Vårvärme

 

 

 

image

Zeniya med spån i pälsen

 

Nu har vi vårvärme, men de flesta hästar bär ännu vinterpäls och blir väldigt varma och loja när solen stiger högt på himlen och utstrålar hetta på äkta vårvintervis. Som tur är har vi snö i alla hagar, så hästarna svalkar sig bäst de kan:

 

 

image

Odessa

 

image

Beroza

 

image

I grabbhagen har alla lagt sig

 

image 

Mistjev njuter av den fluffiga snöns svalka

 

 

 

 

 

 


Stilla veckan

 

påsk

 

Vi går nu in i påskveckan, eller stilla veckan som det heter, och vi fortsätter att vänta på Tindras föl. Sist hon skulle föla i mars hann det bli första april innan hon släppte ut Leonid i världen. Det var på dymmelonsdagen i stilla veckan så jag håller tummarna att hon levererar ett påskägg även denna påskonsdag. Eller så kanske vi får invänta april även i år. Vem vet vad dessa basjkirston inväntar för särskilda förutsättningar för att föla?

 


Mattes häst

 

image

Mattes Mistjev

 

Först en liten lägesrapport. Första helgen i mars drabbades jag av en elak och mycket envis förkylning som helt utan omvägar direkt satte sig i lungorna. Som jag hört är jag långt ifrån ensam att drabbas av denna långvariga förkylning så det är inte mycket mer att göra än härda ut och jobba i långsamt tempo under tiden. Veckan som följde lyckades jag med konststycket att spräcka skärmen på den telefon jag nyligen fått utbytt av samma orsak. På grund av förkylningen har jag ännu inte lämnat in den, så enda sättet att kontakta mig är mejl (manadis@live.se) eller via PM på messenger eller facebook.

Veckan innan påsk har jag dock tänkt ordna upp det där med telefon, även om det är väldigt skönt att vara utan. När man har aktiebolag ringer det försäljare oavbrutet, även kvällar och helg. Fortsättningsvis har jag ännu datorbekymmer. Hemsidan försöker jag uppdatera emellanåt med iPaden, annars är det fortfarande företagets facebooksida jag hänvisar till.

Gasper är anmäld till hingstpremieringen på Wången i april, och i vår väntar vi hem två nya ston som vi hoppas ska bidra på bästa vis till verksamheten. Vårvintern är en svår tid att ta hem nya hästar då det inte går att bygga nya hagar och de befintliga är upptagna eller olämpliga för introduktion, därför är det bara att vänta på kommande årstid. Mer om de nya tillskotten framöver. Den som väntar på något gott 😉

 

image

 

Som tur är så är det helande att befinna sig i en basjkirflock, och särskilt ansträngande är det inte att mysa med flockens innevånare, tvärt om. Mest energi tankar jag hos grabbarna, och på sistone har min Mistjev blivit en riktig mattegris. I dag när jag lämnade flocken för en liten stund stod Mistjev och gnäggade efter mig och väntade att jag skulle komma tillbaka. Han är verkligen inte den kelsjuka typen, men mig har han fattat tycke för. Inte mig emot, jag känner mig hedrad.

 

image

Här fick även Ruslan vara med på ett närgånget hörn

 

 

 

 


Wången 10 april

 

Det var med andan i halsen vi fick Gasper anmäld till årets hingstvisning på Wången. När vi skulle anmäla fanns nämligen inte Rysk Basjkir som alternativ så det var helt omöjligt att få igenom en anmälan. Efter att vi uppmärksammat Svenska Hästavelsförbundet dröjde det dock inte allt för länge innan de rätat ut misstaget. Här är den aktuella listan på deltagande hingstar, och vi har betalt avgiften, men i skrivande stund är den inte registrerad. 

Gasper är godkänd för avel året ut, men vi vill ändå göra ett försök med visning och bruksprov redan i år. Han är ung -endast tre och ett halvt då han är höstföl, och inte riden så länge, men han gör mycket bra ifrån sig på träningslägret så det känns som om han har en vettig chans.  Det är galopperna som ska övas på vad jag förstår men det är ju några veckor kvar. Det känns i alla fall som det är värt att prova och vi fortsätter hålla tummarna för vår fina och snälla lilla hingst!


Vinterpäls

 

Hår

Vårtecken i hästhagen

 

Ännu sitter den mesta vinterpälsen kvar på hästarna men den sprider sig, särskilt när man försöker hjälpa till att avlägsna håren, då är de plötsligt överallt! På kläderna, på snön, i träden, i munnen, i köket, ja till och med i underkläderna!

 

Hår1

Tindra med pälsskrapa

 

Det finns flera metoder att hjälpa hästarna av med vinterrocken och jag föredrar svettskrapor med en sida som är tandad. Man får bra styrka och får av mycket päls på kort tid. Ja de är alltså bra på att ta bort gammal vinterpäls från hästarna, hur man sedan avlägsnar håren från sina nya värddjur (människan) är en av hästvärldens allra största mysterier.

 

Hår2

Tittut! Zenit vill också få på pälsen

 

Hår3

I grabbhagen har man ett organiserat kösystem

 

Nåja, även om man ser ut som en skabbig renfäll efter att ha skrapat hästar så är det ett trevligt och mycket uppskattat jobb. Vad gör väl lite (hrmm) hår när man får så mycket kärlek tillbaka?

 


Älskade vårvinter

 

image

Mánadis' Pavel

 

Nu är den här, den femte årstiden vi kan njuta av här i norr; Vårvintern! Den är oss väl förunnad då våren här uppe lämnar en del att önska. I dag var det runt tjugo plusgrader på solväggen, snön plaskade åt alla håll, fåglarna kvittrade och långt in på aftonen surrade det slöa flugor omkring i luften. Flugor som kommer frysa ihjäl i natt eftersom den höga luften inte håller kvar varmgraderna utan släpper dem rakt ut i rymden. Ytterligheternas årstid, precis som en flammande brittsommar i oktober.

 

image

Våra två småhingstar, Leonid född 2015 och Ruslan född 2014

 

 


Gasper på äventyr

 

Här är det inga förändringar på dator- och internetfronten, jag har för närvarande svårt att administrera hemsidan och ännu svårare är det att redigera och lägga upp bilder.  En som fortsätter blogga är Gaspers tränare Pernilla, och i lördags var de två iväg på löshoppning!

 

 

Besökare idag: 2
Denna månad: 364
Totalt: 269393
torsdag
21
september
Matteus

2023
Vecka 38
«mars 2016»
tiontofr
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Senaste inlägg
Reflextider
Vem var Tsubotai?
Lastträning
Vi hade i alla fall tur med vädret
Nytt liv
Arbetsam semestervecka
Regntunga skyar
Första fölet efter två egna uppfödningar
Vaccinationer och bildbombning
Dela stoflocken

Senast kommenterade
Vem var Tsubotai?
Lastträning
Vi hade i alla fall tur med vädret
Nytt liv
#minhästsbästa
Ilieff är bokad
Fiona
Höstregn och hästflytt
Öppna landskap
Javelin

Arkiv
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2015
  2014
  2013
  2012
  2011