Pass på!

Barbacka1

 Tova och jag

Första veckan i september innebär älgjakt, så i söndags anlände "våra" jägare till sin stuga. Här på gården finns nämligen en jaktstuga som tillhör ett mycket trevligt lag från Lögdeå. Innan solen ens vaknat och gäspat bakom bergen gav de sig i väg och när en av jägarna anlände till sitt pass stod där redan en präktig tjur och väntade. Ja, det är ju bara att passa på när de till och med står och väntar.

Barbacka2

Själv åkte jag till Husum i går för att lösa ut Adilliyas pass vilket gjorde mig 1485 kronor fattigare. 1000 kr är Svenska Hästavelsförbundets (som är avelsförening för Basjkirhästar) grundpris för pass. 75 kr är porto, och "410 kr avser kostnaden för det avtalspaket som Svenska Basjkirhästföreningen tecknat med SveHäst.."

I paketet det talas om ingår:

Betäckningsrapportering och registrering/utförande av hästpass i blå basen.

Avelsvärderingar av hingstar och sommarpremieringar för ston och unghästar.

Möjlighet att via Blå Basen internetanmäla till evenemang, exempelvis sommarpremieringar.

Registrering av resultat i Blå Basen.

Min första fundering är kring SveHäst och Basjkirhästföreningen; Antingen är man väl avelsorganisation eller så är man inte? Varför ska en icke avelsförening ha ett särskilt paket hos avelsföreningen som uppfödarna ska betala? Fundering nummer två gäller avelsvärdering och sommarpremiering. Förra året hölls vad jag vet inga avelspremieringar för hingstar, och i år inga sommarpremieringar för att avelsvärdera ston. Hmm.. och den enda information om pass på Basjkirhästföreningens hemsida är en länk till SveHäst. Borde de inte upplysa om paketet, samt värna för att man får det man betala för?

Barbacka3

Veckans ridlektion var flyttad från tisdag till måndag, och innan det ridpasset så passade jag på att prova barbackapaden och det rödsvarta indianhackamoret på Tova. Hon gillar att slippa bett och barbackapaden var helt OK, jag har rätt dålig balans men kände mig trygg i både skritt och trav.

Lektionen var rolig, jag skickade Lusse runt mig och bredvid mig i skritt och trav, och våra uppvändningar var jättebra (jag pekar på hans bakdel och "niger" så vänder han upp mot mig och stannar). Så övade vi på jogg och ökad trav och för en stor kille som Lusse övergår gärna joggen till skritt eller kort trav, det är en fin balansgång med att krama tyglarna och hålla kvar springet. Övade på sidvärtes rörelser och jag tror vi lyckades korsa benen några gånger i serpentinerna i alla fall.

Så här i början på terminen får man vara glad för det lilla, och för hästen är det första lektionsterminen någonsin. Jag tycker det gick bra i alla fall.

PS

Eftersom inlägget handlar om pass så bör det väl nämnas att forskare från bland annat Sveriges Lantbruksuniversitet nu funnit genen för passgång.


1 kommentarer

Namn: Ylva Hedin
Tidpunkt: 2012-09-04 10:30
Det där med pass verkar vara krångligt i många föreningar. I Holländska stamboken för Frieser "lånar" man tydligen både sin häst och passet. Passet måste skickas tillbaka till Holland om hästen dör och man får då en liten peng tillbaka (om det funkar vilket det inte verkar göra). Dessutom om det är ägarbyte måste passet skickas till Holland för den ändringen vilket för mig verkar va helt bisarrt! Dessutom har den svenska föreningen krav på att man MÅSTE vara med i föreningen om man har ett holländskt pass... helknas låter det för mig. I den föreningen vi är med i (familjemedlemskap) så är det inte alls så. Passet hör till hästen och när den dör ja då ska det iaf inte sändas tillbaka. Vid ägarbyte skickas en klisterlapp som man sätter i passet... nåväl... Hoppas du får en fin dag!

 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 
Besökare idag: 31
Denna månad: 581
Totalt: 266252
måndag
29
maj
Annandag pingst
Yvonne, Jeanette

2023
Vecka 22
«maj 2023»
tiontofr
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Senaste inlägg
Förberedelser för avvänjning
Åtta viktiga regler för vårmockning
Lastträning
Svalor
Som bekant
Valborg
Vårstängsel
Underminerat
Lyckopiller
Zayats är till salu

Senast kommenterade
Ilieff är bokad
Fiona
Höstregn och hästflytt
Öppna landskap
Javelin
Helsyster
Joline
Dags för tillvänjning
Efter snö kommer sol
Julaftonsritt

Arkiv
2023
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011