Plaskdamm

 

 Vecka 26 inleddes med ihållande regn, stundvis rätt intensivt. På tisdagen var det strålande sol och varmt igen, vilket i kombination med nederbörden verkade fyrfaldigat antalet bitska och elaka broms! Det är tur de är så slöa och självsäkra att de är enkla att slå ihjäl bara man låter dem bita sig fast (jag har ett imponerande antal sår på benen efter bromsbett), värre är det för hästarna som på sin höjd lyckas vifta bort bromsen ett tag, eller springa från dem för en stund.

I grabbhagen lämnade måndagens regn efter sig en rejäl vattenansamling, och det var härligt att se hur alla fem unghästarna plaskade, rullade sig och övade både rygg- och magsim medan jag mockade och slog ihjäl hästbroms för deras skull.

 

image

 

 


Midsommar

 

 

image

 

Mánadis' Vildhäst AB önskar kunder, följare och vänner en riktigt härlig midsommar!

 

 

 


Sadelpremiär

 

På midsommarafton lade jag sadel på Pavel för första gången, och han brydde sig inte något speciellt om den. Det jag gör med Pavel nu, förberedelser för inridning, det finns de som anser att jag är sen med honom som fyllde fyra nyss. Dessa förberedelser har jag förstås hoppats skulle göras av Pavels nya ägare, det är därför som jag väntat och jag tycker personligen inte man måste ha bråttom med basjkirer.

Jag försöker vara så neutral som möjligt, lite NH blandat med traditionellt. På bilderna bär Pavel en repgrimma som är lite för stor och därmed hamnat för långt ned, men grimman var i dag inget träningsredskap utan byttes strax efter mot huvudlag med bett och sedan mot en traditionell, vanlig grimma.

 

image

 

image

 

 


Träning i värmen

 

När det är väldigt varmt kan träningen av en unghäst på grund av förutsättningarna se lite annorlunda ut. Värmen i sig, plus mängden av broms gjorde att jag och Pavel fick göra det bästa av situationen. Halv nio på morgonen höll vi till i hagens blåsigaste hörn, och jag slängde hastigt på schabrak och bröstselen för lite snabbträning innan plågorna blev för svåra. 

Strax kom resten av flocken och ville vara med, men Pavel brydde sig varken om utrustning eller att Gagarin och Leonid ibland försökte rycka loss schabraket från var sitt håll, dock rätt besvärad av all broms. Det blev snabbt och intensiv träning i dag när tillfälle bjöds. Vädret kan vi inte rå på så vi gör vårt bästa ändå, och i morse gick det väldigt bra.

 

image

Duktiga Pavel

 


Kärt återseende

 

 

image

 

Gasper har gått för sig själv sedan han kom hem, för hans tilltänkta dam har inte gått i brunst. Dock har det inte saknats intresse från andra i stohagen men det hjälps ju inte. Det har inte gått någon nöd på Gasper, det kan vara ensamt att vara hingst ibland men han nöjer sig med att se andra basjkirer och prata med dem över stängslen.

Innan Gasper åkte på träningsläger i januari gick han med Firma. Vi har misstänkt att hon gått tom även denna gång, och jag tolkade det som en bekräftelse när hon häromdagen sprang fram till stängslet och mycket högljutt proklamerade att hon ville tillbaka till sin gamla hage, hem till Gasper. Husse fick bestämma, han hörde Firmas klagan så vi tog över henne till Gaspers hage.

Det blev ett mycket kärt återseende! Det såg ut som om Gasper varit borta en vecka ungefär, och även om de hälsade med verbalt mycket stora bokstäver gick allt väldigt lugnt till och snart stod de och betade nära varandra precis som vanligt. Han analyserade hennes urin väldigt nogsamt och han har inte ens försökt betäcka henne! Så kanske hon trots allt är dräktig? Det tog ju sin goda tid för Gaspers mamma när han blev till, därav det sena födelsedatumet (oktober).

 

image

 

Egentligen spelar det ingen roll för de är så underbart rara med varandra. Firma valde sin pojkvän före stora sommarbetet med de andra stona där hon ändå står högt i rang, och Gasper slipper gå ensam och verkar dessutom ännu mer harmonisk. Han respekterar Firma högt och gör sig inte närgången på något vis. Jag hade tänkt en helt annan framtid för ryska Firma, men husse var klok och lyssnade på hennes kall.

 

Ett bra beslut!

 

 


Sommargäster

 

image

Sommarhästar

 

Nu har sommargästerna anlänt, dvs några sommarhästar som ska gå på bete i hagar bredvid basjkirflockarna. Skäcken heter Tromb, han hade jag en del att göra med när han var väldigt ung men det var några år sedan. Vad stoet heter vet jag ej, men jag vet att hon är av aktningsvärd ålder och hon ser ut att må väldigt bra. Det finns en sommargäst till, en liten shettis, men hon(?) går på diet i särskild hage.

Trots att de är så få och mina så många ser de ändå efter varandra, de passar exempelvis på att vila samtidigt. Flocken är inte starkare än den svagaste länken, så även om de inte känner varandra hjälps de åt att både hålla koll och skapa övergripande harmoni. Härligt att se!

 


En tjej med bett!

 

 

image

Glääääääh!

 

Personligen föredrar även jag bettfria lösningar, särskilt på unghästar och i synnerhet när de byter tänder, men när visningen närmar sig för treåriga Odessa har varken hon eller jag något val. Visning för hand kräver bett och vi böjer oss självklart för reglerna. På förmiddagen var det dags för en första introduktion och det har efter Gasper helt enkelt blivit så att debuten sker med ett tvådelat gummibett som får ligga ganska men inte alltför löst i munnen. Momentet när jag trär på eller av nackstycket (delen av huvudlaget som sitter bakom öronen) får aldrig skapa onödigt obehag, så hellre aningen för långa sidostycken i början.

 

 

image

 

Odessa var lite yrvaken när jag kom till hagen, så jag pysslade om några andra av stona medan  hon vaknade till och så småningom klev upp. Hon är den sorten som gärna smakar på allt möjligt, så att hon skulle ta själva bettet var aldrig ett problem. Efter att hon gjort det några gånger var snart huvudlaget på plats.

 

image

 

Som vanligt vid första introduktionen blev det några lustiga miner.

 

image

 

När Odessa slutat grimasera tog jag av och på tränset några gånger till, sedan var vi klara för den här gången.

 


Träningsfrisyr

 

 

image

 

Mistjev har ärvt sin fars långa hårsvall, och nu har han även fått ärva samma träningsfrisyr. Jag brukade nämligen alltid fläta Gastrolers pannlugg när det var jobb eller träning, det var inte bara en  signal för vilket ämbete han hade just då, det verkade tacksamt att kunna se omvärlden utan att behöva ruska på huvudet ideligen.


Efterlängtad träningsyta

 

Vi anlägger ingen ridplan i år, och anledningarna är två. Vi hinner inte för det är alldeles för mycket annat som måste hinnas med, och utöver det tänkte jag efter och kom fram till att jag nog vill känna mig för hur marken beter sig på den tilltänkta ytan först. Så istället satte vi upp en temporär träningsyta, och som jag längtat efter den! Visst kan jag träna unghästar i flocken eller utanför hagen, men att ha en träningsyta integrerad i hagen är perfekt just nu!

 

image

Pavel kliver över bommar längst långsidan, resten av flocken är åskådare utan att lägga sig i. Underlaget är betydligt jämnare än vad som framgår i bild.

 

I sommar är det dags för Pavel att åka till Bispgården på träningsläger och bli inriden. Helst säljer vi unghästar som är trevliga att vardagshantera, men som köparen själv får utbilda efter  egna behov och erfarenheter. Samma dag som unghästen fyller fyra, dvs 1 januari det året, tas den ur försäljning och blir till salu igen när den är inriden. Inte tillriden och skolad, utan just inriden. Pavel kommer alltså att bli till salu när han är redo, förhoppningsvis under sensommaren, och en bonus som jag ser det är att han har NH hemifrån men utbildas främst traditionellt. Utvidgade möjligheter tänker jag.

Vi förbereder Pavel inför uppgiften, han är van vid bettet (även om jag själv föredrar bettfria lösningar) och att gå med bröstsele eller vojlock/schabrak med täckesgjord. Sadel är nästa steg. Han har alltid varit väldigt enkel att leda, han håller sig där han ska, dvs bakom ledaren så i dag var utmaningen att bli longerad i bägge varv. Han hade ledare nu första gången men fokus var på mig som följde på insidan. Att kliva upp på pall bredvid Pavel från bägge håll går också bra, han är cool i det mesta.

Medan Pavel var inne i manegen var hans fyra kompisar mycket intresserade av vad som försegick och när han var tillbaka i hagen såg de alla väldigt förväntansfulla ut:

 

image

"- Är det min tur snart?"

 

 


Välkommen hem Gasper

 

På fredagen körde vi till Gideå för att hämta hem Gasper från hans tjänstgöring på Gideå BasjkirHästar där han betäckt sex fina basjkirston. Vi hoppas det faller väl ut för alla så det blir många föl i Gideå nästa vår.

Gasper åkte härifrån i januari, så det var väldigt trevligt att få hämta hem vår fina hingst. Det är så roligt att höra superlativ om hur trevlig, fin och snäll Gasper varit, även hos tillridaren men främst när han var utlånad på betäckning. Det är ändå det som var meningen med allt jobb, från det att han blev till, hela hans uppväxt, fram tills nu och i fortsättningen.

Det är stamtavlan som bestämmer redan innan fölet föds, om en kille ska bli vallack eller hingst. Därför sparade vi just Gasper och hans två år yngre lillebror Ruslan. Givetvis är det en chansning och vi hade turen att en rasrepresentant tittade på Gasper redan som ettåring i hagen. Sedan visades han på Wången både som treåring 2015 och i år, och det föll så bra ut. Klart vi är otroligt stolta över vår fina klass ett hingst, vi är tacksamma över att kunna bidra till den svenska basjkiraveln.

 

image

Gasper hemma i sin gamla hage, vi har lämpligt nog flyttat hem stoflocken till hagen bredvid, för vi vill också ha många föl nästa år!

 


Skogsbete

 

Skogsbeteshagen kändes bitvis som ett rätt stort projekt, men när allt slutligen föll på plats var hagen plötsligt klar! Så där går nu Zenit, Hinica, Tova och Tindra med lilla Elisjka. Det är lite skog, lite äng, en gammal vall, en fin bäck, lite myr, buskar, gräs och gamla träd. Då där gått älgar fram tills för ett par veckor sedan är hästarna lite skeptiska till att utnyttja hela hagen, men det går säkerligen snart över.

 

image

Elisjka vilar och äter samtidigt

 


Naturvård

 

 

image

 

Tova och Hinica fick i morse gå över till sjukhagen för att agera naturvårdare. Hagen måste betas ned inför kommande projekt med bygge av utebox med veranda. Det slog mig när jag tog bilden hur parkliknande det är med höga björkar och den vackra sjön i bakgrunden. Kommer det av sig själv? Nej, utan mular och människor som vill hålla landskapet öppet skulle den här ljuvliga utsikten snabbt täckas av två meter alsly.

 

Landskapsarkitekter växer inte på träd.

 

 


Ögonblick

 

Det är förstås en hektisk tid här på nybygget. Hagar, mockning, renoveringar och etableringar. Det blir inte mycket bloggat, däremot slängs det upp några snabba bilder med kort info på Facebook och instagram. Hemsidan är i sammanhanget tidskrävande och småkrånglig, särskilt med dålig uppkoppling (förberedelser för fiber sägs börja tidigast 2017), det andra går blixtsnabbt med telefonen ute i hagen. På instagram används oftast taggarna (#) basjkir, svehast och horsesmadeinsweden ifall någon vill kolla efter bilder.

 

Här vill jag dela med mig av några ögonblick som publicerats:

 

image

Odessa har fällt klart, och årets päls är lite rödare men med samma vackra mönster.

 

image

Här ser man varifrån Mistjevs fantastiska hårsvall kommer ifrån, pappa Gastroler.

 

image

Två av våra fantastiska mammor som hyllades på mors dag, Hinica och Tova.

 

image

Pavel och Mistjev i björkdungens svalka.

 

image

Ettårige Leonid har hittat en blåsig plats att vila på i hettan. Gagarin vakar.

 

image

Elisjka, sju veckor gammal, äter hö med pappa Zenit efter ett åskregn.

 

 Bloggen kommer finnas kvar, så det kommer säkert inlägg inom kort.

  

Besökare idag: 2
Denna månad: 364
Totalt: 269393
torsdag
21
september
Matteus

2023
Vecka 38
«juni 2016»
tiontofr
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Senaste inlägg
Reflextider
Vem var Tsubotai?
Lastträning
Vi hade i alla fall tur med vädret
Nytt liv
Arbetsam semestervecka
Regntunga skyar
Första fölet efter två egna uppfödningar
Vaccinationer och bildbombning
Dela stoflocken

Senast kommenterade
Vem var Tsubotai?
Lastträning
Vi hade i alla fall tur med vädret
Nytt liv
#minhästsbästa
Ilieff är bokad
Fiona
Höstregn och hästflytt
Öppna landskap
Javelin

Arkiv
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
  •    December
  •    November
  •    Oktober
  •    September
  •    Augusti
  •    Juli
  •    Juni
  •    Maj
  •    April
  •    Mars
  •    Februari
  •    Januari
  • 2015
    2014
    2013
    2012
    2011