Sightseeing på hemmaplan (totalt ohästigt)

DSC07252

 

Hemmablind tror jag aldrig jag varit. En sann estet som ser det vackra i den direkta omgivningen och älskar att betrakta årstidernas skiftningar. Man får inte glömma bort att turista lite i närområdet om det finns ställen folk reser långväga för att se, så i dag passade vi på att ta oss till Glösa Älgrike (ca en halvmil hemifrån) för att se hällristningarna och lära oss mer om Älgklanen och det är ju så bra när Miko kan följa med. Vi parkerade nere vid Alsensjön och gick upp till museieområdet och ristningarna. Det finns ett område med fångstgropar också, men sådana har jag sett mig mätt på under tiden i trakterna kring Gideå.

 

DSC07247

Fula gärdsgårdar finns det många av, därför blir jag så glad när jag ser flera hundra meter av vacker gärdsgård. Vilket hantverk.

 

DSC07248

I den forsande bäcken finns de, ristningarna som gjordes runt 4000 år före modern tideräkning. Det blir plötsligt andäktigt när man ser dem, särskilt som vi stannade vid en visningsstuga på vägen dit med mer närgående information om Älgklanen. Som varför de samlade klövarna i knippen och hängde upp.

 

DSC07248

Älgarna hade gett lov om att bli dödade, men kravet var att man tog reda på klövarna så att älgen lätt kunde finna dem i andevärlden, om han behövde dem. Följde man inte den uppgiften drog man olycka över hela klanen

 

DSC07250

En älg som är ren

 

DSC07254

Reproduktion i naturlig storlek. Älgen alltså, Miko och Stefan är i original.

På väg tillbaka gick vi upp till Älghallen som var stängd nu då det är före säsong, men det finns mycket intressant att läsa och se ändå. Den här storälgen ristades i Gärde, norr om Glösa. Och tycker man den är imponerande så gjorde man ännu maffigare ristningar i Nordnorge redan år 7000 fK:

DSC07253

En av många ristningar man funnit i Leiknes. 5.4 m hög

 

När vi sett oss mätta vandrade vi tillbaka ned mot sjön och bilen, och utsikten man har är verkligen inte illa heller.

DSC07256

Alsens kyrka med Åreskutan i bakgrunden och Wången till höger i bild

 


Sött och salt

salt

Gasper är både söt och salt. Njuter av nya saltstenen upphängd i björken som flödar över av vårens söta sav.

 

 


Stressfria dagen

Stressfria dagen inträffar 28 maj varje år, och vi uppmanas att ta oss fem minuter i stillhet någon gång under dagen för att känna de positiva effekterna av att ta en paus ibland. Källa bloggen Klokegård. Vad passar bättre i bildväg än en basjkirdam som verkligen inte stressar upp sig i onödan?

 

Tangaur

Tangaur uppskattar lugn och ro

 

Jag uppmanar er till att ta fem minuter flera gånger, varför inte flera gånger i rad nu när det är så vackert väder (här i Alsen i alla fall)? Ta fem minuter i morgon också, och resten av alla dagar. Ta fler femminutare i stillhet och njut.

Simma lugnt.


Grattis Gagarin

Lillen1

 

I dag säger vi grattis till Gagarin som fyller två. Han hade den goda smaken att födas alldeles utanför mitt sovrumsfönster precis när larmet ringt. Jag hissade upp persiennen och där kom han till världen. Söt som en röd pepparkaksgubbe med strimbläs som spritsad till en krusidull längst ned mot mulen. Strimman rätade ut sig, men vi tyckte hans teckning såg ut som en raketuppskjutning så därför fick han namn efter första människan i rymden, kosmonauten Jurij Gagarin.

 

Bröder1

Här tillsammans med ett år äldre helbrodern Pavel

 

Gagarin är både stilig och väldigt trygg och trevlig. Han har ärv sin fars utseende och hade han varit mörkare hade de varit förvillande lika. Gagarin är vackert rödblack och har mycket silver i sin långa man precis som pappa Gastroler. Han verkar gilla att hoppa, det ser man när grabbarna leker, att några springer runt hinder eller plöjer genom dem, men Gagarin hoppar kvickt och smäckert. Han är nyfiken på nya saker, tränar man någon av de äldre i hagen vill Gagarin vara med och är ofta mer trygg i det nya än de äldre grabbarna.

 

Röd5

November 2014 och Gagarin ville promt prova bettlösa huvudlaget han med när Gasper tränades. Lite som när barn provar mamma eller pappas skor, men det var väldigt sött.

 

Jag hoppas verkligen Gagarin hittar rätt människa. Han är samarbetsvillig, modig och väldigt trevlig, inga som helst olater utan väldigt okomplicerad och som sagt innerligt nyfiken på nyheter. Han har fått sin tuffhet genom dusterna med Gasper och tryggheten från sin fadder Mistjev som tagit hand om Gagarin från första dagen han kom till deras hage. Gagarin är utan tvekan vår tryggaste tvååring, även om vägen dit inte varit spikrak, men liksom strimbläsen rätade den ut sig så småningom.

 

Hage9

Grattis på tvåårsdagen älskade Gagarin


Härligt med föl

 

Det är inte bara föl, jag ser det på grannens kalvar när jag går förbi, denna härliga egenskap att leva i nuet och växla mellan sprudlande livsglädje och vila. Leonid kan leva ut hela sitt register under några minuter.

 

Leonid

Ena stunden jag passerar hagen rusar Leonid runt i galopp, springer i slalom mellan träden och gör galoppombyten, eller stegrar sig och leker tafatt med sin far.

 

Leonid o Pappa

En stund senare är springet i benen borta och Leonid vilar tryggt med pappa Zenit (nyrullad och fin) vakandes över sig.

 


Mistjev tre år

Hinica1.1

 

Vår fina sagohäst fyller tre i dag. Tänk att det gått tre år sedan han landade i hagen, en liten gråbrunrandig kille, mamma Hinicas förstfödde och stora stolthet. Mistjev och jag har gått igenom massor redan, inte minst har jag räddat hans liv en sen höstkväll när den vuxna hingsten han gick med lessnade och ville vara ifred, och när vi flyttade ledde jag Mistjev både på lastbilen och ur den. Händelser som gjort att han kommit mig allt närmare på alla sätt.

 

Mistjev

Första sommaren

 

Inte allt för länge sedan fick Mistjev ont i magen och han kom fram och lade sig vid mina fötter när jag gick in i hans hage. Jag lyssnade på magen och där var det alldeles tyst, så jag hämtade grimma och ledrep och vi började gå. Vi gick fram och tillbaka i den stora, kuperade hagen och sedan lika länge i en intilliggande hage, och Mistjev ifrågasatte aldrig nyttan av att följa matte på denna långa och märkliga promenad. Men magen var fortfarande tyst.

Då tog jag in honom ensam i stallet, långt från de andra. Det kan vara bra att medvetet försöka stressa hästen för att få i gång magen, men Mistjev är lugnet själv och ville helst stå och byta luft och bli kliad över boxdörren. Men jag vet att han alltid vill markera när han kommer in i sin box, så efter en stund bullrade magen till och han lyfte svansen. Då jag konstaterat att magen startat om igen gick vi lugnt och fint tillbaka till kompisarna i hagen som ropade efter flockens ledare.

 

Mistjev

 

Mistjev tar på sig att fostra de yngre grabbarna, och han gör det väldigt väl så vi har stor nytta av honom. Tanken är att Mistjev i första hand ska bli körhäst och ridas in efter hand. Han har ju en morbror som är riddarhäst (Livin av Basta) och jag skulle inte ha något emot om Mistjev i framtiden fick prova på det också. Han är onekligen en fröjd för ögat och därtill modig och godhjärtad.

 

Mistjev

Grattis på födelsedagen älskade sagohäst

 

Vill du se Mistjev växa upp? Gå in på hans sida och klicka på översta bilden i listan till höger. Tryck på pilen nere till höger så visas alla foton som ett bildspel. Länk till Mistjevs sida.

 


Fulltalig flock

Flock1

Gasper och tre madamer

 

I helgen såg vi till att Gaspers flock blev fulltalig i och med att Firma fick flytta in, så nu är alla konstellationer färdiga. Firma emottogs väl av både hingst och övriga ston, Gasper uppvaktade på bästa manér och det gick i stort sett väldigt lugnt till.

 

Flock2

 

Efter ett par timmar var flocken utspridd och åt hö och nytt gräs på var sina håll, som om de gått tillsammans hur länge som helst. Följande morgon lyste vårsolen över ett harmoniskt och väl sammansatt gäng, så nu hoppas vi på att det blir tre Gasper-föl våren 2016.

 

Flock3

 


Bröder i bild

Bröder

 

Jag fick de fina helbröderna Gagarin 2 år och Pavel 3 år att ställa upp på bild i hagen. De poserade snällt framför kameran vilket hör till ovanligheterna, det blir gärna extrema närbilder.

 

Bröder1

 

Efter en stund tackade jag för samarbetet och vips:

 

Bröder2

"-Kan jag klia magen nu?"

"-Gör det, jag fick lite träningsvärk i smilgroparna."

 

 


Paraplyträd

 

Vid lunchtid på söndagen mörknade himlen väldigt hastigt och snart började det vräka ned tungt regn, till och med blandat med stora, tunga snöflingor trots att det inte var särskilt kallt. Jag såg från köksfönstret hur Tovas flock långt där nere skyndade sig in i sin täta grandunge för skydd. Genom vardagsrumsfönstret hade jag också basjkirutsikt fast på betydligt närmare håll.

 

Paraply1

Tindra och Leonid

Paraply2

 

 

Det finns en mycket tät grandunge även i denna hage, men precis utanför fönstret hade Tindra ställt sig med sin son under den tätaste av de tallar som finns just där, medan övriga flocken stod utanför med regnet vräkandes ned över dem, till synes helt obrydda. Där stod de i låsta positioner ungefär en timme tills det ljusnade och regnet lugnade ned sig, då gick de alla ut på öppen yta och letade gräs.

Så intressant att se hur hela flocken verkar se Leonid som en liten guldklimp som de gemensamt skyddar och uppfostrar. En riktigt liten prins är han.

 


Nya hagar

Hage1

Torrt under hovarna

 

Den här veckan har gått i stängslingens tecken. Och förkylningens, mycket olyckligt att de två sammanföll, men sådant kan man inte råda över. Förra helgen fick Gasper flytta ihop med Tangaur och Cetzima i ny hage, så det var bara resten kvar så att säga. Nya hagen till Hinicas flock var färdig först, och det var väldigt trevligt att släppa över dem på lördagsförmddagen från sin leriga vinterhage till nytt och torrt.

 

Hage2

Leonid med mamma Tindra

 

De var väl inte direkt imponerade över utbudet på mat -det är trots allt bara början på maj och då växer det inte mycket, men verkade ändå tacksamma över flytten. När den flocken var på plats stängslade vi snabbt ihop en hage ovanför Hinicas vinterhage mot skogen och släppte dit två andra hästar som sedan en tid huserar på gården.

 

Hage3

"-Var är gräset?"

 

Efter lunch var det dags för stoflocken att byta till ny hage. Tova blev mycket förtjust i den träddunge vi stängslat in medan de andra verkade förbryllade över en beteshage utan bete. Men vi stödutfodrar förstås, och däremellan lyckas de ändå hitta lite spirande grönt under fjolårsgräset. När de var på plats kom så regnet, och på grund av förkylning avbröt vi arbetet efter att ha iordningställt lite för den sista hagen där grabbarna ska gå.

 

Hage4

"-Tjohoo"

 

Grabbarna har gått på ridplanen och lite i skogen medan vi försökt få till hagarna. De har förvisso gillat sin hage, även om de tyckt den varit fasligt blöt. Stallet som ligger i direkt anslutning var en trevlig upplevelse för dem då vi tog in dem ibland, men nu bor där andra hästar och då vi är allergiska både jag och maken kan vi inte vistas där just nu.

Vi stängslade färdigt killarnas stora sommarhage under förmiddagen och efter lunch ledde jag Mistjev medan de andra gick lösa till deras nya viste, husse drev på. Det blev lite smått kaotiskt när Pavel och Gagarin fick för sig att titta närmare på Gasper, men kom snart på bättre tankar, och Mistjev var som han oftast är, tryggheten själv och följde snällt matte i ledrepet trots att de tre andra rusade runt oss som mer och mindre yra höns. Alla lyckades dock ta sikte på den lilla ingången till hagen och snart kunde de rejsa runt upp och nedför backen.

 

Hage5

Pavel i täten

 

Deras hage är den största med två fina dungar och två öppna fält i vinkel, den nedre med en bäck som de kan dricka ur om de inte ids gå upp till tunnan. Men först skulle de spränga runt och testa underlaget på övre lägdan och se om de kunde imponera på stona i hagen nedanför. Nog stod stona och tittade men inte vet jag om de såg särdeles imponerade ut. Jag gick in ett tag och tänkte att lite senare hittar de nog resten av hagen.

 

Hage6

Paus för intag av hö

 

En timme senare sken solen och jag gick iväg för att leta efter kvartetten.

Hage7

Nu hade de funnit resten av hagen

 

Hage8

Både Gagarin och Pavel gillar att hoppa, så när jag fann dem busade de runt och övade löshoppning över en stock. Väldigt trevligt att se.

 

Hage9

Gagarin

 

Hage10

Pavel och Mistjev tog det med ro

Ja även grabbarna verkar gilla att flytta till nytt även om där inte växer mycket grönt än, och det känns bra att vi fick jobbet gjort trots allt. Vi är mycket nöjda över hagarna och dess innevånare.

 


Bildkavalkad på dagens födelsedagsbarn

Odessa1

Två år i dag

 

Jag är inte så duktig på att uppmärksamma hästarnas födelsedagar och själva bryr de sig förstås inte ett dugg. I går var jag dock ute i hagen och tog några bilder av Odessa då jag är så fascinerad över hennes färgförändring när hon släpper den vita vinterpälsen, och då kan hon ju få ett eget inlägg så här på sin födelsedag den fjärde maj. Några foton av den mångfärgade unga damen:

 

Odessa2

 

Odessa3

 

Odessa4

 

Odessa5

 

Odessa6

 

Det var riktigt skönt ute i majsolen och det är ju alltid mysigt att spendera lite ledigtid med de sociala basjkirerna. Man känner riktigt hur energidepåerna fylls. Jag sparade den i mitt tycke sötaste bilden till sist:

 

Odessa7

 

 


Grabbarna ockuperar stallet del två

Stall1

Gagarin med storebror Pavel tvärs över gången

 

Med risk för att bli tjatig kommer här ännu en rapport från gårdens stall. Grabbarna har fått gå in och bekanta sig två gånger, utan att jag stängt in dem, men på lördagen var det dags att boxa in även dem. De trivdes verkligen bra, så det var nästan synd att släppa ut dem igen, men det känns ju jätteskönt när de fyra bara står och tuggar hö helt utan stress.

 

Stall2

Gagarin två år kikar över boxdörren

 

På söndagen tog vi in dem igen, en och en i var sin box. De fick var sin hink med lite renfor, havre och morot medan jag och Stefan passade på att jobba undan lite annat, och sedan ryktade vi dem och kratsade alla hovar noggrannt innan vi tog lunch. Grabbarna lämnade vi i sina boxar då de verkar trivas utmärkt.

 

Stall3

Ruslan ett år

 

När vi kom ut efter lunchen var det fortfarande väldigt fridfullt stallet. Boxarna saknar galler, men det var ingen som tråkade någon boxgranne utan alla verkade uppskatta sin egen kupé. Lille Ruslan hade till och med legat ned och var full i spån. Så öppnade vi boxdörrarna och de följde efter mig ut till hagen, de tre äldsta först medan husse som vanligt fick putta lite på Ruslan som aldrig har bråttom.

 

Stall4

Mistjev ville inte riktigt ställa upp på bild utan undrade varför jag störde honom medan han tuggade hö.

 

Stall5

Oskarp bild, men Mistjev får stjärnor i kanten för dagens sötaste uppsyn.

 

 

Besökare idag: 9
Denna månad: 115
Totalt: 270957
onsdag
6
december
Nikolaus, Niklas

2023
Vecka 49
«maj 2015»
tiontofr
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Senaste inlägg
Dags att bestämma sig
Tuff och självständig
Duktiga ettåringar
Vinterhagen
Lika fast olika
Årets sista (planerade) stängsling
Alla hästar hemma
Sammanslagningen
Blivande hopphäst?
Reflextider

Senast kommenterade
Sammanslagningen
Vem var Tsubotai?
Lastträning
Vi hade i alla fall tur med vädret
Nytt liv
#minhästsbästa
Ilieff är bokad
Fiona
Höstregn och hästflytt
Öppna landskap

Arkiv
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2014
  2013
  2012
  2011