Vad gör en flock basjkirer när tio yra kor rusar runt i deras hage? Jo de står still.

Flock1

Fyra femtedelar av flocken

Korna tog sig in i beteshagen via vattnet och gjorde sig hemmastadda. Först var hästflocken lite nyfikna, särskilt när kossorna istället för att låta sig drivas tillbaka samma väg de kom började rusa runt i en jäkla fart. Men när kossorna började skutta runt på riktigt ställde sig flocken i samlad trupp helt blickstilla och iakttog.

 

Flock2

Motljusbild av Odessa flankerad av Maronya och Ruslan

Fyra av kossorna ledsnade efter första varvet och vadade tillbaka, men resten tog ny sats och rusade runt i en aldrig sinande energi, och uppe vid vägen bröt de sig genom stängslet och försvann tydligen upp i skogen Basjkirflocken stod alltjämt still. 

Flocken består för övrigt av två ettåringar, ett föl på snart tre månader, en 17-åring och en 20-åring. Blick stilla när det gäller, tror inte ens korna fattade att de var där.

 

puss

Ruslan pussar adjö, för nu blir matte tillfälligt utan både internet och dator. Sommarlov påstår hon att det heter.

 

 


Hemsidan får lite sommarlov

Nu när vi flyttar i helgen blir jag utan internet tills fibern kopplas in. Bredbandet kan vi inte ta med oss, och inte bara ligger "nya" gården helt åt skogen (jo, den ligger faktiskt åt skogen till), boningshuset är därtill inklätt med plåt så det råder signalskugga. Så tills vidare får hemsidan lite sommarlov, och om jag mot förmodan hinner datorisera innan flytten så ska jag koncentrera mig på att uppdatera småttingarnas egna sidor då det visat sig finnas intresse för både ett- och tvååringar.

Så den som vill kontakta mig får använda vårdkase (eld på berget), sända röksignaler, slå på djungeltrumman, skriva brev eller sända sms. Ja mejl går också bra, då jag har en onlineadress kan jag kolla den om jag tar mig till civilisationen (typ byavägen, 100 meter bort).

Så här blev reaktionen när jag berättade för hemsidans solstråle Ruslan att matte inte kommer kunna exponera honom på ett tag framöver;

 

Ruslan1

Ruslan sommarvilar. Jag: "-Ruuslan..?"

 

Ruslan2

Jag; "-Ruslan?" Han; "-Huh,,?"

Jag; "-Du jag kommer inte kunna lägga upp bilder på dig ett tag."

 

Ruslan3

"NEEEEEEEEEEEJ.."

 

Ruslan4

"-Jamen vad ska jag då ligga här och vara gullig för? Nä då drar jag iväg och gör något roligare, badar eller så"

Ha en skön högsommar nu. Själv ska jag förundras över hur mycket jag hinner när inte datorn stjäl så mycket av min tid (höll på att skriva fritid, men jag jobbar ju vid datorn också, mer än jag vill så jag får väl se det som lite sommarlov, hihi).


Livet från den ljusa sidan

Vallmo

Vårsådden blommar för fullt

Det råder klass ett-varning för höga temperaturer, och jag som "har lite svårt för värmen" lider förstås. Som någon sorts självhjälp försöker jag se de ljusa punkterna i tillvaron, så som att de olika vallmosorterna jag sådde i våras nu blommar för glatta livet. Att gå till beteshagen och mysa med den lilla flocken är också en glimt av lycka förstås.

Maronya

Maronya glänser även som oborstad

 

Ruslan1

Ruslan2Ruslan3

 I ett dike står Ruslan och kombinerar lövätande med att klia rumpan

 

Odessa1

Bredvid diket står Odessa i "saltöknen", hagens mest populära plats där det är som hetast och det enda som växer är en stackars liten björk som är dekorerad med en saltsten

 

Minna

Minna är klok och står i skuggan där det blåser lite

 

Tangaur

Tangaur trivs som uppfostrare av föl och ettåringar, hon och Minna delar ledarskapet och är nöjda över sin lilla flock

 

Odessa2

Salta bönan får snart sällskap,,

Odessa och Maronya

,,av ännu en salt böna

 

 

 

 


Två grupper blir en flock

Flock1

 

Av de fyra ston vi tog hem från betet kom de två äldsta i brunst rätt omgående. Dock uppstod en viss förvirring då det aspirerades på hingsttiteln från tre hagar, men Tova förstod snart att det var Zenit man skulle koncentrera sig på. Med små gester och tysta gnäggningar till mig visade hon att det var dags, så på lördagsaftonen släppte vi över henne.

Det gick väldigt bra, totalt okomplicerat, och de tre stona som lämnats kvar började nu bli ganska livliga då de förstod var uppmärksamheten skulle riktas. Söndagsmorgonen var väldigt varm när vi släppte över Firma, och det gick precis lika bra som med Tova. Snart gick de två och två (Tova/Firma och Zenit/Tindra) och åt så vi gick till beteshagen för att verka hovar.

 

Flock2

 

Vid lunchtid släppte vi så över Hinica och Bizra. Det låg åska i luften, och mötet blev lite mer laddat än de tidigare för ungdomarna var mycket petnoga med ritualer och rangordningar. Allt gick förstås bra eftersom de fortfarande går ihop, men det var högre tongångar så att säga.

 

Flock3

Bizra vill gärna säga var skåpet ska stå

 

Flock4

Svettig men snygg

 

Flock5

De som menar att skönhet sitter på insidan borde iaktta en flock med ston och en hingst. Skönhet kråmar sig och skriker högt, och det kan aldrig bli för mycket.

Det var som sagt väldigt varmt, men det var nödvändigt att få ihop en flock rätt snart. Zenit vill tjäna ett syfte, så att tidigt få ihop en flock är bra för alla. Går allt som det ska får vi ett vårföl och fyra vid midsommar. I den tryckande hettan var det dock en som tröttnade rätt snart på ståhejet. Jag stod vid grinden då det är där det kan bli störst tryck när man släpper ihop hästar, men jag behövde inte vakta ensam;

 

Flock6

 Liten Tindra höll mig sällskap för att bli kliad medan de andra gjorde upp sina positioner. Hon är mycket rar

 

Flock7

 

Två grupper har nu blivit en flock. De flesta är nöjda, men man ser att det ännu är "vi och dem". Tindra har inte riktigt haft chansen att presentera sig och finna nya väninnor och de andra har låtit henne vara ifred. Det kommer tid till att binda nya vänskapsband när de här få brunstdagarna är över.

Personligen är jag mest glad över att Tova nu är ledare över en fin flock. Hon verkar mycket tillfreds, och jag är så lycklig över att hon ska få bli mamma igen. Det är trots allt det hon är absolut bäst på.

PS Äkta skönhet ligger förstås i betraktarens öga, men det är klart det slår mig ibland, hur "ytliga" djur kan vara (bild fem). Snyggt ska det va'

 


"Wwå-åå det ligger i luften"

Zenit5

"Nå-å-nting e på gång"

Zenit6

"Kanske natten blir lång..?"

 Under förmiddagen tog vi hem fyra ston från beteshagen, en komposition som vi tror ska passa att gå med Zenit framöver, och även ska komma överens med fina Tindra. Vi hade god hjälp att leda hem stona (tack Linn och Anna), så rätt hästar kom med och rätt hästar är kvar på betet.

Zenit7

Ett öra mot stohagen, det andra i färdriktningen

Nu går de i var sina hagar så vi kan observera hur de beter sig. Två av dem undrar varför vi inte släpper över dem genast, men två funderar lite. Alla har haft föl förut, så jag hoppas längtan startar igång processen. Så som de pratar med varandra över vägen så verkar det bli en mycket lyckad sammansättning av flock. Den som väntar får se.

Tindra3

Tindra är också nyfiken på stona som kom hem

 

 

 


Fler bilder

Zenit

Midnattljuset gjorde inte våra nya hästar rättvisa, så i morse tog jag med mig kameran igen. Natten har varit lugn, och Zenit och Tindra är mest intresserade av det gröna gräset. Det är därför mest betarfoton, men det blir nog mer fart i bilderna när några av våra ston från betet kommer hem till gården.

Tindra och Zenit

Zenit1

Zenit är sju år gammal och kom som treåring till Sverige från Snaip i Ryssland. Han är den basjkirhingst som fått fått flest poäng exteriört vid bedömning, på avelsvärderingen på Axevalla 2012 med 42 poäng. Zenit har sju avkommor sedan tidigare.

Zenit4

Nyfiken och kelsjuk, rätt ovillig fotomodell

Tindra

Tindra är nio år, född i Kättilstorp, Västergötland. Tindra har sedan tidigare fem avkommor, två efter Gastroler och tre efter Zenit. Hon är dräktig och föl väntas till våren.

Tindra1

Tindra har väldigt vackra vilttecken

Tindra2

En väldigt mysig tjej, jag blev genast mycket förtjust i Tindra

Zenit o Tindra1

Här ser det ut som Zenit vill plocka en blomma till sin sköna dam,,

Zenit och Tindra2

,,men egentiligen är det trallan de är nyfikna på

 

 

 

 


Dagens höjdpunkt,,

,,kan exempelvis vara när solen står som högst på himlen. Här lät höjdpunkten vänta på sig, och vore det inte för det norrländska ljuset så borde väl stjärnorna hunnit börja tindra. Kvart över elva på torsdagskvällen kom de så slutligen;

Zenit och Tindra

Zenit och Tindra

Bilderna lämnar en del att önska, men midnatt och en pocketkamera, då blir det inte bättre än så här.

Zenit

Nyrullad i det daggvåta gräset

Tindra

Trött efter lång resa

Dessutom visade de sig snart vara full normala basjkirer som gärna hälsade på väldigt nära håll efter att den tre ha stora hagen var utforskad, så det blev mest suddiga bilder på mular och pannlugg ändå.

Mer bilder kommer säkerligen någon dag snart

 


Regn

Regn1

De nio i beteshagen njuter av svalkan

Regn har verkligen varit ett ovanligt inslag denna sommar. I vinter kommer jag inte klaga, för hästmässigt blev det en bra hösommar, men regnet är verkligen välkommet nu. Hästarna slipper elaka flygfärn för ett tag, och alla verkar gilla att bli avsköljda. Själv försöker jag hålla mig inne, för vissa flyttbestyr har jag skjutit framför mig just för att fylla ett par regniga dagar. Men jag tog mig förstås en sväng till beteshagen. Linsen är regnsuddig, men stå ut med det. Jag har inga proffsgrejer, det behövs inte med så rara motiv

Regn2

Mor och dotter

De är inte lika stora, det är kameravinkeln som ljuger. Rätt mycket dessutom. Det finns de som påstår att de inte är lika varandra, men jag förstår inte vad de menar. Odessa är ju en avbild av Hinica (om man bortser från färgerna som till viss del är morfar Boris' påbrå). Till och med så rinner regnet av dem i samma mönster.

Regn3

Odessa och Maronya

 "Rara motiv" skrev jag. Egentligen är det väl inte så roligt att fota regnblöta hästar och deras omgivningar, men livet består inte enbart av solsken. Tänk vad trist det vore i längden. Lustigast i dag var förstås fölet Ruslan.

Regn4

I och med att fölpälsen släpper ser han ju knasig ut även i torrt väder. I dag var han både röd, gul, grå och brun, och pälsen stod åt alla håll samtidigt. Och som om inte det vore knasigt nog så var det här den enda något så när normala bilden. Resten såg ut ungefär såhär;

Regn5

-"Äta kamera!"

Två av hästarna, som i normala fall är välkamouflerade i lera från topp till tå var i dag ovanligt snygga då de låtit sig duschas av i regnet;

Regn6

Tova,,

Regn7

,, och Firma

Kan inte låta bli att avsluta med en extra söt regndroppe;

Regn8

Mánadis' Odessa

 


Söndagens lyckopiller

Där håller man på med lite kompletteringsarbete med stängslet (en ut- och ingång skulle flyttas) i godan ro, allt medan kvartetten smågrabbar står inne i vindskyddet, halvsover och slår med svansarna åt envisa småflugor. Så känner jag plötsligt en varm vindpust i nacken och sedan,,

Gasper1

*BUFF*

Gasper2

Gasper håller en mer än gärna sällskap i hagen, oavsett vad man håller på med. Och är man extra koncentrerad på något småpyssel så vill han vara delaktig förstås -ett tips till dig som jobbar med din unghäst; Titta på den nya prylen du vill introducera till hästen, stirra inte ut hästen medan du försöker kränga på den exempelvis ett huvudlag.

Gasper3

 Har upptäckt att jag inte har fullt så många bilder på Gasper som de andra, och det är väl så att man hellre upplever honom än dokumenterar. Ofta har jag tänkt göra något helt annat, men plötsligt står han där och kräver lite uppmärksamhet och då är det svårt att tacka nej. Det känns liksom bättre att välja att suga i sig av hans positiva energi.

Medan Gasper lämnat gruppen så har den resterande trojkan vaknat till och kommer förstås och undrar vad matte kan ha som är så intressant.

Pavel o Mistjev

"-Klia..?"

Det tog sin lilla tid, men ledet (ut- och ingången) blev flyttat i sin helhet till slut, allt under noggrann inspektion av fyra nyfikna mular. Men efter en stund droppade de av en efter en för att undersöka hökullen. Alla utom Gasper.

 


Mánadis' Adilliya 40 poäng

Adilliya

Elin och Adilliya, foto Fanny Hasselberg

I dag visades vår första avkomma, Mánadis' Adilliya på Bjersjölagård i Skåne. Som uppfödare är jag mycket stolt över att meddela att Adilliya tilldelades 40 poäng, klass ett och ett hederspris. Stort grattis till Elin och hennes fina ballerina. Läs mer om premieringen på Elins blogg.

Cilnyi o Adilliya

Två basjkirer visades, foto Mathias Osvath

Tydligen var de två basjkirerna som visades den stora snackisen på premieringen. Även Adilliyas kompis, treåriga Garmoniyas Cilnyi (e Zenit, u Tindra) visades, något vi är mycket glada över. Det är så roligt att folk vill visa upp sina hästar, meriterande för föräldrarna och ett tack till uppfödarna.

Stort grattis. Jag är mycket stolt.

 

 


Fru Jonsson bjuder på husmorstips (och sig själv)

Mynta passar fint till lamm. Hästar äter inte mynta, så bästa stället att plocka mynta om man vill göra en couscoussallad till grillat lamm är förstås i en noggrannt nedbetad hästhage. Kolla längst kanten, där står de så gröna och vackra, och inte ett grässtrå i närheten. Bara att klippa av de späda topparna

Jag avskyr att vara med på bild, det är en av anledningarna att jag ser till att dölja mig så mycket jag kan av mina blekta lockar, men det var så rart hur Midas följde med på väldigt nära håll när jag plockade mynta så jag bjuder på mig själv och min goa skäck:

Midas1

Midas3

Midas2

 

Midas4

"Tack för sällskapet" (ömsesidigt)

Bilderna är tagna av den i vanligt fall högst ofrivillige fotografen, min make, men när han såg oss gick han spontant och hämtade pocketkameran. Det är väl rart? Recept på couscoussallad till lamm: Stor couscous, kikärtor, röd lök, småtomater, gärna i olika färger och mynta, helst plockad i en prydligt nedbetad hästhage.

Mynta kan bytas ut mot ruccola, ängssyra, bladspenat eller annat, och även kompletteras med exempelvis oliver. Allt beror på vad som ska vara till.

 


Mánadis' Adilliya visas i morgon

fölis5

Adilliya, född 31 januari 2012

Lilla Adilliya, som föddes här en snöig vinterkväll, den sista i januari 2012. I morgon är det premieringsdags för den svarta ballerinan, matte Elin i Skåne ska visa henne och vi önskar dem stort lycka till. Jag är så stolt

Läs mer i bloggen Pippi och ballerinan

 


Rena rama jul(i)afton

Hö1

  Mánadis' Mistjev i motljus

Det råder ingen tvekan om att vi och hästarna blivit ett kärt och välkommet inslag i byarna här (vi bor ju nästan i två byar). Folk är väldigt vänligt inställda, och på helger och lov traskar hela familjer förbi hagarna för att titta. De stannar och pekar och samtalar, förundrar sig över hur fölen växt. De är också generösa. Första hösten gick jag ned i byn för att hämta fallfrukt, men nu kör byborna hit det istället.

När jag och Izor gick vår runda i arla morgonstund härom dagen stannade en bil för samtal. Det var en av dessa vänliga bybor som undrade ifall jag ville ha nyslaget och soltorkat hö till hästarna, annars skulle det slängas (en del slår sina obrukade lägdor som landskapsvård ). Jag har ingenstans att förvara löshö, och vi är ju i flyttagen, så lösningen blev att lägga det i hagarna. Slippa all utfodring i flera dagar? Klart jag tackade ja.

Hö2

Mistjev med Gagarin i bakgrunden

Hö3

Gasper njuter av det gröna

Passande nog levererade denna (h)jultomte höet med glänsande röd traktor med tillhörande röd/gul skrinda som han körde ut i hagarna. Grabbarna låg inne och sov, och trots att traktorn körde alldeles utanför vindskyddet och ställde sig för att låta skrindan skramla ut sin last hade de inte bråttom att kolla läget. Särskilt Gasper som låg raklång i öppningen.

Hö4

Gagarin, Gasper och Pavel

Hö5

Jag älskar motljusbilder, särskilt med dammig lins. Här är det Mánadis' Pavel, två år

Hö6

Mistjev ville gärna stå mitt i maten

De har mycket mat, men de äter inte hela tiden och de mår bra allihop. När skrindan tömts körde den iväg för lite påfyllning, för Midas måste ju också få juligåvor om de andra får. Han brydde sig föga om traktorn och skrindan utan klev fram frågade lite försynt om han fick äta direkt från den skramlande vagnen.

Hö7

Midas var svårfotad för dagen. Han och de andra plågas av broms nu i hettan och jag förstår dem. Själv har jag röjt sly mellan 07:30 och 11:00 i dag (jag slapp ju utfodra), och broms går på värme. De biter genom allt och skiter i om de dör på kuppen. Jag brukar låta dem bita fast så jag är söker på att slå ihjäl dem, men när de sitter mellan skulderbladen och hugger genom tröjan kan man hålla sig för skratt. Jag fick dock en lite rolig och ganska talande bild av Midas i går;

Hö8

"-Skit i hö och kamera nu matte. Häng med bort till vindskyddet och borsta och klia mig istället."

Många bilder igen, ni som läser via mobilen blir väl knäpp på mig och jag ber om ursäkt. Över femtio bilder tog jag och det var inte lätt att välja ut några få. Motiven är ju så ljuvliga. Särskilt mysigt var det förstås att trotsa allergin och lägga sig i höet med Mistjev och Pavel mumsandes bredvid mig. Då tog jag inte ett enda kort.

 


Svalka i hettan

Gasper1

Vatten är godast direkt ur slangen

I dag är det gnälligt värre här uppe på backen, och det är inte konstigt när termometern visar ohemula 53 plusgrader i solen när jag ska utfodra, mocka och fylla på vatten. Ja den verkliga temperaturen var "bara" 30, men förhoppningsvis har hettan nu nått sin kulmen för jag tror varken jag eller hästarna pallar mer. Overksamhet på grund av värme är påfrestande för mig som har en lång att-göra-lista denna månad.

När jag skulle fylla på grabbarnas tunna (vilket jag gör med slang, bara Midas får vatten med dunkar) passade jag som vanligt på att vattna i hagen under tiden som vattnet når ned till lämplig temperatur. Gasper gick först mot vattentunnan, men sedan kom han fram till mig istället.

Gasper2

Gasper3

Gasper4

Gasper5

Ber om ursäkt för urusla bilder, min telefon är inte kompatibel med lånedatorn så därför är bilderna av extra dålig kvalité. Men här var ju motivet det väsentliga.

 


På en filt i beteshagen

Ruslan3

"Heeej..?"

Till nästa månadsskifte byter vi gård. Hästarna får till viss del gå kvar i sina vanliga hagar, men vi får även nytt och bygger om gammalt, det tillsammans med allt normalt flyttstök som inte blir mindre bara för att man flyttar nästgårds. Jag jobbar ju på så gott jag kan, och maken jobbar på nere i Huvudstaden för att slita ännu mer när han kommer hem, och just den här sommaren har han ett extra hektiskt kontrakt.

Man måste se till att vara lite ledig också. Vi brukar alltid fira bröllopsdagen, men då vi är tvingade att vara 65 mil ifrån varandra måndagen den sjunde så valde vi fredagen som ersättare. Vi jobbade undan förmiddagen i ett huj, belönade oss med en härlig sillunch, och därefter tog vi med oss picknickfilt, kuddar och korgar till beteshagen där vi lade oss vid den glittrande Gideälven.

Maronya o Ruslan

De som först kom för att hälsa på och undersöka var Maronya, Minna och Ruslan

Ruslan1

"Nämen jag går väl och dricker lite då"

Ruslan2

Det är skönt med fölmammor som gillar att plaska runt lite

Maronya

Även Maronya gick för att svalka sig

Bizra

Sedan kom föstås resten av flocken för att hälsa på, undersöka och bli kliade och kramade. Här är det Bizra som ville vara nära

Odessa

Odessa stal en kudde och sprang iväg med när vi tittade åt andra hållet för en liten stund

Ruslan

Avslutar med ännu en bild på Ruslan

 


Dra åt skogen

Skog

Grabbarna på Vinterängen i skogen

Egentligen kanske vi borde ha killarna i skogen hela tiden, men det blir ju fasligt tråkigt för Midas att knappt se andra hästar när stona är på bete nere i byn. Men i morse ledde vi över de fyra till skogen för dagskollo, att beta lite grönt och rejsa i slalom runt tallarna. Men de var morgontrötta i dag, så jag fick ta på dem grimmor medan de fortfarande låg och frukostvilade.

Skog1

-Men vad vill människan nu då?

Husse ledde Gasper och Pavel, och jag tog Mistjev och Gagarin. Vi kom på att Gasper faktiskt aldrig gått i skogshagen, men märkligt nog var han den som med störst självförtroende klev iväg mot okänd mark. Han struntade helt i den sopsäcksprydda postlådan som hör till grannhuset och andra lite oväntade saker längst vägen. Ja Mistjev också, de är så trygga de två. Väl i skogen var det det gröna gräset på Vinterängen som lockade mest.

Skog5Skog4

Det ser ut som att Gaspers grimma är väl liten, men han är expert på att ta av den om det finns minsta lilla uttrymme. Då de bara går över dagen fick de ha grimmor på.

Skog7Skog6

 

 

 

 

 

 

Gagarin har blivit väldigt fäst vid matte de senaste dagarna.

 

Skog3

Mistjev med snabel Det krävs finmotorik för att hitta alla fina, gröna strån där i skogen.

Besökare idag: 2
Denna månad: 364
Totalt: 269393
torsdag
21
september
Matteus

2023
Vecka 38
«juli 2014»
tiontofr
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Senaste inlägg
Reflextider
Vem var Tsubotai?
Lastträning
Vi hade i alla fall tur med vädret
Nytt liv
Arbetsam semestervecka
Regntunga skyar
Första fölet efter två egna uppfödningar
Vaccinationer och bildbombning
Dela stoflocken

Senast kommenterade
Vem var Tsubotai?
Lastträning
Vi hade i alla fall tur med vädret
Nytt liv
#minhästsbästa
Ilieff är bokad
Fiona
Höstregn och hästflytt
Öppna landskap
Javelin

Arkiv
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
  •    December
  •    November
  •    Oktober
  •    September
  •    Augusti
  •    Juli
  •    Juni
  •    Maj
  •    April
  •    Mars
  •    Februari
  •    Januari
  • 2013
    2012
    2011