Vi hade i alla fall tur med vädret

 

Vi hade anmält Cizmet till sommarpremiering på Hippologum i Umeå, och skulle bedömas som första ekipage för dagen, så jag var uppe redan halv fyra i morse för att få en lugn morgon med rejäl frukost innan avresa. Tidigare i veckan var det aviserat mycket ostadigt väder i helgen, med hot om regn både under lördag och söndag, stora mängder till och med, men ju längre helgen gick, desto bättre blev prognoserna.

Jag putsade upp Cizmet ordentligt på lördagen, tvättade svansen, och tvättade och skrapade bort lera och flugägg från benen, kammade igenom och putsade med pälsglans överallt, och sedan släppte vi ut lilla flocken på bete. Eftersom natten skulle vara mild och regnfri tänkte jag att de nog skulle hålla sig på betesdelen och inte ligga och sova i vindskyddens spån. Jag hade rätt, så innan lastning var det vara att fara med en borste över Cizmet som fortfarande var ren och blänkande.

 

 

IMG_0330

 


Hon lastades lika enkelt som vanligt, och det var inte många svettdroppar i pälsen sedan vi snirklat oss genom alla jäkla rondeller och parkerade för att skriva in oss innan avlastning ca en timme och trekvart efter avresa. Det är första gången för oss på Hippologum, och arrangemanget skiljer sig en del från det vi vant oss vid från Wången, men det visste vi. Vi fick fråga oss fram en del, och sedan blev det lång väntan på mätning innan visningen, då den inte skedde i nummerordning.

 

 

IMG_0323

 

Urlastat och fått en sista puts, nu ska vi leta upp mätningen.

 

147,5 cm mättes Cizmet till, vilket vi misstänker var ett resultat i överkant. Personen som skötte mätstickan lutade den en del, och jag känner själv att det måttet skulle göra att jag är runt 175 cm lång, och det är jag inte! Cizmet skötte sig så fint hela tiden, skrapade på sin höjd med ena framhoven när väntan blev för lång utanför mätstationen, men hon hann bli trött innan det äntligen blev dags för oss att gå in på utomhusbanan (som hade pool i ena hörnet efter regnväder). 

 

IMG_0331


På väg in i ringen, mycket att titta på men hon var så lugn hela tiden.

 

 

IMG_0325

 

Ställer upp oss inför domaren, som sa att Cizmet var fin och glänste i förmiddagssolen.

 

 

IMG_0326

 

 

Redan på väg till domarbordet kände jag att Cizmet var tveksam. Uppförde sig klanderfritt, men saknade energin så jag förstod att det skulle bli uppförsbacke hela vägen. Handlern ska gå bredvid hästen, inte framför, men våra baskirer vill bli ledda, inte gå bredvid. På en bra dag får man till det ändå, men jag visste att jag skulle bromsa henne ytterligare om jag försökte gå bredvid, och vi fick ingen tid att skritta runt på banan innan visningen. Fram till domaren bara, ställa upp och sedan visa upp skritt och trav, så jag valde att gå snett framför ändå, för att göra det bästa av gångarterna. 

 

IMG_0327

 

Det syns här att jag får dra fram henne i skritten. Det lossnade en del när vi vände och gick tillbaka.

 

 

IMG_0328

 

Traven var mycket enklare för henne, hon rörde sig mer fritt men jag valde att fortsätta gå snett framför så hon inte skulle stanna.

 

 

Domaren tyckte Cizmet var fin, men önskade mer energi i skritten (jag med!), fin feminin modell, men hon fick sämre poäng på sådant som är typiskt basjkirer. Det var jag ändå beredd på, men det är klart att det känns lite tråkigt. Cizmet fick dock översvallande beröm både från domaren och sekreteraren för att verka så väldigt snäll och lugn, som ett mysigt gossedjur fick vi höra. Ja det var bara att hålla med om det, hon är jättesnäll, hennes pappa ger snälla och fina avkommor. Det hjälpte inte oss, vi fick med oss ganska dåliga poäng och en gul klass-2 rosett. Vi fick inte ens ett skrivet omdöme, som vi alltid får på Wången, så poängen får redovisas senare.

 

 

IMG_0324

 

En domare kan inte ge poäng för något den inte ser, eller man inte klarar av att visa upp för dagen, och vi är inte alls nedslagna. Vi hade en fin förmiddag i härligt sensommarväder, Cizmet uppförde sig med beröm hela tiden, större lugn har jag sällan sett hos en som går från en lösdriftshage ute på landet till en stor och aktiv anläggning. Vi är otroligt stolta över henne, och det var en fantastisk övning för henne, vad gäller social träning. 

 

 

IMG_0322

Redo att åka hem!

 

 

Vi lämnade ringen samma väg vi kom in, vilket kändes rätt märkligt. Vägen in och ut från banan var smal, med hagar nära inpå, och nya ekipage som väntade, om än på behörigt avstånd. Med ett utsläpp på andra kortsidan skulle hela visningen rulla på smidigare, men vi väntade inte för att se hur det gick för de andra raserna, utan bytte till grimma på Cizmet, lastade och åkte hemåt. Det tog en timme och trekvart hem också, kl elva kunde vi lasta ut vår fina och snälla fyraåring i regnet, en rosett och en erfarenhet rikare. 

 


2 kommentarer

Namn: Jeanette Jonsson
Tidpunkt: 2023-08-27 16:47
Vilken resa va bra ni ändå jobbade .. Fint /bra skrivet oxå!!

Namn: Desirée
Tidpunkt: 2023-08-27 18:31
Tack så mycket Jeanette, vad snällt av dig.

 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 
Besökare idag: 9
Denna månad: 115
Totalt: 270957
onsdag
6
december
Nikolaus, Niklas

2023
Vecka 49
«december 2023»
tiontofr
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Senaste inlägg
Dags att bestämma sig
Tuff och självständig
Duktiga ettåringar
Vinterhagen
Lika fast olika
Årets sista (planerade) stängsling
Alla hästar hemma
Sammanslagningen
Blivande hopphäst?
Reflextider

Senast kommenterade
Sammanslagningen
Vem var Tsubotai?
Lastträning
Vi hade i alla fall tur med vädret
Nytt liv
#minhästsbästa
Ilieff är bokad
Fiona
Höstregn och hästflytt
Öppna landskap

Arkiv
2023
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011