Tömkörning

Töm1

Första gången med föraren baktill

 

Det är roligt med unghästträning, man behöver inte nöta på utan bäst fungerar korta pass, och med Gasper så introducerar jag honom för olika nya situationer som jag slutligen kombinerar. Småsakerna klarar jag och Gasper själv på veckorna, och kombinationerna tar vi när jag har hjälp av maken. Det är bra att vara fler ibland, inte minst för att iaktta den unga hästens reaktioner inför nyheter.

 

Töm2

 

Några gånger nu har Gasper fått göra ledövningar och annat han är van och bekväm med iförd en enkel bröstsele, och på lördagen var det så dags för att prova tömkörning för första gången. En anledning till att jag gärna vill prova tömkörning är att Gasper ska förstå att han kan bli "styrd" från olika håll.

Han är som jag tidigare beskrivit mycket enkel att leda i skritt och trav då han gärna följer bakom en, men jag har problem med att få honom att gå framåt med mig bredvid (vilket man gör när man visar hästar). Nu vill jag prova att tömköra för att utveckla det till longering och att jag kan gå framåt för att styra honom från sidan. Jag tacklar problemet från ett annat håll istället för att nöta på. Sedan är tömkörning ett väldigt trevligt sätt att göra roliga saker från marken, det är bara fantasin som sätter gränserna.

 

Töm3

 

I strålande sol på lördagsförmiddagen kombinerade vi så huvudlag, sele och tömmar för första gången och sedan fick husse börja leda Gasper med mig i tömmarna bakom. Efter en stund knäppte Stefan lös ledrepet och jag skulle leda min häst bakifrån. Som väntat följde han sin husse  först, men snart så körde jag honom själv fram och tillbaka nere på lägdan i solen. Jag var så glad och stolt så jag sken ikapp med solen där vi gick.

När vi var klara för dagen lade jag upp tömmarna på däckeln och lät Gasper stå och vila lite i solen innan jag tog av utrustningen. Han stod så fint parkerad så jag lägger upp hela tre bilder av vår fina hingst i samma avslappnade position

 

Töm4

 

 

Töm5

 

 Finaste bilden sist:

Töm6

 

På söndagen tog vi in Gasper i boxen och gjorde sedan iordning honom på gången i porten. Borstade, tränsade- och selade på, och sedan "körde" jag honom med husse som ledare ute på gården inför jublande publik (främst Helga och Firma) och sedan mellan grabbhagen och stora flockens hage till insläppet vi har längst ned. Trots ivriga hejarop från stora flocken behöll Gasper koncentrationen och det var ju bra då det under natten kommit snö på den fläckvisa isen och backen är ganska brant.

Långt nere i backen klev husse på en isfläck och föll handlöst. Gasper var väldigt försiktig, halkade lite han med och åkte kana på hovarna men var så noga med avståndet och att se var jag var någonstans. Vi selade av utanför hagen och Gasper gäspade stort om och om igen som han gör när vi är klara. Efter att grimman knutits loss inne i hagen stod han en stund för lite mys och först när vi gått ur hagen spännde han upp sig och travade iväg med fjädrande steg för att på nära håll tala om för sina halvbröder att han var hemma igen.

 

 


2 kommentarer

Namn: Karina
Tidpunkt: 2015-03-22 20:02
Kul att han är så duktig, och bra han inte halkade! Hoppas husse klarade sig oskadd från sin vurpa! Gasper ser väldigt trygg ut! 😊

Namn: Elin
Tidpunkt: 2015-03-22 20:07
Så härligt! Visst är det kul med unghästträning!

 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 
Besökare idag: 0
Denna månad: 610
Totalt: 272979
tisdag
27
februari
Lage

2024
Vecka 9
«februari 2023»
tiontofr
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728

Senaste inlägg
” Det är något med utsidan på en häst som är bra för insidan av en människa”
Vårvinterlängtan
Mammas dotter söker också hem
Dags att hitta hem
Tycker de ens om hästar?
Pulsa lite
Avmaskning
Effektlöst
Hemresa
Yrväder

Senast kommenterade
Vårvinterlängtan
Tycker de ens om hästar?
Hemresa
Sammanslagningen
Vem var Tsubotai?
Lastträning
Vi hade i alla fall tur med vädret
Nytt liv
#minhästsbästa
Ilieff är bokad

Arkiv
2024
2023
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011