Vi hade i alla fall tur med vädret

 

Vi hade anmält Cizmet till sommarpremiering på Hippologum i Umeå, och skulle bedömas som första ekipage för dagen, så jag var uppe redan halv fyra i morse för att få en lugn morgon med rejäl frukost innan avresa. Tidigare i veckan var det aviserat mycket ostadigt väder i helgen, med hot om regn både under lördag och söndag, stora mängder till och med, men ju längre helgen gick, desto bättre blev prognoserna.

Jag putsade upp Cizmet ordentligt på lördagen, tvättade svansen, och tvättade och skrapade bort lera och flugägg från benen, kammade igenom och putsade med pälsglans överallt, och sedan släppte vi ut lilla flocken på bete. Eftersom natten skulle vara mild och regnfri tänkte jag att de nog skulle hålla sig på betesdelen och inte ligga och sova i vindskyddens spån. Jag hade rätt, så innan lastning var det vara att fara med en borste över Cizmet som fortfarande var ren och blänkande.

 

 

IMG_0330

 


Hon lastades lika enkelt som vanligt, och det var inte många svettdroppar i pälsen sedan vi snirklat oss genom alla jäkla rondeller och parkerade för att skriva in oss innan avlastning ca en timme och trekvart efter avresa. Det är första gången för oss på Hippologum, och arrangemanget skiljer sig en del från det vi vant oss vid från Wången, men det visste vi. Vi fick fråga oss fram en del, och sedan blev det lång väntan på mätning innan visningen, då den inte skedde i nummerordning.

 

 

IMG_0323

 

Urlastat och fått en sista puts, nu ska vi leta upp mätningen.

 

147,5 cm mättes Cizmet till, vilket vi misstänker var ett resultat i överkant. Personen som skötte mätstickan lutade den en del, och jag känner själv att det måttet skulle göra att jag är runt 175 cm lång, och det är jag inte! Cizmet skötte sig så fint hela tiden, skrapade på sin höjd med ena framhoven när väntan blev för lång utanför mätstationen, men hon hann bli trött innan det äntligen blev dags för oss att gå in på utomhusbanan (som hade pool i ena hörnet efter regnväder). 

 

IMG_0331


På väg in i ringen, mycket att titta på men hon var så lugn hela tiden.

 

 

IMG_0325

 

Ställer upp oss inför domaren, som sa att Cizmet var fin och glänste i förmiddagssolen.

 

 

IMG_0326

 

 

Redan på väg till domarbordet kände jag att Cizmet var tveksam. Uppförde sig klanderfritt, men saknade energin så jag förstod att det skulle bli uppförsbacke hela vägen. Handlern ska gå bredvid hästen, inte framför, men våra baskirer vill bli ledda, inte gå bredvid. På en bra dag får man till det ändå, men jag visste att jag skulle bromsa henne ytterligare om jag försökte gå bredvid, och vi fick ingen tid att skritta runt på banan innan visningen. Fram till domaren bara, ställa upp och sedan visa upp skritt och trav, så jag valde att gå snett framför ändå, för att göra det bästa av gångarterna. 

 

IMG_0327

 

Det syns här att jag får dra fram henne i skritten. Det lossnade en del när vi vände och gick tillbaka.

 

 

IMG_0328

 

Traven var mycket enklare för henne, hon rörde sig mer fritt men jag valde att fortsätta gå snett framför så hon inte skulle stanna.

 

 

Domaren tyckte Cizmet var fin, men önskade mer energi i skritten (jag med!), fin feminin modell, men hon fick sämre poäng på sådant som är typiskt basjkirer. Det var jag ändå beredd på, men det är klart att det känns lite tråkigt. Cizmet fick dock översvallande beröm både från domaren och sekreteraren för att verka så väldigt snäll och lugn, som ett mysigt gossedjur fick vi höra. Ja det var bara att hålla med om det, hon är jättesnäll, hennes pappa ger snälla och fina avkommor. Det hjälpte inte oss, vi fick med oss ganska dåliga poäng och en gul klass-2 rosett. Vi fick inte ens ett skrivet omdöme, som vi alltid får på Wången, så poängen får redovisas senare.

 

 

IMG_0324

 

En domare kan inte ge poäng för något den inte ser, eller man inte klarar av att visa upp för dagen, och vi är inte alls nedslagna. Vi hade en fin förmiddag i härligt sensommarväder, Cizmet uppförde sig med beröm hela tiden, större lugn har jag sällan sett hos en som går från en lösdriftshage ute på landet till en stor och aktiv anläggning. Vi är otroligt stolta över henne, och det var en fantastisk övning för henne, vad gäller social träning. 

 

 

IMG_0322

Redo att åka hem!

 

 

Vi lämnade ringen samma väg vi kom in, vilket kändes rätt märkligt. Vägen in och ut från banan var smal, med hagar nära inpå, och nya ekipage som väntade, om än på behörigt avstånd. Med ett utsläpp på andra kortsidan skulle hela visningen rulla på smidigare, men vi väntade inte för att se hur det gick för de andra raserna, utan bytte till grimma på Cizmet, lastade och åkte hemåt. Det tog en timme och trekvart hem också, kl elva kunde vi lasta ut vår fina och snälla fyraåring i regnet, en rosett och en erfarenhet rikare. 

 


Nytt liv

 

 

IMG_0305

 

I tisdags var jag och veckohandlade, innan jag åkte och direkt jag kom hem kollade jag i Vinterhagen för att se om det var dags för Francesca att föla. Känner hon att allt är ok väljer hon, ja de flesta av våra ston faktiskt, att föla ifred på natten, men finns det någon liten oro försöker de föla under en tid då de vet att vi är i närheten. När jag kom hem såg jag Gasper ute på lägdan, och Francesca var inte i närheten. Jag fann henne i vindskyddet där hon stod och halvsov, så det kändes som att det snart skulle vara dags.

Vill de föla ifred ser jag till att inte störa dem i onödan, så jag kollade ut i hagen på tisdagskvällen och såg att allt var lugnt. Tidigt på onsdagsmorgonen såg jag Gasper i vindskyddet bakom stallet, och när jag kom ut i hagen för att utfodra stod Francesca högst upp på lägdan med ett präktigt föl bredvid sig som diade.

Francesca blev så stor sista månaderna, så vi skojade om att hon bar en hel kull med föl, men nu förstod jag varför hon varit så rund. Hon visade stolt upp sitt föl för mig, och jag kunde konstatera att det blev en hingst den här gången. Gasper skulle hålla sig på sin kant, men jag fick så gärna komma nära och fölet kom genast fram och luktade nyfiket på mig.

 

 

IMG_0306

 

Min mobil är trasig, så ingen bra kvalité på den bilden, men det framgår tydligt att han är rätt så mysig och framåt.

 

Francesca kan ha fölat innan midnatt, eftersom han var så alert, snabb upp på benen när han vilat, och hittade spenarna utan problem, men eftersom jag inte såg honom förrän onsdag morgon blir födelsedagen den 23 augusti. Det var förstås regnigt och tråkigt både onsdag och torsdag, men på fredag var det uppehåll, så då kunde vi äntligen se hur han ser ut på riktigt.

 

 

IMG_0308

 

 

IMG_0309

 

Mamma dricker och lillskrutt dricker också.

 

 

IMG_0307

 

Riktigt fin, och jag vet vad han heter men väntar med avslöjandet tills jag jobbat in det hos husse, eller att han kommit med ett bättre förslag. Det har hänt förr.

 

 


Arbetsam semestervecka

 

IMG_0270

 


Vi hade inte planerat in någon semester den här sommaren (heller), men plötsligt blev det så att vi oväntat råkade vara hemma bägge två vecka 33, så då passade vi på att ta itu med en massa saker som vi inte hunnit med och vi lyckades vara rätt så effektiva. Inte har vi fuskat med maten heller; vi har hunnit med att ha kräftskiva, vi har gjort sommarrullar (vietnamesiska vårrullar), vi har långgrillat och snabbgrillat, ätit med pinnar, händer och bestick. 

Allt regn gjorde gården eländigt mjuk och kladdig, värre än under tjällossning till och med, så i väntan på ny höleverans skrapades det rent från det värsta kladdet i form av mest gammalt hö från i vintras, som under torkan skyddat backen men nu blivit en stinkande olägenhet. Grovt grus lades ut, och efter att vi fått nya balar med grovfoder lades finare material på. Det blev genast torrt och bra, och med tiden kommer allt material att gå ihop och bli fastare. 

 

IMG_0271

 


Nästa söndag ska jag visa Cizmet på Hushållningssällskapets sto- och unghästpremiering på Hippologum i Umeå, så vi började träna visning för hand i veckan. Nu var vädret emot oss på annat vis, för när regnet äntligen drog vidare blev det varmt igen, Cizmet sätter höstpäls precis som de andra basjkirerna och var inte jättepigg varken på att skritta med energi bredvid sin handler, eller ställa upp sig. Hon betedde sig som en väldigt ung häst när jag skulle ställa upp henne, med dålig balans och för stora kliv när jag skulle korrigera, så det får vi öva på för hon kan stå riktigt fint. Skritta kan hon också, och jag tror det kan bli för mycket energi om vi övar för flitigt på det. Att trava med mig var dock inga problem! Det gjorde hon gärna.

På lördagen ville jag kolla hur hon kände inför transporten nu när hon åkt några gånger, men hon försökte springa ifatt när Stefan körde in Fautrasen i hagen, och sen skulle hon nästan tränga sig förbi och upp i transporten innan den var helt öppen och bommen nedfälld. Så känslan är att lastning inte kommer vara ett problem när det är dags. Jag ska ändå lasta Cizmet ett par gånger till innan premieringen eftersom hon gillar att göra sånt hon kan, och kan behöva lite extra kraftfoder ur hink då hon inte är lika trind som sina flockmedlemmar. 

Det har mockats och putsats lite med Horsehoppern, och stängslats en hel del. En morgon tog vi hem grabbarna från stora sommarbetet medan Adilliya och ungarna betade ner gräset i sjukhagen, som städats och utökats. Vi hade förberett för att öppna upp Adilliyas hage med en större betesdel, ner emot stora sommarbetet, och då vi alltid har två stängsel (ibland fler) med gott om mellanrum mellan flockar så stängslade vi ner ca tio m på grabbarnas hage, de har väldigt gott om yta ändå.

 

IMG_0272

Adilliya och Rodina njuter av sensommarbete under molnfri himmel.

 

Det blev lite hovvård, puts och sårbehandling i stallet innan grabbarna leddes tillbaka till betet efter att vi stängslat klart, jobbat på med vardagssysslorna samt ätit lunch, och sedan fick Adilliyas unga flock gå ut i sin nya hage. Det var inte glasklart att de fått ännu mer yta, så efter lite förvirring då de ville tillbaka till lilla sjukhagen, ledde Stefan ut Adilliya till gräset, och sedan höll sig flocken där hela eftermiddagen och kvällen. De har tillgång till hela gamla hagen också, och därmed rundbågehallen. Den gillar de att ligga och vila utanför.. 

 

 

IMG_0273

 

Chervona, 11 v idag och hur mysig som helst.


I och med att en flock till fick bete så tog vi ner Gasper och Francesca från skogsbetet till Vinterhagen, för när en inplastad bal med foder öppnas blir den ganska fort dålig i värmen om man inte gör av med den. Francesca fyllde upp mjölk så fort, och tidigare har fölet kommit hastigt och lustigt då, så vi trodde nog hon skulle få föl i veckan, och i så fall skulle vi ändå ta ner dem från skogsbetet, men i fjol och i år har produktionen lugnat ner sig och gått tillbaka ett tag innan det är dags, så för den sakens skull hade de kunnat gå kvar då betet räcker, men de får bo i Vinterhagen och äta hö under den här veckan så får vi se sen. När vi är i Umeå kommer de få gå på betet, sen kanske de får gå i skift mellan hagarna. 

 

 
IMG_0275

Del av skogsbetet.

 

Vi hann en del o-hästigt också under veckan, bland annat att ordna med en rejäl spaljé till vår stackars kaprifol som blåste ned i början på vintern. Ett rent under att den överlevde, och från i våras har den varit temporärt upphäng, men är nu stadigt förankrad och jag hoppas den växer till sig och börjar klättra igen kommande vår. Vinterns värme anlände under fredagsaftonen, när en lastbil med ved kom hit och lossade på gården, så nu har vi det att pyssla med också; att göra plats för- och trava den. Men det blir efter att jag och Cizmet travat färdigt på Hippologum.

 

Av en händelse ca åtta år efter att Maronya och jag snyggtravade över Bergsåkers stallbacke fram till Grens stora hästbuss, under Sundsvall Open Trot-veckan, fortfarande ett av mina största unghästminnen. 

 

IMG_0277

 

Tvåårig Maronya väntar på vidare transport till Piteå, augusti 2015.

 

En liten parentes bara, fina minnen kan man dela med sig av.

 

 

 

 


Regntunga skyar

 

IMG_0233


Varthän jag ser..

 

 

Det har inte undgått någon att vädret vecka 32 varit stökigt, och även om vi är obeskrivligt trötta på allt regn har vi ändå sluppit undan bättre än många andra. Det forsar vatten längst vandringsleden uppe i skogen, träd har tappat sina fästen efter först långvarig torka och sedan för mycket regn, så de har inte kunnat stå emot de friska vindarna, och det ser ut som att vår ena granne kan få långt till jobbet imorgon eftersom det har börjat rasa ned väg i bäcken vid deras sommarstuga. Bilderna idag är tagna nere på stora sommarbetet vid sjön, ca tio minuter innan regnet tog omtag på söndag förmiddag.

 

 

IMG_0234

 

Tengri är alltid först fram, och sen följer han en gärna genom hagen.

 

 

IMG_0235

 

Oftast har han Gagarin med sig, men idag var det storebror Pavel.

 

 

IMG_0236

 

Beteshagen har fått en vattenfylld damm, som egentligen inte alls ska finnas där.

 

 

IMG_0237

 

Pavel och Mistjev.

 

 

IMG_0238

 

..och de bägge rödingarna.

 

 

IMG_0240

 

Regnet efter torkan har dock gjort att naturens skafferi nu är ett ymnighetshorn vad gäller svamp och bär. Här en liten rönn som böjer sig för tyngden.

 

 

 

 


Första fölet efter två egna uppfödningar

 

IMG_0201

 

Roman från Haga, född 12 juli.

 

 

Det var så roligt att få hem Elisjka förra sommaren, för besök hos oss och Gasper. Elisjka har alltid haft en speciell plats i mitt hjärta, hon var verkligen en frisk fläkt och en rolig prick från det hon föddes tills hon reste på inridning och sen sen hem till Tullinge.

Ägaren hade inte bråttom, vi fick ha Elisjka här ganska länge innan hon lät sig betäckas, och vid tvåtiden på natten den tolfte juli, nästan precis på beräknad dag, föddes lille Roman. En ljust musblack hingstunge som ärvt morfar Zenits svarta markeringar framtill. Jag gissar att han till utseende kommer påminna en del om mormor Tindra.

 

 

M-G4

 

Gasper som nyfödd, morgonen 4 oktober 2012.

 

 

Det är häftigt att det nu fötts en avkomma efter två av våra avkommor; Gasper från allra första årskullen 2012, och Elisjka som var först att födas sedan vi köpt gården här i Trehörningen, Tindra födde henne precis till kvällsutfodringen kl 19, 13 april 2016.

Vi visste ju att det skulle vara något extra när det väl skedde, men känslan större än så, och svår att beskriva. Stolthet givetvis, men även att man har rötterna och gått igenom så mycket med var och en av dem.

 

 

Visning2

 

Wången april 2015, jag visar Gasper som blir godkänd för avel som treåring (endast 2,5 år gammal enligt kalendern).

 

 

Gasper1

 

Här har han visats och genomfört uppsuttet bruksprov, och är permanent godkänd för avel. Wången april 2016, samtidigt som Elisjka föddes alltså. Ryttaren och handlern är vår mångåriga tränare Pernilla Engström.

 

 

9B64BD08-2B6F-48B5-9F53-1E91BB65329D

 

Gasper i bakgrunden på sommarbete, hon som vilar är hans första avkomma Deana, undan Cetzima. 

 

image

 

En favoritbild på Elisjka från skogsbetet sommaren 2016.

 

 

51DD530F-C891-405E-BC26-231A66BF0DBA

 

Stjärnflicka på Lucia 2017.

 

 

D2DC4DD6-9E70-4D2F-A37D-2AD3DB45853C

 

Efter mitt största ögonblick med Elisjka. Jag har visat henne på Wångens sommarpremiering 2019, och hon belönades med 40 p (tyvärr överilad skritt) och avelsdiplom! 

 

DC70D923-462A-4F7A-80D3-0113E65BBA5A

 

En annan favorit. Elisjka är tre år gammal och står och tittar på Gasper med familj i hagen nedanför. Fyra år senare fick hon sitt fina föl efter honom.

 

 

Besökare idag: 9
Denna månad: 115
Totalt: 270957
onsdag
6
december
Nikolaus, Niklas

2023
Vecka 49
«augusti 2023»
tiontofr
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Senaste inlägg
Dags att bestämma sig
Tuff och självständig
Duktiga ettåringar
Vinterhagen
Lika fast olika
Årets sista (planerade) stängsling
Alla hästar hemma
Sammanslagningen
Blivande hopphäst?
Reflextider

Senast kommenterade
Sammanslagningen
Vem var Tsubotai?
Lastträning
Vi hade i alla fall tur med vädret
Nytt liv
#minhästsbästa
Ilieff är bokad
Fiona
Höstregn och hästflytt
Öppna landskap

Arkiv
2023
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011