Lastträning

 

IMG_0361

 

Det blev en del lastträning i olika form den här helgen. Javelin är bokad för försäljning och tanken är att hon reser i höst, så Fautrasen kördes ut till hagen för att se vilka som var hågade att se hur lådan såg ut från insidan. Med viss risk att det kunde bli lite stökigt, då jag tyckte vi kunde prova att lasta dem lösa, med ett grimskaft nära till hands. Med många viljor och viss missunnsamhet kan det bli trassligt och dumt när man vill att flera ska få chansen.

Som vi trodde var Javelin och Tjasmin mest framåt. Den enda hästen som hölls fast var Adilliya, och Rodina som är försiktig av sig höll sig nära henne, medan lilla Chervona ville se vad storasyster och bästa kompisen gjorde. Rodina var också fram och kollade lite, men på fredagen var det endast Javelin som klev helt upp i transporten och belönades med morot innan jag backade ut henne. Det gick jättebra, grimskaftet höll jag i handen med behövde aldrig sätta fast det. Det finns en film av den lastningen på företagets Instagram och Facebook.

 
IMG_0362

 

Vi testade igen redan på lördagen, för sen behövde vi transporten för andra uppgifter. Nu vågade sig även Tjasmin och Chervona upp med framfötterna, till och med Rodina som förstått att hon inte skulle bli tvingad till några konstigheter. Vi nöjde oss så, och körde ner Fautrasen till betet där vi tog Tengri från flocken. Han var spänd för dagen, orolig, tittig och ville inte lämna de andra, men transporten kände han igen sedan han lastades två gånger uppe på gården innan Ilieff flyttade, så efter viss tvekan klev han in och åt lugnt och fint ur hinken med favoritmüslin. Tengri hade vi givetvis "kopplad" under tiden.

 

 

IMG_0364

Mistjev och Tengri

 

 

IMG_0363

Lillskrutt

 

Även lilla fölis fick en sorts lastträning. Att ta in ett lösdriftsföl i stallet första gången är inte helt olikt en lastning. Först ska fölet övertygas att passera grinden, men de brukar följa mamma väldigt nära. Bakdörren in till stallet är rätt liten, och det är inte alls troligt att fölet förstår vad det är, så man får ta det försiktigt. Lite knepigare med en ivrig mamma som vill in i boxen och äta kraftfoder. 

Mamman försvinner in i den där konstiga fyrkanten på väggen, och fölet förstår inte vad som händer. Vi försökte ta det steg för steg, och Stefan gick tätt bakom med Gasper, men fölis missade dörren och försökte springa tillbaka, orolig över var mamma tagit vägen, så jag vände Francesca snabbt och tog ut henne igen. Under tiden fångade Stefan och Gasper upp ungen, och andra gången följde han med genom dörren utan tvekan. Lyckad lastning.

 

Killarna nere på betet börjar ha hemlängtan. Det blir så när hösten närmar sig, det rör sig mer vilt runt hagarna, och vädret i augusti har ju varit uruselt. Nu verkar dock regnperioden vara över, så jag förväntar mig en solig och fin höst som kompensation, och då det ännu är gott om mat för de fyra så kanske de kommer trivas lite bättre nu.

Men vi tog upp dem till stallet på söndagsmorgonen, medan det var dimmigt och råkallt. De fick stå inne fram tills vi lunchutfodrade, och vi passade på att putsa genom dem ordentligt. De byter från sommar- till skimrande och tät höstpäls nu, och vi har mycket knott efter allt regn. När de kliar sina manar tovar sommarhåren in sig, så det blir som rastaflätor eller tovad filt. De verkade tacksamma över att få manarna utredda och genomborstade med pälsglans, och när vi ledde tillbaka dem till sin beteshage lyste solen och det kändes lite som finhöst🍁

 

 

IMG_0365

Nykammad Mistjev

 

 

IMG_0366

 

Det går inte komma nära honom med insektssprej, ens om man lovar använda en svamp, men pälsglans direkt i manen har han inget emot! Man skulle kunna tro att han är fåfäng.. om man trodde på fabler alltså. 

 


1 kommentarer

Namn: jeanette jonsson
Tidpunkt: 2023-09-04 07:49

 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 
Besökare idag: 9
Denna månad: 115
Totalt: 270957
onsdag
6
december
Nikolaus, Niklas

2023
Vecka 49
«december 2023»
tiontofr
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Senaste inlägg
Dags att bestämma sig
Tuff och självständig
Duktiga ettåringar
Vinterhagen
Lika fast olika
Årets sista (planerade) stängsling
Alla hästar hemma
Sammanslagningen
Blivande hopphäst?
Reflextider

Senast kommenterade
Sammanslagningen
Vem var Tsubotai?
Lastträning
Vi hade i alla fall tur med vädret
Nytt liv
#minhästsbästa
Ilieff är bokad
Fiona
Höstregn och hästflytt
Öppna landskap

Arkiv
2023
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011