunk6

"Kolla nu brorsan"

En halvtimme senare hade alla tre hingstarna gått från den dragiga och skuggiga lägdan upp till Vinterängen där det är solsken och lä. Oavsett vad folk tycker om att vintern hänger sig kvar så verkar det vara perfekt Basjkirväder i alla fall. Och enligt soltabellen så infaller den verkliga vårdagjämningen här på söndag, för då är solen uppe 12 timmar och vi befinner oss på årets ljusa sida.

 Med det tillönskar jag alla en fin fredag


Lägesrapport från Mánadis

Vill börja med att be mina läsare om ursäkt för att det inte blir många inlägg nu för tiden. Det är sällan sensationsskriverier här, men jag vet att jag har några trogna följare i alla fall

Vi är inne i en period där jag oftast är den enda tvåbentingen bland alla fyrbentingar, så det har minst sagt varit fullt upp. Vädret har också erbjudit sina utmaningar och häromdagen började gamle mr Rover (bilen alltså) krångla rejält. Datorn har inte kommit i första hand, men en liten uppdatering kan ni få såhär på onsdagen.

Solprisma

Tova har sällskap av ett solprisma

Det syns nog inte så bra, men i morse när jag drog ut vatten så hängde ett rödskimrande prisma i luften, en biefekt av iskristaller och stigande morgonsol. Det såg ut som att prismat svävade runt Tova och höll ett vänligt, vakande öga. Hon lakterade ur ena spenen i går, andra i dag, men jag inväntar de tydliga vaxpropparna hon uppvisade i fjol innan Adilliya föddes. Förvisso är jag tacksam att hon inte fölat när det varit sämre väder och jag varit upptagen med annat, men jag längtar så mycket nu.

I angränsande hage går Hinica och Bizra, och även om det är månader kvar innan de fölar ser de så drömska ut ibland. Jag iakttog dem i dag, och från deras språk måste jag gissa att Bizra bär en hingst och Hinica ett sto, för de möttes upp vid utestallet där Bizra gnäggde dovt och buffade in huvudet under Hinicas trinda mage för att med ljudliga fnysningar undersöka, medan Hinica pep högt och sparkde med frambenen av blandat missnöje och uppskattning. De betedde sig alltså som ett uppvaktande par.

Solstråle

Solstrålen som tar det med ro

I hemmahagen spirar vårkänslorna. Minna och Firma virvlar runt som ystra ungston, och Adilliya följer med av bara farten. Gasper tar oftast det hela med ro, han är ju så liten än tack och lov, och ligger gärna i höet och lapar sol och tuggar på ett grässtrå. Gastroler hör Firmas vädjan och står gärna och håller koll medan Pavel och Mistjev sover i skogen, men han vet bättre än att fria tillbaka över vägen. Än är det länge kvar tills han får möta upp sina damer i beteshagen. Det blir för övrigt fyra damer han får husera med i sommar, det är nog lagom för alla.

Tangaur förstår inte vårvinterns uppståndelse, men är tacksam över att hon får välja och vraka bland högivorna medan de andra skuttar runt, och Tova, hon står helst i solen och väntar på sitt föl. Hon med.


Strålande lördag

Vilken härlig vårvinter vi bjöds på i dag!

Ludde

Ludde på isen utanför Rullnäs

Minus 25 grader när jag klev upp för morgonutfodringen, men i och med att solen steg på himlen steg även temperaturen. Vi gjorde bort allt hästjobb innan lunch, och tog sedan bilen ut till Rullnäs för en härlig promenad i solen med hundarna längst skoterspåret. Från leden avvek ett spår runt halvön som vi slog in på, och det innebar en del pulsande på slutet innan vi kom upp på leden igen någorlunda nära bilen, men så himla fint det var i solen ändå!

After Ski

After Ski med Irish Coffee

Väl hemma var hundarna mer än nöjda och lade sig att sova på varma badlakan medan vi tog fram utemöbeln och satte oss vid ladugårdsväggen för att avnjuta en Irish Coffee med näsorna mot solen Mer carpe diem än så blir det knappast, det kan jag lova!

I kväll firar vi makens födelsedag och lite annat som uteblivit de två och en halv veckor han varit borta. Vi ska äta mycket gott och ha det rätt så glamouröst här på gården har vi tänkt.

 Med det tillönskar jag alla en riktigt härlig lördagskväll


Sol och bad

Solbad1

Adilliya i solen, på väg till badet..

Nu liknar det riktig vårvinter med kalla nätter och plusgrader på solsidan om dagarna trots kalla vindar. Vindar som i går nådde stormstyrka i byarna, men det var då det. I dag var vädret strålande och därmed började badsäsongen.

Solbad2

..och bakom henne står Minna och väntar

Jag har räknat och räknat, och jag tror jag dragit ut inte mindre än 15 vattentunnor i dag. Det är 450 liter! Och än är inte dagen slut.

Solbad3

Adilliya och Gasper vid dryckes.. nä, badtunnan var det ju

Det är främst småttingarna som uppskattar att plaska i vattnet, men även några av de stora, och de plaskar rejält vill jag lova! Hovar och huvuden badades under glada frustanden och noga var det visst med öron nacke och bringa med. Riktiga flodhästar.

Solbad4

-Åh, en kamera! Flytta dig morsan!

Mistjev och Pavel blev klart renast under eftermiddagen, särskilt Mistjev som försökte leka U-båt med hela framkroppen och även hans moder Hinica gurglade munnen och gjorde ivriga försök att lyfta sin och Bizras tunna med tänderna och välta över ryggen, men så länge tunnan är någorlunda full orkar hon inte (närmare 100 kg).

Gasper

Stilig kille med rena fötter

Det fanns dock hästar som nöjde sig med att solbada i dag och på sin höjd skölja tänderna fria från matrester. Jag får väl vara glad över det lilla, men nog längtar jag rätt ofta efter de utlovade uppvärmda vattenkopparna. Skulle vilja se den basjkir som lyckas bada i en vattenkopp.

Solbad5

Tangaur lapar sol

Solbad7

Liksom Bizra med en nybadad Hinica som vilar i solen


Vitt och rent, men tungt.

vila2

Här har vi tre killar som tar vilodagen på allvar

Vintern gjorde sitt återtåg i går och slog verkligen på de stora pukorna och blåste i de stora trombonerna, för det kom inte lite snö heller. Och nederbörden, kan jag meddela var väldigt kompakt och tung! Jag gjorde ett enfaldigt snöröjningsjobb i går mitt på dagen, men när kvällen kom fanns inga spår kvar av min framfart med skyffeln.

före

"Före"

Vid halvtiotiden i morse, med en stadig frukost i magen, såg det ut såhär på gården när jag greppade skyffeln. Det var maken som ville ha ett mms för att "se snö" som han skrev. Tydligen är det vår i Västerås där han befann sig.. Efter tre timmar, med en effektiv skott-tid på ca två timmar, lunch, utdragning av vattentunnor etc. såg det så ut såhär på gården:

efter

"Efter"

Ett väl genomfört fysiskt arbete är så skönt för själen, även om själens boning påstår annorlunda. Det var vackert väder medan jag skottade i alla fall, jag fick mycket sol. Härligt vad ljust och rent det blir med snön. Medan jag skyfflade undan det sista på gården låg hingstarna i sin hage och sussade så sött i solen. Hästarna verkar också uppskatta att det är rent igen.

Det är faktiskt inte vår här uppe i mars. Så är det bara. Nu hoppas jag bara på vårvinterns återtåg innan det sätter igång att blaska igen. Lagom till påsk kanske?


Lördagsmorgon

lördag

Dags att vakna

05:45 går klockradion igång, strax följd av telefonväckarens plingande. Hilda sträcker på sig och hoppar ned från sängen samtidigt som Ask hoppar upp och kurrar lite försiktigt. Efter att ha konsulterat termometern klär jag mig, fyller på kattmat och tar mina tillskott (glokosamin med hyaluronsyra, omega-3 och zink), släpper ut de katter som vill och går ner i källaren för att göra eld i pannan.

70 kg hö och 6x30 liter vatten till tre hagar. I dag fick jag befria tunnorna från is genom att slå på utsidan med baksidan på yxan och lyfta ur isen med durkslag, väldigt enkelt. Batteriaggregatet blinkar rött i hingsthagen, så jag sätter dit bilbatteriet jag har för deras nattlampa. Blinkar rött fast långsammare! Snabbladdar bilbatteriet medan jag drar ut vatten och späntar ved.

I en katalog såg jag en mojäng för att spänta ved, jag använder yxa. Breda, tunna skivor av fur, så fina att de kunde bli lampskärmar om man satte ihop dem, och det är inte ens en särskilt bra yxa. Det gör jag ibland när jag fyller vattendunkarna. Kopplar bilbatteriet till aggregatet och sätter stora startbatteriet på laddning innan det är dags att rasta Izor.

Snötroll

Snöbadad vovve

Efter rastningen får han som vanligt lägga sig på en varm handduk i badrummet och tina upp. Har aldrig varit med om en pudel som älskar snö så till den milda grad.. Så ned i källaren för att fylla på i pannan där det brunnit ned till en fin grillglöd och 07:54 sätter jag mig ned till frukost.

Så ser det ut för en hästbonde som "bara går hemma". Men det går bra att byta ut lördagsmorgon mot vilken morgon som helst, för här är det ju lördag hela veckan så att säga.


När man ändå leker med bilder..

pavelmule2

 Hjärtligt

Gla' mars på er eller vad man nu säger. Månadsskifte innebär alltid en del datorarbete för mig och jag brukar försöka planera in det så det inte krockar med annat, "riktigt" arbete. För de som känner mig är det ganska klart att det med riktigt arbete innebär fysiskt sådant, inte databurk. Men allt arbete är viktigt, så nu är hemsidan uppdaterad med texter och bilder här och där.

Fyrtal

 Fyrtal i hjärter

Apropå bilder ja. Alla bilder jag lägger upp är på något vis försämrade, det för att undvika begäret att låna och/eller sprida dem, exempelvis i Blocket-annonser. Jag älskar att fota mina underbara hästar, men originalen spar jag själv. De bilder jag lägger ut på bloggen är oftast pimpade på något vis (med pixlr) medan de på startsidan och fotoalbumen "bara" är försämrade i kvalité.

När jag började med datorer, det vill säga tog datorkörkortet, så fick vi order om att ta pauser emellanåt. Särskilt vi som inte rökte, vi blev beordrade att lägga patiens eller slösurfa för att ta rast mellan rasterna (året var 2000 eller 1999 om jag inte missminner mig). Nu när jag uppdaterar hemsidan så är trolleri med bilder min tillflykt, och Pavels mule är ju så hjärtligt vänlig att skoja med bildledes.

Med det tillönskas alla en hjärtligt trevlig helg

Pavelmule3

Besökare idag: 0
Denna månad: 450
Totalt: 269479
tisdag
26
september
Enar, Einar

2023
Vecka 39
«mars 2013»
tiontofr
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Senaste inlägg
Reflextider
Vem var Tsubotai?
Lastträning
Vi hade i alla fall tur med vädret
Nytt liv
Arbetsam semestervecka
Regntunga skyar
Första fölet efter två egna uppfödningar
Vaccinationer och bildbombning
Dela stoflocken

Senast kommenterade
Vem var Tsubotai?
Lastträning
Vi hade i alla fall tur med vädret
Nytt liv
#minhästsbästa
Ilieff är bokad
Fiona
Höstregn och hästflytt
Öppna landskap
Javelin

Arkiv
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2012
  2011