Guidad rundtur

Grabbar

Fullt normal bild på treårig basjkirvalack

Den här helgen blev mycket intensiv. Vi hade bara lördagen på oss för alla jobb då maken var tvungen att lämna gården väldigt tidigt på söndagen, och jobb hade vi verkligen så det räckte till. Men så blev det att jag valde att ta mig tid för något helt annat istället, nämligen en guidad rundtur i alla hagar och grundliga presentationer av alla hästar (särskilt de vi fött upp själva), och dessutom fick jag massor av intressanta frågor om just basjkiravel.

Jag tog inga bilder då, så inlägget pyntas av bilder av grabbarna tagna på söndagen istället. Och det är ju inte illa det heller.

Grabbar1

Gasper håller koll på en lösspringande hund på vägen

 

Det är så att vi beställt lamm- och älgkött nu till påsk, och som om inte det är lyxigt nog så fick vi det dessutom hemkört via ombud. Det var väldigt trevligt för matleverantörerna ville gärna se sig omkring bland hästarna, och jag älskar ju att prata om dem så det var inget svårt val. Jag berättar gärna om hästarnas bakgrund, varför "våra" avkommor heter som de gör, vad man har basjkirer till etc, och jag berättar mer än gärna hur länge som helst om dessa underbara, sociala och ljuvliga hästar.

 

Grabbar2

Gagarin spelar pajas, men man ser i alla fall hans vackra strimbläs som rinner ned ur en "halvskjuten" stjärn

 

Det är nyttigt för mig att berätta om hästarna, för jag påminns om saker jag kanske stoppat undan bland minnenas kattvindar, och det är en sådan energikick att berätta om varelser man älskar, som man sett från deras första steg. Det var ju också en bonus att få så många vettiga frågor just kring avel och basjkirer.

 

Grabbar3

Egentligen ville jag fota Pavel i dag, men han ville inte riktigt posera. Här gömmer han sig bakom Mistjev

 

Hästarna är också tacksamma vid en sådan guidning då de verkligen understryker hur nyfikna, sociala och vänliga de är. Då jag inte har någon annan verksamhet än just uppfödning så träffar mina basjkirer sällan andra människor och en del unghästar kan vara rätt skeptiska mot främlingar, men snart nog tar ändå nyfikenheten över hos de blygaste så de kommer fram och hälsar, undersöker, blåser varmluft i öron, knyter upp skosnören och allt annat som är typiskt för dem.

 

Grabbar4

I och med att vinterpälsen lossnar framträder Pavels otroliga mångfald av vilttecken. Han blir allt vackrare för varje år.

 

Stefan fick jobba undan själv medan jag glatt ledsagade mina gäster, pekade, babblade och myste med hästarna i det underbara vårvintervädret. Jag kände det som att jag strålade ikapp med solen och efteråt när de åkt gjorde energierna mig alldeles lätt och glad i flera timmar. Jo, jag känner av det än. Lätthet och viss träningsvärk i stämbanden måste erkännas. Hoppas verkligen det blir fler tillfällen för guidade rundturer. Då jag vet vad effekten blir är det inte svårt för mig att ta mig den tiden och jag vill ju att fler ska få träffa de ljuvliga ryska kallbloden.

 

Grabbar5

Hjärtat på mulen är ju grädden på moset ändå

 

 

 


Vila på maten

Vila1

Maronya på höbädd

 

Som jag nämnde i tidigare inlägg så är det snö och friska vindar över gården nu på söndagen. Vinden tar sats över sjön och slår rakt på gården. Då är det mysigt att se unghästarna ligga och vila i höet, obrydda av vindarna. Så är de så enkla att fotografera också där de ligger tryggt och vilar och äter. Håll till godo

 

Vila2

Ruslan med Odessa i bakgrunden

Vila3

Maronya till höger och Cetzima som vakar över de små

 

Vila4

Så lade sig även Odessa, och Tova slöt sigtill gruppen för att äta. Tangaur vakar åt andra hållet en bit bort. Flockliv när det är som söndagsmysigast.


Senvinter

Senvinter1

Ruslan vid vattentunnan, lördag morgon

 

Vi svenskar älskar att prata väder. Blir det obekvämt tyst går det alltid att prata om vädret och dess påverkan. Sociala medier verkar dock gjort att landet inte längre är avlångt, utan det verkar vara namnet på månaden som bestämmer vad det ska vara. Nåja, där jag bor är mars en vintermånad så jag förstår inte alls det där folk pratar om med bakslag. Våren knackade på onödigt tidigt och de andra påstår är bakslag är normalt marsväder enligt mig. Många vill ju åka skidor i påsk, och såvida man inte menar rull- eller vattenskidor så är det ju oundvikligt att det måste finnas snö någonstans för de som vill åka.

 

Senvinter2

Tangaur i morgonsolen

 

Det snöade ordentligt i fredags, och när molnen lättade under natten sjönk temperaturen. Lördagsmorgonen var otroligt vacker med gnistrande snö i solen. Det låg dimma över Alsensjön så det såg ut som om den hade svämmat över och hotade dränka kyrkan borta i byn. Solen värmde genast och det var knappt vi ville gå in för att äta frukost, och sedan blev det till en otroligt härlig vårvinterdag med massor av varm sol i det vita. Rena ljusterapin.

 

Senvinter3

En annan sida av Tangaur

 

Ja vintern kom sent i år, och än är den inte över. I skrivande stund på söndagsaftonen snöar det på tvären ute. Sommartid och senvinter, precis som det ska vara här. Jag ser fördelarna, det är rent och ljust, lättare för mig att dra ut hö och vatten, det dras inte in lera och både jag och hästarna ser fräschare ut. Kanske Tindra tar sitt förnuft till fånga och släpper ut sin guldklimp nu också när det är hygieniskt lämpligt, det går inte att få det mycket renare än nysnö så det vore ytterst passande för henne att föla nu.

 

Senvinter4

Utsikt över hagen, Alsen i bakgrunden med dimman över sjön

 

 

Besökare idag: 7
Denna månad: 707
Totalt: 264779
måndag
27
mars
Rudolf, Ralf

2023
Vecka 13
«mars 2015»
tiontofr
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Senaste inlägg
Ljusa tider
Insnöad
Än så är det långt till vår
Ilieff är bokad
När kastrerar man?
Fri tillgång
På plats på Brännan!
Labyrinter
Rollspel
..å julen varar än till påska!

Senast kommenterade
Ilieff är bokad
Fiona
Höstregn och hästflytt
Öppna landskap
Javelin
Helsyster
Joline
Dags för tillvänjning
Efter snö kommer sol
Julaftonsritt

Arkiv
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2014
  2013
  2012
  2011